Sektör Uygulamaları
1. CNN tarihi haber ‘anlarını’ NFT olarak satışa sunuyor
CNN, NFT pazarında Fox ve Time Magazine’i takip ederek haberlerden toplanabilir tarihi anların lansmanını duyurdu. “Vault by CNN: Moments That Changed Us” (Bizi Değiştiren Anlar) adı verilen CNN’nin NFT projesi, kuruluşun 41 yıllık geçmişinden token haline getirilmiş ikonik anları içeren NFT’leri satın almak, depolamak ve görüntülemek için bir kasa ile birlikte sunuluyor. Haber kuruluşu, hangi belirli tarihi anların token haline getirileceğini açıklamadı ancak CNN özel haberleri, dikkate değer ilkler, dünya tarihi ve cumhurbaşkanlığı seçimleri gibi temaların ele alınacağını kaydetti. NFT’ler, CNN’nin enerji tasarruflu mutabakat mekanizması için seçtiği Flow blockchain üzerinden basılacak. Flow aynı zamanda ikonik spor “anları” satarak büyük başarı elde eden NBA Top Shot’a da ev sahipliği yapıyor. CNN ayrıca video çerçeveleme firması Infinite Objects ile ortaklık kurdu. Bu ortaklık sayesinde kullanıcılar NFT’lerini bir ekranda işleme ve fiziksel olarak çevrimdışı görüntüleme seçeneğine sahip olacaklar.
2. Travala, merkeziyetsiz ev paylaşım hizmetini piyasaya sundu
Kripto para destekçisi seyahat rezervasyon ajansı Travala.com, merkeziyetsiz bir mülk kiralama hizmetini piyasaya sunuyor. Travala, Airbnb ve Vrbo gibi sitelere rakip olarak hizmet verebilecek merkeziyetsiz bir tatil kiralama platformu olan Dtravel’i piyasaya sunmak için Airbnb, Expedia ve diğer şirketlerin eski yöneticileriyle ortaklık yaptığını açıkladı. Dtravel’in Merkeziyetsiz Otonom Organizasyonu (DAO) tarafından yönetilen bir topluluk olan platform, ev sahipleri ile konuklar arasındaki akıllı sözleşmeleri kolaylaştırmak için DeFi’yi kullanıyor. Dtravel, “mevcut merkezi ev paylaşım platformları tarafından ev sahipleri ile konuklar arasında yaratılan bozuk ilişkiyi” onardığını öne sürüyor. Platform tarafından, rakip ev paylaşım platformları üzerindeki merkezi kontrolden kaynaklanan sorunların yüksek ücretlere ve ev sahipleri ile misafirler arasında doğrudan iletişim eksikliğine yol açmakla birlikte bu platformlardan birçoğunun ödeme seçeneği olarak kripto para birimine izin vermediği ifade ediliyor.
3. Hong Kong Çin Üniversitesi ve ConsenSys, COVID-19 dijital pasaportu oluşturuyor
Hong Kong Çin Üniversitesi, Medoxie COVID-19 Dijital Sağlık Pasaportunu piyasaya sunmak için Ethereum geliştiricisi ConsenSys ile ortaklık kurdu. Blockchain tabanlı bu yeni ürün, sağlık çalışanlarının salgınla mücadele etmesine yardımcı olabilir. Pasaport, pandemi sonrası tam ekonomik yeniden açılmaya güvenli bir yol sağlamak için test sonuçları, ateş kontrolleri ve aşılar dahil olmak üzere bir hastanın COVID-19 ile ilgili vakalarını kaydetmek için blockchain teknolojisini kullanıyor. Pasaportta tutulan bilgilerin güvenli ve özel olarak saklandığı belirtiliyor. ConsenSys kıdemli teknik mimarı Dr. Arafet Ben Makhlouf, pasaportun çok yıllık pandemi sonrasında Hong Kong ve diğer bölgelerin normal hayata dönmesine nasıl yardımcı olabileceğini açıkladı: “Bu COVID-19 blockchain pasaportu, kullanıcı verilerini korumak için güvenilir blockchain teknolojisini kullanarak bu verileri doğrulanabilir ve güvenli hale getiriyor. Sağlık sektörlerinin ve toplulukların COVID-19’a proaktif bir şekilde yanıt vermelerine ve normal hayata dönmelerine yardımcı olmak için yenilikçi teknolojileri uygulama çalışmalarında Hong Kong Çin Üniversitesi’ni desteklemekten gurur duyuyoruz.”
Uluslararası Mevzuatlar
1. Dünya Bankası, El Salvador’un BTC’ye geçiş konusunda yardım talebini reddetti
Dünya Bankası, El Salvador’un ülkenin Bitcoin’i yasal ihale olarak benimsemeye geçişi konusunda yardım talebini reddetti. Dünya Bankası, El Salvador’un Bitcoin’in resmi olarak kabul edilen bir para birimi olması için yaptığı girişimi desteklememesinin nedenleri olarak Bitcoin’in çevresel etkisi ve şeffaflığı ile ilgili sorunları gösterdi. Bir Dünya Bankası sözcüsü, “Hükümet Bitcoin konusunda yardım için bize başvurdu. Ancak bu, çevresel konular ve şeffaflık eksiklikleri göz önüne alındığında Dünya Bankası’nın destekleyebileceği bir şey değil” dedi. Dünya Bankası, El Salvador’a “para birimi şeffaflığı ve düzenleyici süreçler” dahil olmak üzere başka şekillerde yardım edebileceğini belirtti. Başkan Nayib Bukele’nin Bitcoin yasası dünyanın dört bir yanındaki Bitcoin savunucuları arasında çok fazla heyecan uyandırırken, aynı zamanda çok fazla eleştiri aldı. Dün, ekonomist Steve Hanke, El Salvador’un Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kullanmasının “ekonomiyi tamamen çökertebileceğini” söyledi.
2. Endonezya merkez bankası, personelini kripto para ödemeleri üzerindeki yasağı uygulamak için görevlendirdi
Endonezya merkez bankası başkanı Perry Warjiyo, ülkenin kripto varlıkları ödeme aracı olarak kullanan finansal kurumlara yönelik yasağını uygulamak için resmi denetçileri harekete geçiriyor. Warjiyo, çevrimiçi bir seminer sırasında yerel finans firmalarının ve sunulan ödeme seçeneklerinin, ödemeleri gerçekleştirmek için veya diğer finansal hizmetlerde kullanılan bir araç olarak kripto para kullanımını kolaylaştırmasının yasak olduğunu yineledi. Merkez bankası başkanı, kripto varlıklarının “anayasa, Endonezya Bankası Yasası ve Para Birimi Yasası uyarınca meşru ödeme araçları olmadığını” vurguladı ve yerel finans kurumlarının politikaya uymasını sağlamak için saha denetçilerinin gönderileceğini belirtti. Bank Indonesia, 2017 yılının sonlarında finans kurumlarının ödemeler için kripto kullanmasını yasakladı ve merkez bankası ödeme işlemcilerinin önceki yıl işlemlerini ödemek için kripto para birimini kullanmasını durdurdu.
3. SEC, VanEck Bitcoin ETF’yi onaylayıp onaylamama konusunu tartışmaya açtı
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), varlık yöneticisi VanEck’ten Bitcoin borsasında işlem gören fonla ilgili önerilen kural değişikliği hakkında halkın yorum yapmasına izin veren bir emir yayınladı. SEC tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir dosyaya göre, düzenleyici kurum VanEck’in Bitcoin borsasında işlem gören fonunu (ETF) onaylayıp onaylamama konusunda henüz bir karara varamamakla birlikte teklif hakkında “ilgili kişileri yorum yapmaya teşvik ediyor.” Komisyon, özellikle halktan Bitcoin ETF’nin manipülasyona açık olup olmadığına, hileli ve manipülatif faaliyetleri ve uygulamaları önlemek için tasarlanıp tasarlanmadığına inanıp inanmadıklarını değerlendirmelerini istiyor. SEC, ayrıca ilgili kişilerin “Bitcoin’in borsada işlem gören bir ürün için temel bir varlık olarak uygunluğunu” ve Bitcoin (BTC) piyasasının likiditesi ile şeffaflığını değerlendirmelerini istedi. Mevcut kurallar, ulusal menkul kıymet borsalarının “yatırımcıları ve kamu çıkarlarını korumayı” amaçlamasını gerektiriyor.