CEO’ların işinin önemli bir parçası olan iş seyahati, video konferans yönteminin yaygın kullanımına rağmen pandemi öncesi seviyelere dönüyor.
JP Morgan CEO’su Jamie Dimon da, sürekli yollarda olduğunu çünkü yöneticilerin çalışanları, müşterileri ve iş ortaklarıyla yüz yüze görüşmesinin öncelik taşıdığını belirtiyor.
“Liderler her zaman dışarda olmalı. Hep dışarı çıkmalı. Meraklı olmalı, milyonlarca soru sormalı” diyor.
Dimon’a göre, iş seyahatleri liderlerin rakiplerinin şirket konumu hakkında bilgi edinmelerini aynı zamanda müşterilerin ihtiyaçlarını ve eleştirilerini de dinlemelerini sağlıyor.
JP Morgan CEO’su, yöneticilerin çok meşgul olduklarını düşünerek yerlerinden ayrılmamalarının bahane olamayacağını söylüyor. “Çok büyük hata yapıyorlar. Eğer gerçek dünya hakkında sağlıklı bir değerlendirmeleri yoksa, neyin değiştiğini, ne yaptıklarını, fikirlerinin neler olduğunu bilmiyorlarsa, başarılı olamazlar.”
Wall Street devi, bu tür liderlere sahip şirketlerin durağanlaştığını, bürokratik kurumlara dönüştüklerini belirtiyor. Bu tür alışkanlıkların tersi merak, tutku ve cesaret. Bankanın 2012 yılında yapay zekayla ilgilenmesini de buna örnek gösteriyor.
Jamie Dimon o yıl, bankasının üst düzey yetkililerini Çin’e göndererek, Ping An, WeChat, Tencent ve Alibaba gibi belli başlı şirketlerle toplantılar düzenlemişti. Dimon, “Gözleri, algıları nasıl açıldı bilemezsiniz” diyor. “O zamana kadar oralarda süper aplikasyonlarla ilgili neler olduğu, neler yapıldığı bilinmiyordu. Bu seyahat ve temaslar burada neler yapabileceğinize dair becerilerinizi değiştiriyor.”
CEO, hem kamuda hem de özel sektörde liderlerin sınırlı bakış açısının dışına çıkıp, neler olup bittiği hakkında gerçekçi değerlendirmeler yapmakta zorlandıklarına dikkat çekiyor.
Dimon, “Alışkanlıklar, rahatlık ve siyaset ölümü getirir. Bunun panzehiri her zaman öğrenmek, her zaman meraklı olmak” diyor. (Fortune.com)