“Hedefimiz Türkiye’nin İlk 10 Ekonomisi Arasına Girmek”

By Fortune Türkiye

Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir’in tarım, turizm ve sanayi potansiyelini geliştirerek Türkiye’nin ilk 10 ekonomisi arasına girmesini hedeflediklerini söylüyor.

İKI DENIZE KOMŞU Balıkesir’in doğal kaynakları, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri tarım, hayvancılık ve turizmde güçlü bir potansiyel oluşturuyor. Yolların kavşak noktasındaki şehrin lojistik olanakları doğru yatırımlarla birleştiğinde Balıkesir sanayide de ciddi bir üretim ve istihdam olanağı taşıyor. Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula Balıkesir’in geleceği için planlarını Fortune’a anlattı.

“HEDEFIMIZ IŞ VE YATIRIM ORTAMINI IYILEŞTIRMEK”

Göreve geldiğiniz günden bu güne neler yaptınız? Bu dönemi kısaca anlatabilir misiniz?

Balıkesir Türkiye’de ekonomi olarak 17’inci sırada. Hedefimiz ilk 10’da olmak. Dijital dönüşümde de 19’uncu sıradayız, burada da ilk 10’da yer almak istiyoruz. Nasıl Türkiye olarak dünyada ilk 10 ekonomi arasında olmayı hedefliyorsak, bizim de Balıkesir olarak hedefimiz bu. İşte bu amaç ve hedef doğrultusunda göreve geldiğimiz 2 Nisan 2018 gününden bu yana üyelerimizi gündemin önemli konuları hakkında bilgilendirmek, iş yaşamlarına katkı sağlamak için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdik.

Eğitim ve seminer çalışmalarımız kapsamında; Kobi Gelişim Destek Programı, 7143 Sayılı Yapılandırma Kanunu, İmar Barışı, E-ticaret ve E-ihracat Eğitimi, Çevre Dostu Yeşil Binalar gibi konularda bilgilendirme toplantıları düzenledik. Ünlü ekonomist ve yazar Ali Ağaoğlu’nun sunumuyla ‘Dünya’da ve Türkiye’ deki Ekonomik Gelişmeler Konferansı’, Cem Seymen’in sunumuyla ‘Tarım 4.0 Konferansı’, Yatırım Finansman A.Ş. ile ‘Finansal Piyasaları Değerlendirme Toplantısı’ ve Emin Çapa’nın sunumuyla ‘Küresel Ekonomik Gelişmelerin Türkiye’ye Yansıması ve Ülkemiz Ekonomisinin İyileşme Süreci Konferansı’ düzenledik. Bunlar dışında ‘Yapı Bilgi Modellemesi’, ‘Yapı Sektöründe Dijital Dönüşüm’, Cepheder (Cephe Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği) katkılarıyla ‘Cephe Sistemleri’, Prof. Dr. Özgür Demirtaş’ın sunumyla ‘Dünya Nereye Siz Nereye’ başlıkları altında seminerler düzenledik. Yine ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’, ‘E-Defter, E- Fatura ve E-Dönüşüm Eğitimi’ gibi konularda eğitimleri ve seminerleri üyelerimizin bilgisine sunduk.

Balıkesir’in yer altı ve yer üstü zenginlikleri için neler söylersiniz?

Yeraltı zenginlikler açısından Balıkesir; madencilik sektöründe gelişme potansiyeline sahip bir il. Maden çeşitleri ve rezerv bakımından yatırımcılar için cazibe merkezi. Bu yabancıların da ilgisini çekiyor. Endüstriyel hammaddeler, metalik madenler, yarı metaller, doğal taşlar ve enerji hammaddeleri olarak

70’in üzerinde maden işletmesi Balıkesir’de faaliyet gösteriyor. Odamız diğer kurum ve kuruluşlarımızla birlikte Balıkesir’in yeraltı zenginliklerinden en yüksek orada yararlanması için gerekli proje ve çalışmaların içinde.

Yerüstü zenginliklerimiz açısından bakıldığında birçok il ve bölge tarafından gıpta edilecek zenginliğe sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Coğrafi konum itibarıyla Marmara Bölgesi’nin güneyinde yer alan Balıkesir; İstanbul, Bursa ve İzmir gibi metropollere yakınlığıyla avantaj sağlıyor. Bandırma Limanı’yla Türkiye’deki tüm liman şehirlerine doğrudan ulaşım sağlanıyor, bu Balıkesir’in Türkiye ile dünya pazarları arasında kavşak noktası rolü üstlenmesini sağlıyor. Zeytincilik özellikle Edremit, Ayvalık, Burhaniye, Bandırma ve Erdek’te önem taşıyor.

Balıkesir’e özgü ürünler deyince sizce akıllara neler gelmeli? Neden?

Aklımıza tabii ki öncelikle etimiz, sütümüz, yumurtamız, zeytin ve zeytinyağımızı gelmeli. Balıkesir’de toplam 11 ürünümüzde coğrafi işaret sahibiyiz. Bu ürünlerimiz Ayvalık zeytinyağı, Balıkesir höşmerim tatlısı, kuzu eti, Edremit yeşil çizik zeytini, Edremit zeytinyağı, Gönen iğne oyası, Kapıdağ mor soğanı, Marmara adası mermeri, Susurluk ayranı, Susurluk tostu ve Yağcıbedir el halısı. Bizler ilimizdeki tüm oda ve borsalarımızla işbirliği yaparak gerek İlimizi, gerekse ilimizin ürünlerini tanıtmak ve Balıkesir’i bir ‘marka şehir’ yapmak için çalışıyoruz.

Balıkesir ülkemizin en önemli tarım, hayvancılık ve turizm şehirlerinden birisi. Balıkesir hem Türkiye hem bölgesel olarak bakacak olursanız nerede duruyor?

‘Türkiye’yi doyuran il’ sloganıyla öne çıkan Balıkesir’in coğrafi koşulları, iklim çeşitliliği, verimli toprakları gıda ürünlerinin de çeşitliliğini arttırıyor. Bu nadir özellik, genelde ülke, özelde il ekonomisini önemli bir düzeye çıkarıyor. Balıkesir, tarihsel, sosyal, kültürel ve tabiat zenginliklerinin yanında doğal gıda ürünleriyle de önemli bir merkez özelliği taşıyor. İlimizin toplam yüz ölçümü 1.4 milyon hektar, bunun 515 bin hektarı ekilebilir arazi. Sındırgı, Bigadiç, Gönen ve Edremit en verimli gıda üretim alanları. Balıkesir, kendine yetebilen ve çevresini besleyebilen, tarımın etkili olduğu ekonomiye sahip bir il. Ayrıca coğrafi konumundan dolayı, bir gıda toplama ve dağıtım merkezi durumunda.

Besicilik önemli bir gelir kaynağı. Modern besiciliğe geçiş de hızlı şekilde sürüyor. Bu konuda il genelinde ve bölge ile ülke genelinde üretim ve satış yapan girişimci sayısı gittikçe artıyor. Süt ve süt ürünlerine baktığımızda yaklaşık 160 işletme, yılda ortalama 5 bin ton tereyağı, 90 bin ton peynir, 50 bin ton yoğurt üretiyor.

Domates ve salçalık biber Bigadiç, Sındırgı, Savaştepe, İvrindi, Susurluk, Manyas ilçelerinde; kavun Merkez ilçe, Kepsut, Susurluk, Savaştepe ilçelerinde; taze fasulye ve karpuz Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas ve Marmara ilçelerinde; şekerpancarı tüm ilçelerde; mor ve beyaz soğan en çok Erdek ve Bandırma ilçelerinde; şeftali Kepsut ilçesinde, elma ise Dursunbey İlçesi’nde yoğunlukla üretiliyor. Ayrıca üzüm, kiraz, elma, şeftali, incir, erik, çilek, badem ve ceviz de oldukça çok miktarda yetiştirilmektedir. İnsanların ve yeryüzündeki tüm canlıların en önemli ve en büyük besin kaynağı tahıllardır. Balıkesir, tahıl ve baklagil üretiminde kendi ihtiyacını karşılayabilen az sayıdaki ilden biri. Özellikle çeltik ekiminde, Türkiye genelinde ilk üç içinde yer alıyor.

Doğanın Balıkesir’e verdiği en büyük hediye zeytindir. 81 bin hektar alanda yaklaşık 11 milyon zeytin ağacı bulunuyor, yıllık ortalama 100-125 bin ton zeytin üretimi gerçekleşiyor. Türkiye, zeytinyağı üretiminde dünyada dördüncü sırada. Balıkesir, Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık yüzde 17,2’sini karşılıyor.

Balıkesir’in İzmir, Ankara ve İstanbul gibi üç büyük ilin meydana getirdiği üçgenin ortasında bir transit merkezi konumunda olması dolayısıyla bu durum yerleşim olarak ilimizi; tarih, turizm, doğal ve folklorik değerler bakımından zengin bir duruma getirdi.

Kültür turizmi açısından Ayvalık İlçesi, tarihi ve kültürel dokusu itibariyle açık hava müze kent kimliğine sahip. Ayvalık 22 adasıyla sualtı dalış turizmiyle de ziyaretçilere alternatif bir spor olanağı sunuyor. Kültürel değerlerle doğal değerlerin birleştiği bir yöremiz de Edremit’de bulunan Kazdağı Milli Parkı’dır. Kazdağları kendine özgü endemik bitki türleri ve şifalı otları ile de farklı bir turist profili yaratıyor. Balıkesir’in iki denize kıyısının bulunması, Marmara ve Ege Denizi’ndeki adalarıyla kıyı bandında deniz turizmi, özellikle yaz mevsiminde hareketli ve yoğun bir şekilde yaşanıyor. Bu bağlamda, Türkiye’de ilk turizm hareketlerinin başladığı Erdek ve Akçay’ı, daha sonra Altınoluk, Ayvalık-Sarımsaklı, Alibey Adası, Altınova, Burhaniye- Ören, Gömeç- Artur, Marmara, Saraylar Köyü ve Avşa Adaları gibi daha nicelerini söylemeden geçemeyeceğiz.

Balıkesir, Antik Çağ’dan günümüze kadar varlığını koruyan ve insanlara sürekli şifa veren termal kaynaklar bakımından da zengin. Gönen Kaplıcaları, Edremit-Güre, Sındırgı – Hisaralan, Bigadiç Hisarköy, Balya ılıca-şifa kaplıcaları en bilinen termal tedavi merkezleri.

Gelecekte çevremizi ve doğayı korumaya yönelik önlemlerin arttırılmasıyla deniz turizmi, kültür turizmi ve termal turizmin yanı sıra, dağcılık, sualtı dalış turizmi, eko turizm, yamaç paraşütü gibi alternatif türlerin gelişmesine imkan verecek potansiyel mevcut. Bu potansiyelin değerlenmesiyle birlikte, bölge turizminin mevsimsellik özelliğinden kurtarılarak, yıl içine yayılması, böylece gelen turistlerin kalış sürelerinin uzatılabilmesi mümkün olacak.

İhracat rakamları ve ilk 500 e giren firma bazında Balıkesir’i ele alacak olsak neler söylersiniz?

İlimizde hem ilk 500’e, hem de ikinci 500’e giren pek çok firma bulunuyor. Bunlar ilimiz için çok önemli ekonomik değerler. Biz ilimiz için katma değer yaratan, istihdam sağlayan ve ihracat yaparak ekonomik gelişmemize katkı sağlayan tüm firmalarımıza teşekkürü bir borç biliyoruz. Bu firmaları yürekten destekliyor ve her zaman yanlarında olduğumuzu ifade ediyoruz.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...