ERIN MOTOR GENEL MÜDÜRÜ ERSIN ŞAHIN, “Şahin Metal, kendi proseslerimize hakim ama ürünü kendisinin olmayan bir firma. Bunun eksikliğini her zaman hissettik. Yaptığımız işin katma değerini artırmak kendi tasarımımızla kendimize ait bir markayla üretim yapmak istedik” diyor. 10 sene önce kurulan Erin Motor’un hikayesinin duygusal boyutu bu şekilde; diğer boyutu ise üzerinde hassasiyetle çalışılan tasarım ve ağır bir üretim gayretinden oluşuyor.
Erin Motor’da 32 yaşında genel müdür olan ve iki yıldır bu görevi sürdürmekte olan Ersin Şahin, şu anda yıllık 4 bin 500 adetlik üretim kapasitelerinin olduğunu söylüyor ve talebe göre rahatlıkla bu kapasiteyi artırmalarının mümkün olduğunu ekliyor. Ancak 2018’de yapılması planlanan üretim bin adet ve üretim kapasitesinin tamamının kullanılması yani 4 bin 500 adetlik üretim için 2020 hedefleniyor. Dört
silindirli dizel motorun Ar-Ge’sini de tamamlayıp seri üretime geçmeyi planlıyor.
Şirketin ortaklarından Mustafa Eser’in motor konusundaki deneyimlerinden faydalanarak yüzde yüz yerli bir motor üretme fikrinin ortaya çıktığı ve Erin Motor’un kurulduğu günlere dönüp bakıldığında inanması güç bir yolculuk söz konusu. O zaman Eser’in bu işi başarmalarını sağlayacağına büyük bir güven var ancak yerli motor üreticilerinin ortadan kaybolduğu bir dönemde pazarda bir fırsat mı yoksa bir risk mi olduğunu anlamak kolay değil. Bu nedenle işin temelleri atıldıktan sonra bir iki yıl pazar araştırması ile geçiyor. Sonrası test.
Ersin Şahin, “Hangi alanda açık var, nasıl bir ürün üretebiliriz? Bu soruların yanıtlarını ararken şu gerçeği keşfettik: Aslında Türkiye çok iyi bir pazar, katma değeri yüksek bir ürün üretiyorsanız bir şekilde satabilirsiniz. Yan sanayi ile ilgili araştırma yaptık, hangi firmalarla çalışabileceğimizi araştırdık. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi ile iki tane SANTEZ projesi tamamladık. Bu projelerin de Türk sanayisi için çok önemli bir olduğunu düşünüyorum. Çünkü ne kadar iyi bir ekibiniz olursa olsun, yaptığınız işi ne kadar iyi bilirseniz bilin, her zaman daha iyisine ihtiyacınız var” diyor ve ekliyor: “Teknolojik olarak bir destek almak istediğinizde Türkiye’deki üniversiteler teoride çok başarılılar ancak pratikte sıkıntıları var. Bu nedenle Türkiye’deki sanayi-üniversite işbirlikleri, iki taraf için de çok faydalı olabilecek bir konsept. Biz bu iki SANTEZ projesini tamamlayınca elimizde tek silindirli bir motorumuz oldu.”
Erin Motor’un ilk ürününün ortaya çıkması bu şekilde gerçekleşiyor. Ortaya çıkmak, pazara çıkmak anlamına gelmiyor ve pazarda güçlü bir oyuncu olmak anlamına da gelmiyor. Ancak bunun yolunu açıyor. Erin Motor’un ağır yük hedefleyen ve buna bağlı olarak jeneratörlerde kullanılan motorları, jeneratörler rakipler tarafından incelenirken beğeni kazanıyor.
ERIN MOTOR ÜRETTIĞI MOTORU dekuplasyonları yani motorun kullanıldığı ürünler olarak da satıyor. Motorun hitap edeceği pazarlar arasında şirketim kendisine hedef belirlediği üçü, jeneratör, marin motor ve motopomp. Erin Motor, tüm bu ürünler için farklı iş ortaklarıyla çalışıyor. Jeneratör konusunda İtalyan alternatör firması Sincro ile anlaşan firma onların alternatörlerini alıp burada montajını yaparak jeneratör haline getiriyor. Motopompta Samsun firması Domak Pompa ile çalışılıyor. Şahin, Domak için “Çok başarılı işler yapan ve her şeyden önemlisi Ar- Ge yapan bir firma” değerlendirmesini yapıyor. Marinde ise Baysan Dişli firması ile çalışılıyor. Erin Motor, şanzımanı Baysan firmasından alıp marinizasyonu da tamamen kendi bünyesinde yapıyor.
Şahin, “Dolayısıyla yüzde yüz yerli bir marin motor üretiyoruz. Marin motordaki hedefimiz ise yıllık 1000-1500 adet. Lansmanımızı nisan ayında yaptık ve satışlara başladık. Henüz çok yüksek rakamlar olmasa da üretimde talebe yetişmeye çalışıyoruz. Şu anda daha çok jeneratörlerimiz satılıyor. Marin konusunda sezonu kaçırdığımız için satışlar düşük miktarlarda. Ancak gelecek sezona kadar ürünümüzü tanıtmayı, anlatmayı sürdürüp belli bir marka bilinirliği de sağladıktan sonra çok daha yüksek satış rakamlarına ulaşacağımızı düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.
İkinci kuşakta sıfırdan motorcu oldular
By Fortune Türkiye