Hindistan’daki COVID Felaketi Küresel Tedariği Zora Soktu

By Fortune Türkiye

Hindistan’ı kasıp kavuran COVID salgını ülkenin ekonomisine büyük bir tehdit oluşturmanın yanı sıra küresel düzeyde önemli bazı sektörlere de darbe indirebilir. 

Krizin daha da derinleşmesi halinde ise, giyimden ilaca, finansal hizmetlere ve en önemlisi küresel lojistiğe, her alanda sıkıntı yaşanabilir.

Halen dünyada ticari nakliyatın yaklaşık yüzde 80’i gemilerle sağlanıyor ve Hindistan da bu gemilere büyük oranda tayfa gönderen bir ülke.

Uluslararası Nakliyat Odası Genel Sekreteri Guy Platten’a göre, tüm dünyada yaklaşık 1,7 milyon gemicide 200 binden çoğu Hintli. Bunlardan çoğu da üst rütbeli ve önemli deneyimler gerektiren görevlerde.

Platten, durumun düzelmesini umut ettiklerini aksi takdirde bunun gemicilik sektöründe ciddi bir istihdam açığı yaratabileceğini kaydediyor. Ayrıca pek çok ülke Hindistan’dan uçuşları yasakladığından , Hintli işçileri dünyadaki limanlara taşımak da neredeyse imkansız.

BAE, Singapur, Hong Kong ve Çin gibi bazı ülkeler Hint limanlarından gelen gemilere çok sıkı karantina kuralları uyguluyorlar. 

Aşı ve ilaçta da sıkıntı

Öte yandan, Hindistan’da aynı zamanda dünyada kullanılan aşıların yüzde 60’ından fazlası üretiliyor. Ülkede dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Serum Institute of India (SII) yer alıyor. Buranın devasa üretim kapasitesi, düşük gelir düzeyine sahip ülkelere ucuz ya da bedava COVID-19 aşısı sağlıyor.

SII, 92 ülkeye 200 milyon doz COVID aşısı üretmek için anlaşmaya varmıştı. Ancak Hint halkının yalnızca yüzde 2’si aşılandığından, hükümet ve SII başka ülkelere aşı tedariğinden ziyade kendi vatandaşlarına öncelik tanımaya başladı.

Bir diğer kötü haber ise, küresel eczacılık sektörüyle ilgili. Hindistan dünyanın en büyük jenerik ilaç tedarikçisi. ABD’de reçetelendirilen ilaçların yüzde 90’ı jenerik ilaçla karşılanıyor ve her üç ilaçtan biri Hindistan’da üretiliyor.

Hintli ilaç üreticileri hammaddelerinin yüzde 70 kadarını Çin’den tedarik ediyorlar. Koronavirüs salgını nedeniyle de bu tedarik zinciri kırılgan. Nitekim Çin’in Sichuan Havayolları Nisan ayı sonunda Hindistan’a olan kargo uçuşlarını 15 gün askıya aldı. (Kaynak: cnnmoney.com)

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...