ICBC TURKEY, EN YAYGIN YENI NESIL ÖDEME SISTEMLERINDEN BIRI OLAN WECHAT PAY’I TÜRK PAZARINA GETIREREK PERAKENDE SATIŞI YAPAN IŞYERLERININ HIZMETINE SUNDU. YEREL TICARI FIRMALARIN GELIRLERINI ARTIRMALARINA KATKI SAĞLAYAN BANKA, AYNI ZAMANDA “KUŞAK VE YOL” PROJESI ILE BAĞLANTILI OLARAK TICARET HACMINI ARTIRMAYI HEDEFLIYOR.
Ödeme teknolojileri pazarı, son birkaç yıldır hızlı bir şekilde gelişim gösteriyor. Günlük hayatta tamamen nakitsiz ödeme sistemine geçiş sürecindeki çalışmalar devam ediyor. Aynı zamanda iş yapış şekilleri baştan sona değişiyor. Tarih kitaplarına şöyle bir göz attığımızda, ayırt edilebilir ilk demir paraların yıllar önce Çin’de üretildiği görülüyor. Bugün Çin’i ziyaret eden herkesin, telefonlarındaki dijital cüzdanları kullanarak ödeme yapan insanları görmesi kuvvetle muhtemel. Aslında nakitsiz ekonomiye geçiş orada yıllar önce zaten başlamıştı. Bu nedenle Çin, bu trendin gözlemlenebileceği en iyi örneklerden biri olarak kabul ediliyor. Aynı şekilde artık bu devrimi, gelişmiş ve gelişmekte olan başka ülkelerde de gözlemleyebiliyoruz.
FAYDALAR FARK EDİLDİKÇE İLGİ ARTIYOR
Bu hareketin temelini oluşturan en önemli faktörlerden biri hiç şüphesiz ki nakitsiz toplumun getirdiği faydalardır. Yeni küresel ödemeler ekosisteminde, telekomünikasyon, bankacılık ve perakende gibi üç büyük ve güçlü sektör gereken altyapı ile düzeni sağlama konusunda ön plana çıkıyor. Nakitsiz bir toplumda, bu sektörlerdeki gelişmelere paralel olarak işletmeler ve tüketiciler için mutlaka fırsatlar doğacaktır. Sistemin hızlı bir şekilde gelişmesi ile şirketlerin e-ticaret hacminin daha da genişlemesi, üçüncü kişiler tarafından sağlanan işlemci/ödeme aracısı tedarikçiler ve finansal risk yönetimi/kredi yönetimi gibi hizmetlerine ilişkin fırsatların doğduğu söylenebilir.
PANDEMİ KALIPLARI YIKTI
Bu evrim gerçekleşirken, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinden de bahsetmemek olmaz. COVID-19 ile yaşanılan pandemi süreciyle, tüketicilerin alışveriş davranışlarının tamamen değiştirdiği görülüyor. Salgınla birlikte karantina sırasında dijital ödeme sistemleri ana dağıtım kanalı haline geldiği günümüzde her ihtiyacı çevrimiçi olarak satın alınabilindi. Virüsün bulaş
riskini en aza indirmek için temassız çözümler tüketiciler tarafından tercih edildi. Bu yeni gerçekliğin, bütün ödeme sistemleri içindeki oyuncuların iş yapış stratejilerine geniş bir şekilde kalıcı etkileri olacaktır.
KOLAYLIK EN BÜYÜK MOTİVASYONU
Finansal işlemleri yönetmenin kolaylaşması, belki de dijitalleşmedeki
en büyük motivasyonlardan biri. Artık nakit veya kredi kartları taşınmasına hatta ATM’den para çekme işlemleri
için sıraya girmeye gerek kalmayacak. Ayrıca, daha güvenli ve daha kolay bir harcama seçeneği yer alacak. Bütün işlemlerin kayda geçmesi ile insanların harcamalarını takip etmeleri de çok kolay olacak. Diğer taraftan madeni veya kâğıt paraların üretimi gerçekten pahalı bir iş, ancak elektronikleşme sayesinde üretim maliyeti de azalacaktır. Özel sektör ve kamu sektörü, en son teknolojiyi kombine etmek için birlikte çalışarak nakitsiz bir toplumun potansiyelini tam olarak hayata geçirebilirlerse, sektörün gelişmesine büyük fayda sağlayacaklardır.
ICBC TÜRKİYE’DE İLKLERE İMZA ATTI
ICBC Turkey Perakende Bankacılık iş kolu, dijital dönüşümü gerçekleştirmede adaptasyonu sağlıyor. En yaygın yeni nesil ödeme sistemlerinden birinin (WeChat Pay) Türk pazarına getirilmesine öncülük etmiş bir banka olarak ICBC Turkey, geleceğin, nakitsiz topluma geçmekte olduğuna inanıyor. 28 Temmuz 2020’de, iş ortakları Tencent, IGA, Unifree ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katılımıyla düzenlediği WeChat Pay imza töreniyle birlikte WeChat Pay uygulamasını esas olarak, İstanbul Havalimanında bulunan Unifree Duty Free mağazalarında uygulamaya başladı.
1 MİLYARDAN FAZLA KULLANICISI VAR
WeChat, dünya genelinde 1 milyardan fazla kullanıcısı olan bir uygulama ve kullanıcıların 800 milyonu WeChat Pay kullanıyor. WeChat Pay; avantajlı ücret seçenekleri yanı sıra hızlı ve güvenli işlem seçenekleri ile daha yüksek işlem hacmi ve daha kısa sürede işlemleri gerçekleştirme imkânı sunuyor. ICBC Turkey’nin WeChat Pay Projesi ile hedefi; müşterilerine hızlı, kolay, güvenilir bir sistem ile daha fazla müşteri memnuniyeti sağlamak olarak ifade ediliyor.
Projenin tamamlanması ile birlikte Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turistler, ödeme işlemlerini, alışık oldukları ödeme yöntemi olan WeChat Pay ile yapabilecekler. Böylece temassız işlem yapılabilme alternatifleri olabilecek.
ICBC Turkey’nin Türkiye’deki temel amacı; yerel ticari faaliyetlerde gelirleri ve “Kuşak ve Yol” projesi ile bağlantılı ticaret hacmini artırmak şeklinde özetleniyor. Banka, WeChat Pay ile Türkiye’nin turizm gelirine önemli katkılar sağlayacaklarına inanıyor. WeChat Pay ile yerel işletmeler ile Çinli turistlerin alışveriş ve ödeme deneyimi farklı bir boyuta taşınması hedefliyor.
TÜRKİYE’DE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın düzenlemeleri uyarınca, Türkiye’de dijital ödeme sistemlerine ilişkin yeni bir dönemin başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürürlüğe konulan yönetmelik, standart bir QR Kodu yapısı ve bu yapıya ilişkin ödeme hizmetleri ekosistemi kapsamında ortak kurallar oluşturulması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal QR kodu uygulaması ortaya konuldu.
Bu süreçte, ICBC Turkey’in kendi bünyesinde başlattığı QR Kodu projesi ile tüm banka ATM’lerinden para çekme ve yatırma işleminin yanı sıra tüm banka POS’larından ödeme yapmak mümkün olacak.
Müşterilerin hayatlarını daha iyi ve kolay hale getirecek çözümler sunan ve projeler tasarlayan ICBC Turkey, kullanıcı odaklı çözümleri öncelikli tutuyor. Sahip olduğu bilgi birikimini ve bir Çin bankası olmasının getirdiği imkânlarına ek olarak WeChat Pay ile başlattığı ve QR Kod projesi ile devam ettiği yenilikçi yaklaşım stratejileriyle nakitsiz sistemlere yatırım yapmaya devam edecek.