İngiliz kraliyet ailesinden Hollywood yıldızlarına, Jimmy Choo’nun lüks ayakkabıları tüm dünyada kırmızı halıda sayısız ünlü tarafından giyiliyor.
Şimdi ise, Choo tasarım akademisi JCA London Fashion Academy’deki öğrenciler ve mezunlar tarafından hazırlanan giysi ve aksesuvarları sattığı online bir mağaza açarak gelecek kuşak moda tasarımcılarına yardımcı oluyor.
Malezya’da doğan Choo’ya babası elle nasıl ayakkabı yapılacağını öğretmişti.
Choo söz konusu akademiyi 2021 yılında açarak, öğrencilere tasarım ve marka inovasyonu konusunda lisans ve lisans üstü eğitim vermeye başladı.
Choo gençlerle ilgili olarak, “Onların iş kurmalarına, nasıl satış yapılacağını öğrenmelerine yardımcı olmak çok önemli” diyor.
Öğrenciler mezun olduktan sonra kendi “mikro” moda girişimlerini kurmak üzere pazarlamanın, halkla ilişkiler çalışmalarının nasıl yapılacağını, iş planlarının nasıl hazırlanacağını öğreniyorlar.
Choo, “Eğer iş yapma becerileri yoksa en yetenekli moda tasarımcıları bile başarılı olamaz” diyor.
Öğrenciler burada sürdürülebilirliği de öğreniyor. Giysilerin büyük bir bölümü ikinci el kumaştan üretiliyor. Choo, daha bütçeye uygun kıyafetler üretebilmek için tasarımcıların lüks giysilerin üretiminden artan kumaş parçalarını kullanabileceklerini de söylüyor.
McKinsey geçen yıl, üretken yapay zekanın 2026 yılında moda ve lüks sektörlerinin işletme karlarına 150 milyar dolar ila 275 dolar tutarında bir katkıda bulunabileceğini tahmin etmişti.
Peki Choo yapay zeka ve moda sektörü üzerindeki etkisi hakkında ne düşünüyor? Choo, öğrencilerin eğitimi ve mektupların Çinceden çevirisi için yapay zekayı yararlı buluyor ancak bu teknolojinin her şeyde kullanılmaması uyarısında bulunuyor. “Yapay zekayı kullandığınızda, her şey tekdüze olacaktır. Yapay zekayı rehber edinebilirsiniz ama her şeyi yüzde 100 bununla yapamazsınız. Aksi takdirde becerinizi kaybedersiniz” diyor.
Choo, 1980’lerin başında London ayakkabı okulu Cordwainers’da okudu ve 80’lerin sonunda da, London Fashion Week’teki show’a ayakkabı hazırladı. Vogue dergi editörü Kate Phelan tasarımlarını görünce kendisini aradı. “Jimmy bu ayakkabıları istiyoruz” dedi. Dergi ayakkabılarını sayfalarına taşıyınca 1990’larda Prenses Diana müşterisi oldu.
Choo, ünlü ayakkabı işi 2001 yılında 21 milyar paund değere ulaşınca şirketin yüzde 50’sini sattı. Marka halen, 2017 yılında 1,35 milyar dolara satın alan Capri Holdings’e ait.