Türkiye’de banka kartları ve kredi kartları ile kasım ayında toplam 59,4 milyar liralık ödeme gerçekleştirildi.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2017 yılının kasım ayı verilerini açıkladı. Buna göre, kasım ayı sonunda Türkiye’de kredi kartı sayısı 62,2 milyona, banka kartı sayısı 130 milyona ulaştı.
Geçen yılın kasım ayı ile kıyaslandığında, kredi kartı sayısında yüzde 6, banka kartı sayısında ise yüzde 12 artış oldu.
Banka kartları ve kredi kartları ile kasım ayında toplam 59,4 milyar liralık ödeme yapıldı. Bu tutarın 52,9 milyar lirasında kredi kartları, 6,5 milyar lirasında banka kartları kullanıldı.
Önceki yılın aynı dönemine kıyasla büyüme oranı kredi kartı ile yapılan ödemelerde yüzde 14 oldu. Banka kartı ile yapılan ödemeler ise yüzde 46 artışla hızlı büyümesini sürdürdü.
Ticari kredi kartları ile ödemeler hızla artıyor
Kasım ayı sonunda Türkiye’deki 62,2 milyon kredi kartının 3,8 milyonunu ticari kredi kartları oluşturdu. Önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ticari kredi kartı sayısında yüzde 13 artış kaydedildi.
Son yıllarda önemi hızla artan, çek-senet gibi geleneksel ödeme araçlarının yerini alan, küçük ve orta ölçekli işletmelere büyük kolaylıklar sunan ticari kredi kartları ile ödemeler hızlı büyümesine devam etti. Yılın 11 ayında ticari kredi kartlarıyla yapılan ödeme tutarı 123 milyar lira oldu.
Ticari kredi kartlarıyla yapılan ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ise yüzde 22’ye ulaştı. Bu veriler 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 23 büyümeye işaret etti.
5 yetişkinden 2’sinin kredi kartı var
Türkiye’de geçen yılın aynı döneminde 22 milyon olan bireysel kredi kartı sahibi kişi sayısı, bu yıl yeni kullanıcılarla beraber 24 milyona ulaştı.
Bu rakam, yaklaşık 57 milyon olan 18 yaş ve üzeri yetişkin nüfusun yüzde 42’sinin bir ya da birden fazla kredi kartı kullandığını ortaya koydu. Bu da her 5 yetişkinden 2’sinin kredi kartı sahibi olduğu anlamına geldi.
Kişi başı aylık bireysel kredi kartı ortalama alışveriş tutarı ise mevsimsel etkilerle beraber 1.600-1.700 lira aralığında seyretti.
Aylık ortalama kartlı alışveriş tutarındaki gelişim incelendiğinde, kişilerin enflasyonist etkiye rağmen daha çok harcama yapmadığı, kartlı ödemelerin yeni kullanıcıların ödemeleriyle büyüdüğü görüldü.
“Kayıt dışı ekonomiyle mücadele için kart sahipliği artmalı”
BKM Genel Müdürü Soner Canko, verilere ilişkin değerlendirmesinde, kartlı ödeme alışkanlığının kayıt dışı ekonomiyle mücadeledeki etkisine vurgu yaptı.
Geçen yılın aynı döneminde yüzde 40 olan yetişkin nüfus içindeki kredi kartı sahipliği oranının yüzde 42’ye çıktığına dikkati çeken Canko, bu gelişmenin, ödemelerin kayıt altına alınması ile ülke ekonomisine olan katkısı dikkate alındığında, olumlu bir gösterge olarak göze çarptığını bildirdi.
Canko, “Ancak finansal sisteme yeni girecek kullanıcılar ve özellikle gençlerimizle beraber kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kart sahipliğinin artırılması konusunda daha fazla yol kat etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.