TBMM Genel Kurulu’nda “İç Güvenlik Paketi”nin görüşülmesine yarın başlanacak.
AK Parti, TBMM Danışma Kurulu’nda uzlaşma sağlanamaması üzerine grup önerisini Genel Kurul’a taşıdı. Öneride İç Güvenlik Paketi’nin gündemin ön sırasına alınması ve görüşmelerine yarın başlanması, yarın bitmemesi durumunda 20 Şubat Cuma, 21 Şubat Cumartesi, 22 Şubat Pazar ve 23 Şubat Pazartesi günleri de çalışılması, Mart ayı sonuna kadar çalışma takvimi yer aldı.
Öneri aleyhinde konuşan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, İç Güvenlik Paketi’ni “polis devleti yasası” olarak tanımladı.
“Siyasetin çok temel bir kuralı vardır; bir iktidarın iktidar süresi uzadıkça otoriterleşme eğilimi, yani kamu gücünü kullanma eğilimi artar” diyen Hamzaçebi, 13. yılında iktidar partisinin Türkiye’yi otoriter yönetime taşımayı amaçlayan düzenlemeyi Meclis’e getirdiğini savundu. Otoriterleşme yönündeki her adımın tepki birikimine yol açtığını belirten Hamzaçebi, toplumun kutuplaştığını, ülkeyi yönetilemez hale getirdiğini ileri sürdü.
Pakette Anayasa’ya aykırı düzenlemeler olduğunu ve bunlardan örnekler veren Hamzaçebi, “Anayasa’yı çok açık şekilde çiğniyorsunuz. Bir demokrasiyi demokrasi yapan seçimler ve kuvvetler ayrılığıdır. Bir hükümet hangi davaya, hangi hakimin, mahkemenin bakacağını belirliyorsa orada kuvvetler ayrılığından bahsedemezsiniz” diye konuştu.
Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Hamzaçebi’ye “son derece şık şekilde eleştirilerini sunduğu” için teşekkür etti.
AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, öneri lehinde yaptığı konuşmada, huzur toplumu oluşturmak, kişilerin yaşam hakkını önceleyen özgürlük paketini gündeme getirdiklerini belirterek, “Birileri için özgürlük paketi olmayabilir. Yaşam hakkı en önde gelen haktır. Sade, suça karışmayan vatandaşın güven içinde toplumda yaşamasını arzu ediyoruz. Yeter ki Gezi, Kobani türü eylemler olmasın, Muhalefetin de buna destek vermesini, bu gök kubbede hoş sada, gelecek nesillere güzel bir Türkiye bırakmak istiyoruz” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da öneri aleyhinde konuşmasında pakete karşı itirazlarını ifade ettiklerini ancak iktidarın kendileriyle irtibatta bulunmadığını, bunun yerine HDP ve İmralı ile görüşüldüğünü savundu.
Terörle mücadele yerine müzakere edenlerin, “molotof”, “demir bilye”, “sapan” üzerinden “terörle mücadele etmek istiyoruz” diyenlerin komik duruma düştüklerini ileri süren Vural, “Kaleşnikofları meşrulaştırdınız. Hükümet’in terörle mücadele iradesi söz konusu değil. Teröristleri size ev ödevi verecek kadar cesaretlendiren bu süreçten vazgeçin, iradenizi terör örgütüne ve silaha terk etmeyin. Molotofla, bonzai ile mücadele etmek istiyorsanız hodri meydan size, MHP burada. Demir bilye, cam veya bakır olduğunda ne olacak?” dedi.
Konuşmaların ardından AK Parti Grup önerisi kabul edildi.