IPARD III Dönemi İkinci Başvuru Çağrı İlanı yayınlandı. Bitkisel ürünlerin işlenmesinden kırsal turizme, su ürünleri yetiştiriciliğinden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar birçok projeye karşılıksız destek verilecek. Proje başına destek tutarı 500 bin euro’ya kadar çıkıyor. Programın toplam bütçesi ise 80 milyon euro. -ERSAN TAYLAN
TKDK (TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEMEKURUMU), ülkemizin kırsal alanlarındaki sürdürülebilir projelere hibe desteği veriyor. TKDK, Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkelere sağladığı mali yardımları Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında yatırımcılara hibe desteği sağlıyor.
IPARD Programı’nın amacı tarım ve hayvancılık işletmelerinin modernize edilmesi, teknoloji seviyelerinin yükseltilmesi ve AB Standartlarına ulaştırılması şeklinde özetlenebilir. Program Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse ediliyor.
IPARD III Programına ait İkinci Başvuru Çağrı İlanı kap- samında “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” tedbiri için online başvuru sisteminin kapanış tarihi 13 Eylül 2024, başvuruların son teslim tarihi ise 27 Eylül 2024.
Limit 500 bin euro TKDK’nın Kırsal Kalkınma Programı, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Dileyen herkes projesini hazırlayıp başvuruda bulunabiliyor. Ancak ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler, TKDK’nın istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapabiliyor. Ödemeler, projedeki uygun harcama tutarına göre bir, iki veya üç taksit halinde yapılıyor. Bir çağrı döneminde aynı tüzel kişilik veya aynı gerçek kişi adına birden fazla proje başvurusu yapılamıyor. Programın toplam bütçesi ise 80 milyon euro. Her bir yatırım için alt ve üst uygun harcama limiti en az 5 bin euro, en fazla 500 bin euro olarak belirlenmiş. Bir proje için yapılacak harcama tutarının yüzde 60-70’i arasında değişen oranlarda destek verilecek. Ayrıca, projesi onaylanmış başvuru sahipleri, yatırımın inşa aşamasındaki harcamalarda tüm vergilerden muaf tutuluyor. Bu sayede verilen hibeye ek olarak girişimcilere dolaylı katkı sağlanıyor. Diğer yandan yatırım yapacak ancak yeterli finansmana sahip olmayanlara, düşük faizli kredi olanağı sunuluyor. Bunun için bazı bankalar ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ile özel protokoller yapılmış.
Yüzde 27’si kırsal alan Türkiye’de kırsal alan ile kentsel alan arasındaki ayrım iki farklı şekilde yapılıyor. İlkinde, yerleşim yerinin konumuna bağlı olarak nüfusu ne olursa olsun idari statüsü dikkate alınıyor. İl ve ilçe merkezlerinde yer alan yerleşim yerleri kentsel, bunlar dışında kalanlar ise kırsal olarak niteleniyor.
İkinci yaklaşımda ise, yerleşim yerinin nüfusu bir kriter olarak dikkate alınmıyor. 20 bin kişilik bir nüfus, kırsal alanları kentsel alanlardan ayırmak için bir eşik değer olarak kabul edilmiş. Nüfusu 20 binden az olan yerleşimler kırsal alan olarak kabul ediliyor. TÜİK’in yayımlanmış istatistiklerinde genellikle bu tanım kullanılıyor. Bu tanıma göre Türkiye’nin toplam nüfusunun yüzde 27.7’si kırsal alanlarda yaşıyor. Kurum, bütün çalışmalarında çevreye duyarlı ve sürdürülebilir gelişmenin sağlanmasına büyük önem veriyor. Kurulacak işletmelerin çevreye duyarlı, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak hayvan refahı ve hijyen standartlarına uygun üretim yapmaları temel uygunluk koşullarından bazıları. Birkaç yatırımcı örneği vermek gerekirse: Sadiye Kırmızıoğlu Yayla, Kastamonu merkeze bağlı bir köy olan Gölköy’de görenleri büyüleyen bir konaklama tesisi kurdu. Gölköy Yaşam Resort adındaki tesis için 2 milyon 205 bin TL yatırım yapılmış. Alınan hibe tutarı ise 713 bin TL. Betül Öcal’ın Konya Sarayönü İlçesi’nde kurduğu Öcal Süt Üretim Çiftliği’nin toplam yatırım tutarı 1 milyon 816 bin TL, aldığı hibe tutarı ise 1 milyon 132 bin TL. Elazığlı Fethiye Polat, TKDK’ya başvurduğu çiftlik projesinin onaylanmasının ardından süt çiftliği kurdu. Çiftlik için toplam 2 milyon 545 bin TL yatırım yapıldı. Bunun 1 milyon 498 bin TL’si hibe desteği. Trabzon Akçaabat’a bağlı Kayabaşı Yaylası’nda kır gazinosu kuran Nurcan Bayram zorlu şartlarla başarıya ulaşmış bir isim. Kır gazinosunun toplam yatırım tutarı 370 bin TL. Bunun 142 bin TL’si hibe.