GittiGidiyor, 2018’de Türkiye sınırlarını aşacak

By Fortune Türkiye

Türkiye’nin lider e-ticaret platformu GittiGidiyor, 2017 yılını hedeflediğinin de üzerinde bir performansla tamamladı. Geçtiğimiz yıl için büyüme beklentisini yüzde 45-50 bandında belirleyen GittiGidiyor, yüzde 56 büyüme oranına ulaştı. GittiGidiyor Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı, 2017 yılını değerlendirmek ve 2018 yılı planlarını aktarmak üzere düzenlenen değerlendirme toplantısında hem platformun 2017 yılı sonuçları ile 2018’e dair hedeflerini paylaştı hem de Türkiye’deki e-ticaret ekosistemi ile ilgili açıklamalar yaptı.
 
 “2018’de büyüme hedefimiz yüzde 50”
Türkiye’de e-ticaret sektörünün 2017 yılına dair büyüme beklentisinin yüzde 25-30 bandında seyrettiğini belirten Öget Kantarcı, GittiGidiyor’un ise sektörün neredeyse iki katı bir performans sergileyerek yüzde 56 büyüdüğünü vurguladı. Bu sonucun mutluluk verici olduğunu ifade eden Kantarcı, 2017 yıl sonu itibariyle GittiGidiyor’un 20 milyon kayıtlı üyeye ulaştığını, ayda yaklaşık 70 milyon ziyaret aldığını ve aylık tekil ziyaretçi sayısının yaklaşık 25 milyon olduğunu aktardı. 2016’ya göre yüzde 100 artan mobil alışveriş hacminin toplam satıştaki payının da yüzde 45 olduğunu kaydeden Kantarcı, “GittiGidiyor olarak 2018 yılında da büyüme hedefimizi yüzde 50 olarak belirledik. Yine sektörün yaklaşık iki katı büyüme elde edeceğimizi öngörüyoruz” diye konuştu.
 
Aynı zamanda, TOBB E-Ticaret Sektör Meclisi Başkanı da olan ve toplantıda Türkiye’de e-ticaret sektörüyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Öget Kantarcı, şöyle konuştu: “TÜBİSAD’ın hazırladığı e-ticaret sektör raporuna göre, Türkiye’de perakende e-ticaret 2016’da yüzde 30’un biraz üzerinde büyüme elde etti. E-ticareti tatil-seyahat ve online bahis dâhil şekilde düşünürsek yüzde 24’lük bir büyümeden bahsediyoruz. 2017’de de sektörün büyüme ivmesini sürdürdüğünü söylemek mümkün. Kesin rakamlar henüz açıklanmış değil ancak sektörün 2017’yi yüzde 25-30 civarında büyümeyle kapattığını tahmin ediyoruz. 2018’de de benzer bir büyüme oranı öngörüyoruz. Dolayısıyla sektörel anlamda 2017 ülkemiz açısından gayet olumlu geçti diyebilirim.” 
 
 “Sağlıklı büyüme için kullanıcı deneyimi iyileştirilmeli”
Pazaryerlerinin yalnız ülkemizde değil, küresel anlamda da e-ticaretin en çok dikkat çeken iş modelleri arasında olduğunu vurgulayan Kantarcı, bu sayede küçük işletmelerin de yeni pazarlara açılabildiğini ve sektörün büyümesine katkı sağlandığını ifade etti.
 
Türkiye’de e-ticaretin önünün çok açık olduğunu söyleyen Kantarcı, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Ancak, ‘Sektör nasıl olsa büyüyor’ mantığıyla yaklaşıp geliştirilmesi gereken tarafları görmezden gelemeyiz. Gelecek yıllarda e-ticaretin sağlıklı büyümesini devam ettirebilmek için kullanıcı deneyimini daha da iyileştirmek birinci öncelik olmalı. Bu noktada, özellikle lojistik tarafında hizmet veren çözüm ortaklarımızın tüketicinin değişen ihtiyaçları ile beklentilerine uygun ve daha gelişmiş hizmetler sunarak sektörü desteklemesi önem arz ediyor. E-ticaret şirketlerinin de tüketiciyi dinlemesi, beklentilerine cevap verecek ve onların hayatını kolaylaştıracak ürünler geliştirmeye devam etmesi gerekiyor. Değişen koşullara ayak uydurabilen şirketlerle e-ticaret büyümesini tam gaz sürdürecektir.”  
 
“E-ihracatta kaldığımız yerden devam edeceğiz”
GittiGidiyor Genel Müdürü Öget Kantarcı, 1 Ocak 2018 itibariyle eBay MENA Bölgesi’nin sorumluluğunu üstlendiklerini belirtti. Türkiye’nin söz konusu ülkelere coğrafi ve kültürel yakınlığını avantaja çevirmek istediklerini kaydeden Kantarcı, “Bu bölgede ebay.com üzerinden yapılan ticareti büyütmeyi hedefliyoruz. İlk etapta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’a odaklanacağız. Bu genişleme sadece GittiGidiyor için değil, Türkiye e-ticaret sektörü için de önemli. Tıpkı geleneksel ticarette olduğu gibi e-ticarette de artık bölgesel oyuncu olarak varlık gösterebileceğimizin işareti. Orta ve uzun vadede Türkiye’deki üreticiler için MENA Bölgesi’ne yönelik e-ihracat fırsatları doğuracak ve bu konuda kolaylık sağlayacak bir gelişme” dedi.
 
GittiGidiyor’un 2018’de odaklanacağı iki önemli proje olduğunu vurgulayan Kantarcı, sözlerine şöyle devam etti: “Bunlardan ilki e-ihracat projesi. 2016 yılında Almanya’dan başlamıştık ancak o dönemdeki çözüm ortağımız Paypal’in Türkiye’den çekilmesi sonucunda biz de operasyonu durdurmak zorunda kalmıştık. 2017’nin son döneminde başka bir ödeme sistemi firmasıyla bu konuda çalışmalara başladık. Projeyi geliştirme aşamasındayız ve en geç 2018’in ikinci yarısında başlamayı umuyoruz. E-ihracat için odaklanacağımız öncelikli pazar yine Almanya olacak, kaldığımız yerden devam edeceğiz. Ardından, e-ticaret kanalıyla Türk ürünlerini İngiltere ve ABD gibi gelişmiş pazarlar başta olmak üzere tüm dünyayla buluşturacağız.” 
 
İkinci önemli adımlarının ise APAC olarak adlandırılan Asya Pasifik ülkelerinden gelen ürünlerin GittiGidiyor’da satışına başlamak olacağını ifade eden Kantarcı, bu kararı tüketicilerin talebi doğrultusunda aldıklarını söyledi. “Tüketiciler her zaman değişik ürünler görmek ve uygun fiyata farklı seçenekleri değerlendirmek istiyor” diyen Kantarcı, şöyle devam etti: “Yerel çapta çeşitli işbirlikleri geliştirerek bu zengin ürün seçeneğinden kullanıcılarımızın yararlanmasını sağlayacağız. Giyimden elektroniğe, spor teknoloji ürünlerinden aksesuarlara kadar geniş bir yelpazede seçenekler sunacağız. 15 milyondan fazla ürün çeşidiyle GittiGidiyor zaten çok zengin bir platform. Bu çeşitliliği daha da artıracağız.”
 
Geleceğim e-ticaret projesi tam gaz devam edecek
Bu iki önemli adımın haricinde KOBİ’lerin e-ticaret ekosisteminde varlık gösterebilmesini sağlamak amacıyla hayata geçirdikleri Geleceğim E-Ticaret projesine hız kesmeden devam edeceklerini vurgulayan Kantarcı, “KOBİ’lerimizi e-ticaret konusunda eğitmeyi, onların beklenti ve ihtiyaçlarına kulak verip internetten satış yapmalarını kolaylaştırmayı sürdüreceğiz” diye konuştu. Kantarcı; İzmir, Bursa ve Gaziantep’te açtıkları eğitim ofisleri gibi merkezi sabit lokasyonlarda, 2018 yılında en az 4 ilde ofisler açacaklarını vurguladı.
 
GittiGidiyor olarak klasik perakendecilerin online kanalda büyümesini desteklediklerini kaydeden Kantarcı, “Bugün itibariyle GittiGidiyor’da 200’den fazla markanın resmi mağazası bulunuyor. 2017’de GittiGidiyor’da mağaza açan markalar arasında Asgold, Atasun, Defacto, Coca-Cola Dükkânı, Koleksiyon, Fischer Price, SPX, Superstep, Deichmann ve Chakra da bulunuyor. Çocuk Market, Dekorazon, Sportsoul ve Idefix gibi farklı e-ticaret siteleri de GittiGidiyor’da mağaza açıyor ve ayda 70 milyonu bulan trafiğimizden faydalanıyor” dedi.
 
2017 ilklerin ve yeniliklerin yılı oldu
GittiGidiyor’un başarılı bir tablo çizmesinde, yenilikçi bir bakış açısıyla sektöre ilkleri kazandırmalarının da büyük bir önemi olduğunun altını çizen Kantarcı, “2017’de birçok ilke, yeniliğe ve önemli projeye imza attık. Bu projelerin hem kullanıcıların hayatını kolaylaştıran hem de sektörümüzü canlandıran özelliklere sahip olmasını çok önemsiyoruz” dedi.
 
Kantarcı, GittiGidiyor’un 2017’de hayata geçirdiği bazı ilkleri ve yenilikleri şöyle sıraladı:
 
• GittiGidiyor’un ilk sadakat programını geliştirip “GittiGidiyor Kazananlar Kulübü”nü hayata geçirdik. Kulübe üye olanlar, kendilerine özel indirim, hizmet ve kampanyalardan yararlanabiliyor.
• Online pazaryerleri arasında ilk kez hatırlatma e-postalarında yer alan link üzerinden devamlı alışverişlerde kolaylık sağlayan bir nevi abonelik sistemini uygulamaya başladık. Devamlı satın alınan kişisel bakım kategorisinde tıraş bıçağı, diş macunu, bebek bezi, hijyenik ped gibi ürünlere abone olup belirli periyodlarda size gelen hatırlatma e-postası üzerinden hızlı bir şekilde alışveriş yapabiliyorsunuz.
• İzmir, Bursa ve Gaziantep’te KOBİ’leri eğitmek ve yüzyüze iletişim sağlamak için kalıcı GittiGidiyor ofisleri oluşturup “Geleceğim E-Ticaret” projesini başlattık. 5 ayda 500 KOBİ’yi sektöre kazandırma hedefiyle yola çıkmıştık ve yıl sonunda 584 KOBİ GittiGidiyor’a katıldı.
• Teknolojimizi geliştirmeye devam ettik. Sayfa görüntüleme hızını yüzde 50’ye yakın oranda artırdık.
• GittiGidiyor’da satılan ürünlerin önemli bir kısmını yoruma açtık. Bu sayede tüketiciler deneyimlerini birbirleriyle paylaşmaya başladı.
• Toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek amacıyla, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (WEPs) imza attık. Türkiye’de WEPs imzacıları arasına giren ilk online pazaryeri platformu olduk.
• E-spora yatırım yapan ilk e-ticaret şirketi olduk. Sponsorları arasına girdiğimiz 1907 Fenerbahçe E-Spor Takımı League of Legends (LoL) Türkiye Şampiyonluk Ligi’ni şampiyon olarak tamamladı.
 
En çok alışveriş yapılan mevsim sonbahar

Değerlendirme toplantısında GittiGidiyor’un tüketici davranışları ile ilgili ortaya koyduğu bazı ilginç veriler de paylaşıldı. İşte o verilerden öne çıkanlar:
 
·     2017’de en çok alışveriş yapılan gün pazartesi.
·     2017’de en çok alışveriş yapılan mevsim yüzde 30 pay ile sonbahar.
·     3 büyük şehir dışında en çok alışveriş yapan iller Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, Mersin ve Balıkesir.
·     2017’de alışveriş sıklığını en fazla artıran il yüzde 90 oranla Şırnak.
·     2017’de çok satan sürpriz ürünler arasında ilk sırayı stres çarkı aldı. Stres çarkı son 4 yıldır en çok aranan kelimeleri solladı. 1,6 milyon kez arandı ve yıl boyunca en fazla aranan ürün oldu.
·     Stres çarkının ardından GittiGidiyor’da en çok aranan kelimeler ise sırasıyla şöyle: Nike Air Max, cep telefonu, iPhone 6, erkek kol saati, TV ünitesi, iPhone 7 ve avize.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...