HP Türkiye’nin Çalışma Modeli, Şirketlere Örnek Olabilir

By Fortune Türkiye

Ersan Taylan – Güncel konulardaki popüler tavsiyeleri bir kenara bırakın. Sadece dikkatli bir planlama ile pek çok şeyi düzeltmek mümkün. HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, işlerin zorlaştığı pazarın daraldığı bir dönemde aşağı doğru gidişatı tersine çevirmeyi başardı. Bu süreçteki profesyonellik diğer sektörlere de örnek olabilecek nitelikler taşıyor.

Sahaya Çıkmanın Başarısı

Bu yılın başlarında birçok sektörde olduğu gibi bilgisayar pazarında da satışlar düşüyor pazar daralıyordu. Böylesi dönemlerde şirketler, çoğunlukla içe kapanırken HP Türkiye tam tersini yapıyor. Yaklaşık bir yıl önce tekrar şirketin yönetimini yeniden üstlenen HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar, tüm ekiplerini sahaya sürdü. Kadroları genişletti. Yeni kaynaklarla İstanbul dışındaki ofislerini de güçlendirdi. Urçar, sürekli müşterilerinin ziyaret edilmesine ve ilişkilerin sıcak tutulmasına inanan biri. Öyle de yapıyor. HP Türkiye’nin ekipleri, bir önceki yıla göre müşteri ziyaret sayısını yüzde 70 gibi rekor bir seviyede artırmış. Elde edilen sonuçlara bakalım. 2024’ün ilk 9 ayında HP, 80 bin adet notebook satışıyla yüzde 22’lik pazar payına ulaştı.

Şirket bu rakamla notebook perakende satışlarında pazar lideri konumunda… “Çok uluslu şirketlerin Türkiye organizasyonlarında başarılı olmanın sırrı her şeyden evvel yerelde, sahada doğru takımı kurmakla başlıyor. Daha düşük hiyerarşi daha düşük bürokrasiyle çalışıyoruz. Tüm çalışma arkadaşlarımızın girişimciliğine güvenimiz tam” diyor. Urçar’ın bu söyledikleri aslında sadece kendisinin kişisel değerleri değil. Bunlar aynı zamanda şirketinin kurumsal kültürüyle örtüşüyor.

Bugün startup kültürü diye anlatılan birçok şey kökeni 1940’lara kadar uzanan HP’nin genlerinde var. HP’de herkes istediği deneyi yapmasına izin veriliyor. Tüm bunlar sayesinde inovatif düşünceye öncelik veren, çok çevik bir şirket ortaya çıkıyor. Örneğin, HP Türkiye’nin organizasyon süreçlerinde resmiyetten uzak oldukları hemen fark ediliyor. Merkezileştirme ve departmanlaşmadan kaçındıklarını görülüyor. Tüm ekipler belirli aralıklarla bir araya geliyorlar. Yönetim ekibi tüm aşamalarda yenilikçiliğe ortam sağlayan bir yaklaşım içinde. Bu durum doğal olarak yaratıcılığı çok yüksek bir şirket ortaya çıkarıyor. Yönetim ve çalışanlar arasında mükemmel bir ahenk var.

HP Türkiye tüm süreçlerde tabii ki yeni teknolojileri etkin bir şekilde kullanarak projeleri birbiri ardına hayata geçiriyor. Bu projeler iş süreçlerini ve iş modellerini dönüştürüyor. Şirket örneğin yapay zeka destekli yeniliklerle yeni çalışma çağına öncülük ediyor. Yapay zekanın sadece görevleri otomatikleştirmekle ilgili olmadığını vurgulayan Urçar, “İnsanların daha akıllı çalışmasına, daha etkili işbirliği yapmasına ve nihayetinde işlerine daha bağlı hissetmesine olanak tanıyan deneyimler yaratmakla ilgili. İster daha akıllı teknoloji ister daha kişiselleştirilmiş araçlar yoluyla olsun, işletmelerin yapay zekanın işyerini dönüştürme potansiyelinden en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmaya odaklandık. Biz kendi iş akışımızda, günlük operasyonlarımızda da bu dönüşümü hissediyoruz” diyor. HP, Dijital Eşitlik kavramına büyük önem veren bir şirket. Türkiye’de HP Maker Karavan ile ERTEV işbirliğinde 245’ten fazla köy ve ilçedeki ilkokul ve ortaokullarda 8 binden fazla çocuğa STEM alanında eğitim sundu.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...