İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi 84,3 Puan Oldu

By Fortune Türkiye

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından yayınlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin 2025 Şubat ayı sonuçları açıklandı. İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi ve alt endekslerinde baz başlangıç döneminin 2013 Ağustos yerine, yeni yılda 2019 Haziran olarak güncellendiği rapora göre, Bileşik Endeks yılın ilk iki ayında gerileme gösterdi.

Raporda, 2025 Şubat ayında ihracat pazarlarındaki durgunluğa, ticarette korumacılık önlemlerinin yarattığı belirsizliğin de eklendiği belirtildi. Yurt içinde ise sıkılaşma politikaları ile sınırlanan iç pazarın, şubat ayında sert kış koşullarından olumsuz etkilendiği vurgulandı. 2025’in ikinci ayında Faaliyet, Güven ve Beklenti alt endekslerinin birlikte gerilediğine de dikkat çekildi. Öte yandan yurt içi ve yurt dışı siparişlerindeki artış ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.

Yaşanan gelişmeler sonucunda, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, 2025 Şubat ayında bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak 84,3 puan oldu. Bileşik Endeks, 2024 Şubat ayını ise 96,6 puan ile tamamlamıştı. Raporda, Bileşik Endeks’in ilk iki aylık performansının yılın zorlu geçeceğinin göstergesi olduğu görüşüne yer verildi.

İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Şubat 2025 verilerine göre, yeni yıla düşüşle başlayan faaliyetlerde gerileme 2025 Şubat ayında da sürdü. Yılın ikinci ayında, ihracat pazarlarında tarife belirsizlikleri olumsuz bir etki yaratırken; yurt içinde ise sıkılaştırma politikalarıyla birlikte sert kış koşulları iç pazarda yavaşlamaya neden oldu. Küresel pazarlardaki durgunluğun sürdüğüne de değinildi.

2025 yılı şubat ayında Faaliyet Endeksi bir önceki aya göre 1,3 puan düşerek 124,5 puan seviyesine geriledi. Bu sonuçla birlikte Faaliyet Endeksi, 2024 yılı şubat ayı seviyesinin de altında kaldı.

Raporda, 2025 Şubat ayında yurt içi satışların bir önceki aya göre belirgin şekilde düştüğü ve ekonomide uygulanan sıkılaşma politikasının iç talebi sınırlandırdığına yer verildi. Öte yandan, zorlu kış koşulları olumsuz etki yaratırken, şubat ayında ihracatta sınırlı artış gerçekleşti. Pazarlardaki durağanlık sürerken, küresel ticaretteki korumacılık endişelerinin belirsizliği artırdığına; üretimin azaldığına, ciroların düştüğüne ve yurt dışı satış fiyatlarının yükseldiğine de dikkat çekildi.

Ayrıca, iç piyasadaki zayıf talebin birkaç ay daha süreceğine ve kış aylarında mevsimselliğin olumsuz etkilerinin görüldüğüne vurgu yapıldı.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...