FinTech alanında hem yatırım hem de mevzuat gelişmelerinin yaşanmasıyla beraber yeni teknoloji uygulamalarının kripto varlıklara ilişkin ne gibi bir etkisinin olacağı da önem kazanıyor. Merkeziyetsiz bir sistem akışı söz konusu olduğu için kripto varlık piyasalarının 2025’te ne gibi bir değişim yaşayacağını yurtdışındaki gelişmelerle beraber ele alınıyor. – Ersan Taylan
TBL Legal Kurucu Ortak Burcu Tümer, “Ülkemizdeki Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) denk gelen ABD’deki SEC otoritesinin mevcut başkanının kripto paralara yönelik sert düzenleyici politikaları dolayısıyla eleştirilere konu oluyordu. Geçtiğimiz günlerde senatonun onaylaması halinde yeni SEC başkan adayı olarak sunulan Paul Atkins’in ise daha piyasa dostu bir yaklaşım sergilemesi bekleniyor. Ek olarak Donald Trump, Beyaz Saray’da hem yapay zeka hem de kripto varlıklara ilişkin olarak yasal bir çerçeve üzerinde çalışması üzerine David Sacks’in görev yapacağını, Sacks’in ayrıca Başkanlık Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi’ne liderlik edeceğini duyurdu. Bu gelişmeler ışığında, Ocak ayında Trump’ın göreve başlamasıyla beraber ABD piyasalarında kripto varlıklar konusunda gelişmeleri artacak” diyor. Diğer yandan, Avrupa Birliğinde (AB) ise 2024/2861 sayılı Tüzük ile kripto varlık piyasalarının daha şeffaf bir hale getirilmesi hedefleniyor. Ülkemizdeki mevzuat düzenlemelerine baktığımızda, kanun koyucu tarafından daha çok “yatırımcıyı korumaya yönelik” ve “kara para aklanmasının” önüne geçilmesini hedefleyen kurallar bütünü olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla da kripto varlık piyasalarını 2025 yılında neler bekleyeceğini değerlendirirken hem SPK’nın hem de MASAK’ın bakış açılarını göz önünde bulundurmamız gerekiyor.
Neler Olacak?
Mevzuatımızda ilk defa 2021 senesinde tanımlanan kripto varlıklar, aynı yıl MASAK tarafından yayımlanan Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılar Rehberi’ne (“Rehber”) de konu olmuştu. Rehber vasıtasıyla suç gelirlerinin aklanması ve terörizm finansmanı suçlarının hangi durumlarda oluştuğu ve bunların önlenmesine ilişkin yükümlülüklerin neler olacağı, kripto para platformları tarafından yürütülecek bildirim işlemleri, kimlik tespit zorunluluğu ve idari yaptırımlar düzenlenmişti. Ardından uzun süredir gündemde olan kripto varlık düzenlemeleri, 7518 sayılı “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” (“Kanun”) ile Temmuz ayında yürürlüğe girdi. MASAK tarafında ise Temmuz ayında daha önce Nisan 2022 tarihinde yayımlanmış olan Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi de Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları sektörüne özgü olarak sektör temsilcilerinden alınan görüş ve öneriler ile Kara Paranın Aklanması ve Terörizmin Finansmanın ile Mücadele Ulusal Risk Değerlendirmesi Raporu çerçevesinde güncellendi… Bir diğer önemli gelişme ise cüzdan uygulamalarına ilişkin olarak karşımıza çıkıyor. Eylül ayında SPK tarafından yayımlanan ilke kararında; “bankalar nezdinde tutulmakta olan müşteri nakitlerinin platform müşterileri için açılacak olan münferit bir hesapta, platformun kendi nakit varlığından ayrı olarak izlenmesinin esas olduğu” düzenlendi. Dolayısıyla, 2023 senesinde yapılan mevzuat değişikliğiyle tanımlanmış olan dijital cüzdan kavramına atıfta bulunulduğunu görüyoruz. Tümer, “Bu nedenle son zamanlarda oldukça sık karşılaştığımız FinTech sektöründeki “SuperApp”lerde yaşanan artışın kripto sektörünü de etkileyeceği sonucuna varabiliriz. Son olarak ise, kripto varlık hizmet sağlayıcılarını da etkileyecek olan Bilgi Sistemleri Yönetim Tebliği’nin de yakın zamanda değişecek olması dolayısıyla Fintech mevzuatımızdaki “lokalizasyon” ilkesinin kripto sektörünü de kapsayacağı, dolayısıyla kripto varlık platformlarının da birincil ve ikincil sistemlerini Türkiye’de bulundurması gerekeceğine yönelik bir değişiklik beklenmektedir. Aynı şekilde bu kuruluşlara hizmet veren servis sağlayıcıların da sunucularının Türkiye’de bulunması gerekeceğinden, Türkiye’de yerleşik sunucuların veya on-prem sistemlerin kullanılmaya başlanacağını ifade edebiliriz. Bu durum da, KYC ve KYB süreçleri de dahil olmak üzere AML çözümleri sunan RegTech şirketlerinin Türkiye piyasasına odaklanacağını gözlemleyeceğiz” diyor.