Gümrük Birliği Modernizasyonu Ortak Pozisyon Belgesi Yayınlandı

By Fortune Türkiye

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK Türkiye), TOBB, TEPAV ve İkili Avrupa Odaları, ortak bir girişimle Gümrük Birliği’nin önemini vurguladı.

AHK Türkiye ve Konrad-Adenauer-Stiftung Türkiye tarafından, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu hakkında dijital bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmalarını AHK Türkiye Başkanı Dr. Markus C. Slevogt, Konrad-Adenauer-Stiftung Derneği Türkiye Direktörü Walter Glos ve TOBB Başkan Yardımcısı Ayhan Zeytinoğlu yaptı.

Etkinliğin ana konuşmacıları Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz ve Birleşik Krallık Ticaret Müsteşar Yardımcısı Jane Grady’nin ardından TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) Program Direktörü Sibel Güven Gümrük Birliği pozisyon belgesini sundu. 

Belçika-Lüksemburg Ticaret Odası Türkiye Başkanı Levent Apaydın, Avusturya’nın Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Başkanı Livio Manzini, Türkiye’deki Fransız Ticaret Odası Başkanı Zeynep Necipoğlu, Türkiye İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, Türkiye’deki İsviçre Ticaret Odası Başkanı Arpat Şenocak ve Hollanda İş Birliği Derneği Türkiye Başkanı Gregor Van Der Mark da etkinliğin devamında gerçekleşen oturuma katıldılar. 

Ortak girişimin koordinatörlerinin yaptığı açıklamada, Türkiye-AB Gümrük Birliği anlaşmasının son 25 yıldır ticari ilişkileri kolaylaştırdığı belirtilerek, modernize edilmiş ve genişletilmiş bir Gümrük Birliği çerçevesinin tüm ortaklar için kazan-kazan durumu oluşturacağı kaydedildi.

Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt, “Gümrük Birliği, Alman-Türk Ticaret ilişkilerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Hem Almanya’da hem de Türkiye’de refahın artması ve ekonomik kalkınmanın arttırılması için bir katalizör görevi görmektedir. Bu nedenle, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, bu iki ülke arasındaki köklü ilişkiyi güçlendirmek ve önümüzdeki on yılların zorluklarına hazırlamak için önemli bir adımdır” dedi.   

Toplantıya katılan diğer ticaret odası başkanları da çeyrek asır önce imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının, küresel ekonominin gereksinimlerine göre güncellenmesi gerektiğinin önemine dikkat çektiler.

Belçika-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Levent Apaydın, mevcut Gümrük Birliği’nin modernizasyonunun daha güçlü bir Türkiye-AB ortaklığı sunacağına dikkat çekerken, Türkiye -İtalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Livio Manzini, Türk İtalyan ticaret ilişkilerinin en eski ticari ilişkilerden biri olduğunu, ticari ilişkilerin genişlemesinin her zaman kazan-kazan durumu yarattığını kaydetti. 

Fransa Ticaret Odası Başkanı Zeynep Necipoğlu ise, AB’nin Türkiye’nin en büyük ticari ortağı olduğunu belirterek, Fransız iş dünyasının Türkiye’yi Ortadoğu ve Orta Asya’da faaliyet geliştirmek için potansiyel bir merkez olarak gördüğünü kaydetti. Necipoğlu, “Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve geliştirilmesi, Türkiye ile AB ülkeleri arasındaki ekonomik entegrasyonun arttırılması için bir fırsat sunmaktadır” dedi.  

Türkiye’deki İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt da,  Avrupa ekonomosi ve küresel ekonomilerin Covid sonrası yeni normal duruma göre sıfırlanması ve uyum sağlaması gerekeceği göz önüne alındığında, Türkiye için geliştirilmiş bir Gümrük Birliği anlaşmasının  AB tek pazarıyla yeniden ilişki kurmayı sağlayacağını, ikili ticaret ve ekonomik refahın artması için ivmeyi hızlandıracağını belirtti. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...