Goodyear, ticari araç şoförlerini kışın doğru lastikleri kullanmamanın tehlikeleri konusunda uyararak, kış lastiği tanımının Avrupa ülkeleri arasında farklılık gösterdiğine dair bilgilendiriyor.
Ticari araçlar için kış lastiği mevzuatına sahip 28 Avrupa ülkesi bulunuyor. Türkiye’de ise Kasım 2012’de yürürlüğe giren yönetmelikle 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşıyan bütün ticari araçlara kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.
Bütün ticari araç sahipleri araçlarını bakanlıkça yayınlanan genelgede belirtilen özelliklerdeki kış lastikleriyle trafiğe çıkarmak durumunda. Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7ºC’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastikler kış lastiği yerine geçmekte. Ayrıca kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliği en az 4 mm olmak zorunda.
Goodyear Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Ticari Lastik Pazarlama Direktörü Benjamin Willot, “Sürücülerin hepsi ani bir kar yağışının sebep olabileceği problemleri biliyorlar ve genellikle araçlarını gerektiği şekilde donatıyorlar. Ancak, ticari araçlar için kış lastiklerini yalnızca hava koşulları bunu gerekli kıldığında değil, yıl içerisinde belirlenmiş zaman diliminde kullanılmasını da talep eden Avrupa ülkelerinin sayısı gitgide artıyor. Avrupa’da ticari araçlar için kış lastiğiyle ilgili mevzuatların birbiriyle uyumlu olmaması sürücüler için büyük bir zorluk. Kurallara uymamanın sonucunda ceza kesilebilir ya da aracın yoluna devam etmesine izin verilmeyebilir” şeklinde açıklamada bulundu.
Ticari araçlar için kış lastiğinin tanımı Avrupa dahilinde geliştirilmeye devam ediyor. “çamur ve kar” anlamını taşıyan M+S (Mud + Snow) (ayrıca MS, M&S, M-S) işareti kış lastikleriyle ilgili ulusal kurallar için bir zemin oluşturmaya devam ediyor. 2012’nin sonunda Avrupa Birliği yeni ve ilave bir kamyon kış lastiği sembolünü tanıtmıştı. 3-Tepe-Dağ-Kar-Tanesi (3PMSF) sembolü yalnızca lastiğin kar üzerindeki minimum performans eşiği gerekliliklerini karşılaması durumunda yasal olarak kullanılabilmekte.
Avrupa dahilinde, bazı ülkeler hali hazırda 3PMSF işaretli ticari araç lastiklerine atıfta bulunan kış lastiği mevzuatlarını yürürlüğe geçirmiş olmakla birlikte, tüm M+S işaretli lastikleri hala kabul etmekte. Yeni işareti tanıyan ülkeler Türkiye, Norveç, İsveç, ve Rusya olarak öne çıkarken Avusturya, Almanya, Hırvatistan ve İtalya ulusal kış lastiği mevzuatlarında sadece M+S işaretini kabul etmekte. Belçika, Danimarka, Finlandiya, Macaristan, İrlanda, İngiltere ve Polonya gibi bazı Avrupa ülkelerinin ise herhangi bir kamyon kış lastiği mevzuatı bulunmuyor.
Türkiye’de Kış Lastiği Uygulaması Dört Yaşında
Ülkemizde aynı anda aynı iklim şartları yaşanmadığından bu süreler Bakanlıkça belirlenen arttırımlarla sınırlı olmak üzere şehir içi taşımacılıkta kış lastiği uygulaması ile ilgili hususlar ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirlenebiliyor.
Uygulama ile ilgili konuşan Goodyear Türkiye Ticari Lastikler Satış Müdürü Şaban Güngör, “Yönetmelikle birlikte kış lastiği kullanma bilincinin artış göstermesi sevindirici, ancak sadece yönetmelik kapsamında zorunlu tutulan araç sürücülerinin değil, tüm sürücülerin öncelikle kendi can ve mal güvenlikleri için kış mevsimi koşulları altında kış lastiği kullanmaları gerektiğine inanıyoruz. Filoların ve tüm ticari araç sahiplerinin kış koşullarında da ticari faaliyetlerini aksamadan yürütmeleri adına lastik en önemli unsurlardan biri. Goodyear olarak, bu bilinçle ürün geliştirmeye ve hizmet sunmaya devam ediyoruz” dedi.