İTÜ Çekirdek Girişimcilik ve Teknoloji Alanında Milli Değer Üretiyor

By Fortune Türkiye

İTÜ ARI Teknokent’in teknoloji girişimlerini yetiştirmek ve desteklemek için kurduğu kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek, her yıl ortalama 500 startup’ı destekleyerek Türkiye ekonomisi için milyonlarca dolarlık katma değer yaratıyor. 12 yılda 4 bin 200’den fazla teknoloji girişimini destekleyerek 1.400’ünün şirketleşmesine katkı sağlayan İTÜ Çekirdek, girişimlerin 10 bin kişiye istihdam yaratmalarına ve 150 milyon dolar yatırım almalarına destek oldu. 

Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent, kuruluşundan bu yana aynı inanç ve artan motivasyonla teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliği kapsamındaki misyonunu devam ettirirken alt birimleriyle de girişimcilere fayda sağlayıp Türkiye ekonomisi için katma değer yaratıyor. 94 ülkede 1895 kuluçka ve hızlandırma merkezinin hizmet, performans ve çıktılarına dair verileri karşılaştırarak endeks oluşturan UBI Global tarafından “Dünyanın En İyi Üniversite Kuluçka Merkezi” seçilen İTÜ Çekirdek, bünyesinde yer alan girişimler ile 1,5 milyar dolarlık değer yaratıyor.

İTÜ ARI Teknokent’in vizyoner yaklaşımıyla 2011 yılında kurulan kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek, farklı sektörlerdeki teknolojik girişimleri desteklemenin yanı sıra onların hızlı büyüyen ve ölçeklenebilir bir iş modeline sahip girişimlere dönüşmelerini amaçlıyor. Sektörel alandaki dikey programlarını her geçen gün genişleten İTÜ Çekirdek’in bu yıl dört sektörel dikey alanı bulunuyor. Otomotiv İhracatçıları Birliği ile beraber Otomotiv ve Mobilite dikeyi, sigorta sektörünün öncü kurumlarıyla beraber Sigorta Teknolojileri dikeyi, İstanbul Havalimanı (İGA) ile beraber Sivil Havacılık ve Havalimanı İşletmeciliği dikeyi ve EPDK|ELDER (Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği) ile beraber Enerjim Sensin dikeyi, girişimcilerin ilgili sektöre hızlı girebilme kabiliyetini artırıyor. 

Uluslararası Alanda Bölgesel Değer Yaratmayı Hedefliyor

İTÜ Çekirdek’in 2011 yılından bu yana girişimciler için yarattığı değerin önemine dikkat çeken İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş şunları söyledi: 

“İTÜ Çekirdek, teknolojik ve yenilikçi çözümlere sahip ürünü ile değişim yaratacak tüm girişimcilere kurulduğu günden bu yana destek sağlıyor ve fırsat yaratıyor. Bugüne kadar ülke genelinde 4 bin 200’den fazla teknoloji girişimini destekleyerek 1.400’ünün şirketleşmesine olanak sağlayan İTÜ Çekirdek, girişimcilerine 150 milyon dolar yatırım almalarına olanak sağladı. Bu girişimlerin toplam değerlemesi 1,5 milyar dolara ulaştı. İTÜ Çekirdek olarak evrilmeye, değişime ve gelişmeye devam ederken vizyonumuz artık dünya ölçeğinde örnek bir ekosistem olmak. Bu amaçla gelecek hedeflerimiz arasında ITU Seed ile global bir çekim merkezi olarak daha çok yabancı girişimciyi ülkemize çekmek, Londra’da ilk ofisi açarak girişimlerimizin global oyunculara erişimini kolaylaştırmak, Global Big Bang Demo Day organize ederek ileri aşama girişimlerimiz ile global yatırımcıları buluşturmak, Çekirdek/ARI Fon’u kurarak girişimlerimizi dünya uygulamalarında da olduğu gibi yatırımcı olarak da desteklemek bulunuyor.” 

Girişimler İçin Rekabette Başarının Yolu İTÜ Çekirdek’ten geçiyor

Teknolojik ve inovatif çözümlerinin ticarileşebilir olduğuna inanan tüm girişimler İTÜ Çekirdek’e başvurabiliyor. Her yıl binlerce başvuru alan İTÜ Çekirdek’in yıl içerisinde beş eğitim dönemine ortalama 500 girişim kabul ediliyor. Girişimlere sunulan hizmet çeşitliliği ve fırsatlar bütünü, girişimcilerin mevcut yapılarını büyütmeleri için 12 yıllık deneyimle her yıl genişletiliyor ve derinleştiriliyor. 

Bugün dünyanın dört bir yanında faaliyetlerine başarıyla devam eden girişimcilerin bu performanslarının altında, ayakta kalması son derece zor olan erken aşama dönemlerinde İTÜ Çekirdek’ten aldıkları destekler yatıyor. 

10 binasındaki 334 Ar-Ge Firmasıyla, kendi bölgesinde 1 milyar doları aşkın ihracat tutarı ile ekonomik katma değer oluşturan İTÜ ARI Teknokent, girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla 2011 yılında kurduğu İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi ile büyük bir ekonomik değer yaratıyor. Bu yılın Mayıs ayında Dünyanın En İyi Üniversite Kuluçka Merkezi seçilen İTÜ Çekirdek 12 yıldır teknoloji girişimcilerini yetiştirmek ve desteklemek için çalışıyor. 

İTÜ Çekirdek’in her yıl aralık ayında gerçekleşen Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliği Big Bang Startup Challenge ise yeni girişimlerin en iyilerini belirlerken girişimleri iş ve yatırım dünyası ile buluşturuyor. Bu sayede girişimciler yatırımcı ve fonların odağı haline gelerek ilk sermayeleri ile buluşup potansiyel müşterileriyle tanışıyor. Bu kapsamda 2019 yılına kadarki sekiz yılda girişimcilere Big Bang sahnesinde sağlanan finansal kaynaklar toplamı 95 milyon TL iken, sadece son üç yılda Big Bang sahnesinde 850 milyon TL’lik yatırım, ödül ve hibe desteği girişimcilere sunuldu. 

Yurt Dışındaki Nitelikli Girişimler ITU Seed Programı ile Destekleniyor 

Etki alanını yerelden globale taşıma amacıyla 2022 yılında yurt dışına açılan İTÜ Çekirdek, ITU Seed Programı’yla artık Türkiye dışından girişimleri de destekliyor. Türkiye dışından girişimciler için büyük cazibe yaratan 360 derece hizmetleriyle destekleyen İTÜ Çekirdek, bunun yanı sıra globaldeki iş ortaklarıyla buluşturarak küresel şirketler haline gelmelerine katkı sunuyor. 

Programa iki yıldır 76 farklı ülkeden 400+ girişim başvuruda bulunurken 46 tanesi ITU Seed Programı’na kabul edilerek kendilerini geliştirme fırsatı buldu.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...