Avusturalya’nın yemyeşil doğasından Türkiye’ye uzanan merinonun hikayesi üç yıllık bir geliştirmenin sonucunda oluşturulan Hemington markasıyla buluşuyor. Hemington, 180 milyon TL cirosu olan hazır giyim grubu Nova Fashion Group’un çatısı altında faaliyetlerine devam ediyor. 2016 Eylül ayında kurulan markanın ortaya çıkış sürecinde sektördeki erkek giyimi üzerine eksiklikleri tespit ettiklerini ve bu eksiklerin üzerine gittiklerini belirten Hemington Genel Müdürü Umut Boz, “Kaliteli ürün arayan ama buna yüksek bir servet ödemek istemeyen iş insanlarının aradığı ve bulamadığı yeri doldurmaya çalışıyoruz. Erkeklerin günlük koşuşturma içerisinde hızlı şıklığa nasıl ulaşacakları ile ilgili bir konsept geliştirdik” diyor. Ürünlerin hiçbirinde sentetik elyaf kullanılmadığının altını çizen Boz, markanın 2018’de yaklaşık 50 bin adet satış gerçekleştirme hedefinin olduğunu açıklıyor.
Avusturalya’nın Sidney şehrine 260 kilometre uzaklıkta bulunan Mudgee Kasabası’nda 6 bin koyunun bulunduğu Grathlyn Çiftliği’nde merinos koyunları özenle yetiştiriliyor. Kuzular büyüyene kadar yünden yapılan battaniye kazaklarla sıcak tutuluyor. Yıl boyunca büyütülen koyunlar kırkılıyor. Koyunlardan sadece yılda bir kez elde edilen yünler çok değerli olduğundan yünlere “saf yeni yün” ismi veriliyor. Kırkılan yünler kalitelerine göre ayrılıyor. Ardından yünler işlenmek üzere İtalya’ya götürülüyor. İtalya’nın Borgosesia Kasabası’nda Zegna Baruffa Lane Borgosesia Yün İplik Fabrikası’nda, Avusturalya’dan gelen yünler yıkanıp ileri teknoloji ile boyanıyor. Yünler burada ince ince çekiliyor. Merino yünü burada örülmeye hazır iplik haline getiriliyor. Daha sonra örülmek için Samsun’daki fabrikaya getirilen iplikler burada trikoya dönüştürülüyor.
Dünyadaki en kaliteli yününün Avusturalya’da yetiştiğini belirten Boz, “Avusturalya’daki merino koyun sektörü dünyanın yün üretiminin yüzde 90’nını elinde bulunduruyor. Hiçbir ülke Avusturalya’daki merino koyunu kadar ince ve kaliteli bir yün vermiyor. Orası yüzyıllardır bu konuda bir miras haline gelmiş. Ailelerin yönettiği binlerce çiftlik var. Öyle ki işin başında 10. kuşaktan insanlarla karşılaşıyorsunuz” diyor. Hemington’un Woolmark’la olan işbirliğine de değinen Boz, sözlerine şöyle devam ediyor: “Woolmark dünyanın en geçerli ve eski tekstil sertifikasyon programı. Bütün bu Avusturalya’da çiftçiler Woolmark çatısı altında toplanıyor. Woolmark aslında Avusturalya yününü dünyaya tanıtan ve sertifikalandıran bir kuruluş. Hemington’unda Woolmark sertifikası var. Bu sertifikaya sahip Türkiye’de nadir hazır giyim firmalarından biriyiz.”
Avusturalya’daki çiftliklerde koyunlar eski tekniklere göre kırpılıyor ve yünleri dünyanın birçok farklı noktasına ihraç ediliyor. İyi bir yalıtım malzemesi olan merino yünü yıl boyu sıcaktan ve soğuktan koruyabiliyor. Yünle alakalı sıcakta giyilmez gibi yanlış bir algının olduğundan bahseden Boz, merino koyunlarının +40 ve -40 derece gibi farklı sıcak aralıklarına sahip hava şartlarında konforlu şekilde yaşamlarını sürdürdüklerine değiniyor. Boz, “Son 50 yılda ortaya çıkan sentetik ve yünü taklit eden elyaflara baktığınızda çoğunun petrol bazlı olduğu görülüyor. Bunların hiçbirinde bu özellikler yok. Hepsi aşırı terleme, cilde zarar verme, bir takım lekeler yapma gibi etkilere sahip” diyor.
Hemington, “smart casual” bir konsepte sahip. Müşteri kitlesini “Hayattan zevk alan erkekler” olarak belirleyen Boz, Hemington ürünlerini ister iş hayatında, ister hafta sonu bir akşam eğlencesinde giyilebilecek, arma ve logolardan uzak dingin bir şıklık olarak tanımlıyor. 28-50 yaş aralığına hitap eden ürünlerde kullanılan elyafların tamamı dünyanın farklı birçok köşesinden karşılanıyor. Yün Avusturalya’dan, kaşmir Moğolistan’dan, ipek Çin’den ve pamuk Mısır’dan geliyor. Boz, “Hangi elyaf nerede en iyi şekilde yetişiyorsa oradan getirtiyoruz. Tamamını İtalya’da boyatıyoruz. Türkiye’deki tesisimizde ise örüyoruz. Kalite unsurlarımızdan birisi elyaf ikincisi ise işçilik. Paranın karşılığını gerçekten veren bir ürün Hemington” diyor. Hemington’da ürünlerin fiyat aralığı 350 ila 1000 TL arasında değişiyor. En yüksek fiyatlı ürün ise üzerinde bir takım özel aksesuarların bulunduğu özel ceketler. Ceketlerin fiyat bin 200 TL.
Hemington’un, “En iyi kalite doğallıktır” sloganıyla tanıttığı sonbahar koleksiyonunda kazak, ceket, kravat, mendil, yelek, mont gibi birçok farklı kategoride triko bulunuyor. Koleksiyonda trikoların yanı sıra geniş bir pantolon, gömlek ve aksesuar koleksiyonuna da yer veriliyor. Gömlekler “non-iron” özelliği ile ütü gerektirmiyor. IQ serisi ise dış sıcaklığa göre vücut ısısını ayarlama özelliği ile terletmiyor. IQ serisinin seyahat severler için pratik bir şıklık olduğuna değinen Boz, serinin fiyat aralığıyla ilgili 400 ila 800 TL arasında değiştiğini ekliyor. Kadın koleksiyonu düşünmeyen markanın planları arasında “baba-oğul” gibi bir konsept yaratmak ve triko ayakkabı üretimi bulunuyor.
Hemington’un Samsun’daki fabrikasında 400 kişiye istihdam sağlanıyor. Fabrikanın üretim kapasitesi yıllık 2 milyon adet. Çalışanların ise yüzde 90’ı kadın. Boz, “Hemington ürünlerinde Anadolu kadınlarının önemli bir yeri var. Triko çok narin bir ürün. Başka hiçbir ürünün üretim aşamasında bunca emek ve özen yer almıyor. Özellikle dikişlerde ve özel işlemelerde zanaat gerekiyor ve el işi gerektiriyor” diyor ve ekliyor “Triko üretiminde makine teknolojisi ile ustalığı harmanladık.” Samsun haricinde yeni bir üretim tesisi daha düşünülüyor. Hemington’un tasarım ekibinde ise dört kişi bulunuyor.
Markanın ikisi İstanbul’da (Mall of İstanbul ve Ataköy A Plus AVM) ve biri Bursa’da olmak üzere şu an üç mağazası bulunuyor. Mağaza sayısının yıl sonuna kadar beş ve 2018 sonuna kadar 10 adete ulaşması planlar arasında. “Hemington’ı temkinli adımlarla ve doğru müşteriyle buluşturacağımız yerlerde büyütmek istiyoruz. Trikonun bilindiği ve bir hayat tarzı haline geldiği yerler birinci tercihimiz” diyen Boz’un planları arasında yurtdışına açılmakta var. Yurtdışına açıldığı takdirde radarlarında olacak ülkeleri ise şu şekilde: Rusya, Almanya, İngiltere. 2018 Mart ayı itibariyle yurtdışı fuarları da başlayacak. Yurtiçinde internet sitesinden de satışlarına devam eden markanın henüz yurtdışına satışı yok. Hemington’un 2020 yılı hedefi ise 35 mağaza sayısına ulaşmak.
Kıtalar arası şıklık yolculuğu
By Fortune Türkiye