1. Avrupa müzik festival biletleri EGLD ile satın alınabilecek
Önümüzdeki ay Romanya’da düzenlenecek olan Untold Festival, Elrond Network ortaklığı ile misafirlerinin ödemelerinde kripto para kullanmalarına olanak sağlıyor. Untold, yaptığı açıklamada 2021 festival biletlerinin Elrond eGold (EGLD) ile satın alınabileceğini açıkladı. Untold biletlerinin EGLD ile satın alınabilmesinin ardından, Elrdon CEO’su Beniamin Mincu projenin “yarı-değiştirilebilir tokenlerle çalışan bir festival ekonomisi” tasarladığını, sanatçıların da sahneden hayranlarına NFT dağıtabileceğini söyledi. Untold katılımcıları ise festivalden “daha ileri bir tarihte” NFT alabilecek. Mincu “Blockchain teknolojisinin dijital kullanıcıların kısa süreli olarak yerel ekonominin bir parçası oldukları topluluk etkinliklerinde büyük bir potansiyeli var,” dedi. Elrond’a göre, EGLD ile yapılan bilet alımlarının tüm kayıtları, Untold tarafından kayıt altında tutulacak. Bilet fiyatları şu anda 159 Euro, yani yaklaşık 1,37 EGLD. Elrond aynı zamanda Untold’daki temsilcileri ile katılımcıları blockchain ve kripto alanında da bilgilendirmeyi planlıyor.
2. Alibaba, telif hakkı alım-satımları için NFT piyasası olulturdu
Çin merkezli e-ticaret firması Alibaba Group Holding, ticari marka sahiplerinin tokenize edilmiş fikri mülkiyet NFT’leri satabilecekleri yeni bir platform oluşturdu. “Blockchain Digital Copyright and Asset-Trade” isimli yeni NFT piyasasına, Alibaba’nın müzayede platformu ile erişilebiliyor. Platform ile çıkarılacak NFT’ler, Sichuan Blockchain Association Copyright Committee tarafından yönetilen dağıtılmış defter teknoloji platformu “New Copyright Blockchain” üzerinde yayınlanacak. Alibaba iştirakı haber yayını South China Morning Post (SCMP) haberine göre, platform yazar, müzisyen, sanatçı ve oyun geliştiricilerini hedefliyor. Faaliyete başlayan platformda şimdiden birçok NFT bulunuyor ve önümüzdeki ay müzayedeye çıkmaları bekleniyor. Katılımcıların teklif vermek için 500 Yuan (yaklaşık 77$) yatırımda bulunmaları gerekiyor.
3. Microsoft korsanlık savaşında Ethereum blockchain’ini kullanmak istiyor
Windows işletim sistemi ve Office programları yazılım programları korsanlığında her zaman öne çıkan ürünler. Dolayısıyla bu iki ürünün de geliştiricisi olan Microsoft, korsanlık karşıtı önlem almak için elinden geleni yapıyor. Microsoft’un araştırma departmanı tarafından yayımlanan yeni bir raporda, Carnegie Mellon University ve Alibaba’dan araştırmacıların da katkılarıyla, yazılım devinin blockchain tabanlı teşvik sistemi ile korsanlık karşıtı kampanya araştırması yaptığı açıklandı. “Argus: A Fully Transparent Incentive System for Anti-Piracy Campaigns” isimli araştırmaya göre, Microsoft’un yeni sistemi blockchain teknolojisinin transparanlık yönüne güveniyor. Ethereum blockchain’ine kurulu olan Argus, anonim topluluktan elde edilen verilerin korumasını sağlarken, güvene ihtiyaç duymayan bir teşvik mekanizması sağlamayı hedefliyor. Argus, gizli damga algoritması ile korsan içeriklerin izini sürme olanağı sağlıyor. Sızdırılan içeriklerin tümünde “sızıntı kanıtı” ismi de verilen bilgi prosedürleri bulunuyor.
Uluslararası Mevzuatlar
1. El Salvador, Bitcoin için bankacılık taslaklarını yayımladı
El Salvador’un merkez bankası Banco Central de Reserva (BCR), bankalar için Bitcoin mevzuat taslağı yayınladı. Bankaların ve finans kurumlarının müşterilerine Bitcoin ile ilgili hizmet sunmalarına dair yönerge ve öneriler içeren iki belge yayımlandı. “Bitcoin ve Dolar için Dijital Cüzdan Platformu Yetkilendirme Rehberi” (İspanyolca) isimli ilk belge, yakın zamanda Bitcoin’i kanuni para olarak kabul eden ve 9 Haziran’da kabul edilen Bitcoin Yasası ile uyumlu şekilde BTC’nin kanuni para olarak kabul edilmesi ve 7 Eylül’de ülkede resmi olarak dijital para olarak kabul edilmesi üzerine. “Bitcoin Yasasının Uygulamaya Geçişinde Teknik Standartlar” isimli ikinci belge, ilk belgenin daha uzun ve daha detaylı bir versiyonu. Belgeye göre, finans kurumları, dijital cüzdan sunmadan önce merkez bankasına başvuru yapmalı. Başvurularda sunulan ürünün türü detaylandırılmalı ve hedef piyasa, risk değerlendirmesi, müşterilerden kesilecek ücretler, şikayet prosedürleri gibi detaylara da yer verilmeli.
2. Ukrayna hükümeti yasadışı kripto borsalarını kapattı
Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) 2021 yılının başından beri yasa dışı finans işlemleri yaptığı iddia edilen birçok kripto borsasını kapattı. SBU tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre, “gizli kripto para borsaları” ağı ülkenin başkenti Kiev’de aylık toplam 1,1 milyon dolarlık mali suç faaliyetinde bulunmaktaydı. SBU, yasadışı kripto borsalarının anonim işlem hizmetleri sunduğunu, dolayısıyla para aklama riski oluşturduklarını söyledi. Bazı bireylerin bu platformlar ile yaptıkları ödemelerle ülke çapında protestolara finansman sağladıklarını da belirten SBU, bu fonların Yandex, Qiwi ve WebMoney gibi ülkede yasaklı ödeme sağlayıcılarına ait e-cüzdanlardan geldiğini tespit etti. SBU’nun aynı zamanda yasa dışı etkinliklere dair kanıt içeren bilgisayarlara el koyduğu ve yasa dışı kripto platformlarına yapılan baskınlarda şirketlerin yasa dışı aktivitelerini belirten belgeler ele geçirdiği öne sürüldü.
3. DBS, Singapur’da kripto ödeme hizmetleri için mevzuat onayını aldı
Singapur’un en büyük bankası olan DBS Bank, aldığı mevzuat onayı ile desteklediği kripto para hizmetlerinin kapsamını genişletti. DBS Bank’ın simsarlık kolu DBS Vickers (DBSV), Singapur Para Otoritesi’nden (MAS) ödeme kurulu olarak dijital ödeme token hizmetleri sunmak için ön onayı aldı. DBSV’nin ödeme lisansının önünü açan Singapur Ödeme Hizmetleri Yasası kapsamında sağlanan onay ile, firma varlık yöneticilerini ve dijital ödeme tokenleri ile işlem yapan firmaları DBS Bankası’nın kripto para borsası DBS Digital Exchange (DDEx) aracılığıyla doğrudan destekleyebilecek. DBS, MAS onayının duyurulmasıyla birlikte, DDEx’in Pazartesi gününden itibaren 7/24 işleme açık olacağını ve yatırımcıların istedikleri zaman platformda işlem yapabileceklerini duyurdu. Şimdiye dek borsa sadece Asya işlem saatlerinde faaliyet gösteriyordu. 2020 sonunda açılan DDEx, Bitcoin (BTC), Ether (ETH), XRP ve Bitcoin Cash (BCH) gibi önde gelen kripto paralar ile kurumsal yatırımcıları hedef alıyor.