Türkiye’nin mikro-mobilite startup’ı ‘Martı’ İstanbul’da faaliyete geçti.
Dünyada bir çok örneğine rastlayabileceğimiz elektrikli scooter girişimleri Türkiye’de ‘Martı’ Startup’ıyla hayat buldu. Pazarının şu anlık tek oyuncusu olan martı İstanbul genelinde yaygınlaşmaya çalışırken yurt dışına açılmayı hedefliyor.
Öncelikli hedefimiz Martı’yı İstanbul’da daha yaygın hale getirmek diyen Martı’nın kurucusu Alper Öktem, Bulgaristan, Macaristan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere açılmak istediklerini aktardı.
Projenin gelişmesinde yaptığı yurt dışı seyahati olduğunu dile getiren Öktem, “Elektronik scooter’la ABD’de bir iş seyahatinde karşılaştığını ve mikro-mobilite kavramını Türkiye’ye kazandırmaya karar verdiğini ifade etti.
projenin en zor kısmı dayanıklılık
Projenin en zor kısmının dayanıklılık olduğunu ifade eden Öktem, martıların kullanım ömrünü 30 gün olduğunu belirtti. 30 günde bir yenilenen scooterlar projenin en maliyetli kısmını oluşturuyor.
kahve fiyatına yolculuk
Öktem, Martı’nın ücretlendirme sistemini oluştururken, ilk olarak yurtdışındaki örnekleri incelediklerini belirtti. Öktem, “Fransa, Portekiz, ABD gibi ülkelerin büyük şehirlerinde elektrikli scooter kiraladığınızda, 10 dakikalık bir yolculuk için ödediğiniz bedel bir bardak kahve fiyatına denk geliyor. Biz de Martı’yı bu denklem üzerinden fiyatlandırdık. Martı’yla 10 dakikalık bir yolculuğun bedeli 10.5 TL. 10 dakikada yarım saatlik yürünecek mesafeyi katetmek mümkün” dedi.
Nasıl çalışıyor?
Martı, cep telefonuna yüklenen bir apkilasyon üzerinden çalışıyor. Kullanıcı, aplikasyon üzerinden bulunduğu bölgede boşta olan Martı’ları görebiliyor. Seçtiği Martı’nın üzerindeki Qr kodunu okutarak aracın kilidini açıyor. Yolculuk bitiminde de yine Qr kodu cep telefonuna okutuluyor ve araç üzerindeki kilitle bir yere bağlanıyor.