Psikoloji bir tedavi yöntemi olan EMDR; endişe, suçluluk duygusu, öfke, travma sonrası reaksiyonları, bazı depresyon çeşitleri, fobi ve yas gibi rahatsızlık veren semptomların azaltılmasında kullanılan bir yöntem.
EMDR’ye göre rahatsızlıkların, olumsuz duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin arkasında uyum bozucu, işlev bozucu, işlenmeden ve izole bir şekilde depolanmış bu tür anılar yatoyor. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları (örn: Ben aptalım), olumsuz duygusal tepkileri (başaramamaktan korkma) ve olumsuz somatik tepkileri (sınavdan önceki gece karın ağrısı) problemin kendisi değil, semptomları, bugünkü dışavurumları. Bu olumsuz inanç ve duygulara yol açan işlenmemiş anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetikleniyor.
EMDR, özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun iyileştirilme sürecindeki başarısıyla biliniyor ve bu konuda yapılan bir çok araştırmayla belgelenmiş başarılı bir tedavi süreci. EMDR, daha önceki dönemlere ait anıların çözülmesini sağlayan, mevcut stres faktörünü tetikleyen uyaranın duyarsızlaştırılması ve gelecekte daha iyi işlev gösterilebilmesi için uygun davranışların yerleştirilmesi süreci olarak biliniyor.
Aynı zamanda savaş stresi, taciz, doğal afetler veya çocukluk döneminde yaşanan üzücü olaylar gibi rahatsız edici yaşam deneyimlerinin neden olduğu duygusal sorunların yanı sıra, fobi, performans kaygısı, panik bozukluk, beden algısının bozukluğu, çocuklarda travma belirtileri, yas, kronik ağrı ve başka sorunların tedavisinde kullanılan psikolojik bir tedavi yöntemi.
Uzman Psikolog Diana Güler, ”EMDR terapisi ile sadece semptomlar ortadan kalkmaz. Yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.” dedi.
Güler konuyla alakalı olarak, EMDR tedavi yöntemiyle beraber hastalarındaki hızlı iyileşmeden bahsederek, bu terapi yönteminden oldukça memnun olduğunu söyledi.