“KOBİ VİTAMİN DESTEK PAKETİ” PROJESİNİ HAYATA GEÇİREREK PANDEMİ DÖNEMİNDEN ETKİLENEN KOBİLER’İN MALİYET KALEMLERİNDE TASARRUF SAĞLAMASINI HEDEFLEYEN MNG KARGO, YENİ ŞUBE VE “MİNİ HUB” AÇILIŞLARI İLE “GİRİŞİMCİ KURYE” SAYISINI ARTIRMAYI PLANLIYOR.
2021 YILI IÇINDE yüzde 40’lık bir büyüme ile 60 milyon TL’lik yatırım planlayan MNG Kargo, e-ticaret alıcılarına daha etkin hizmet vermek için “mini hub” yatırımlarını gündemine aldı. Şirket “mini hub” açılışlarına devam ederek, girişimci kurye sayısını arttırmayı hedefliyor.
MNG Kargo Genel Müdürü Salim Güneş ile şirketin girişim ekosistemine olan katkılarını, yeni yatırımlarını, dijital uygulamalarını ve sektörel gelişmeleri konuştuk.
MNG Kargo olarak sektöre farklı açılımlar getirmek adına neler yapıyorsunuz?
Kurulduğumuz günden bu yana insanı ve teknolojiyi odağımıza alarak, dünya standartlarında hizmet vermeyi hedefledik. Bugün geldiğimiz noktada paydaşlarımızla “kazan-kazan” ilkesine dayalı iş birliklerine imza atıyoruz. İki yıldır sürdürdüğümüz “girişimci kurye” modelimiz de bu anlamda MNG Kargo’nun önemli kilometre taşlarından biri. Bu yıl e-ticaret alıcılarına daha etkin hizmet vererek, gönderilerin daha hızlı iletilmesi hedefiyle başlattığımız “mini hub” yatırımlarımız gündemimizde önemli yer tutuyor. Bölgesel küçük aktarma merkezleri gibi konumlandırdığımız “mini hub”lara önemli oranda yatırım yapıyoruz.
Bu modelde kargolar varış aktarma merkezinden şubeye değil “mini hub”a gidiyor, burada dağıtım bölgelerine ayrılıp araçlara yükleniyor. Ortalama 15 – 25 araç kapasitesine sahip “mini hublar”da dağıtımlar girişimci kuryeler tarafından yapılıyor. Bu yıl yaklaşık 30 “mini hub” açılışı yaptık, hedefimiz 2021’in ilk çeyreğinde toplamda 45 “mini hub” sayısına ulaşmak.
MNG Kargo olarak, pandemi döneminden etkilenen KOBİ’lere destek olmak için “KOBİ Vitamin Destek Paketi” projesini oluşturduk. Akaryakıttan telekomünikasyona, bankacılıktan sigortaya pek çok alanda firmanın yer aldığı projemizle KOBİ’lere, maliyet kalemlerinde tasarruf imkanı sağlamayı hedefliyoruz. KOBİ’ler “www.kobivitamin. net” üzerinden katılım formunu doldurarak kaydoluyor ve bireysel olarak erişemeyecekleri avantajlı hizmet ve fiyatlara KOBİ Vitamin ile ulaşabiliyor.
Kargo sektörünün mevcut durumu hakkında bilgi verebilir misiniz? Sektörün geleceğine yönelik öngörüleriniz nelerdir?
Sektör olarak, tüm dünyada ve tüm sektörlerde olduğu gibi çok hızlı gelişen bir süreçte yeni koşullara uyum sağlama sürecinden geçtik. Bu dönem bizi de yeni kararlar almaya ve farklı planlar uygulamaya itti. Kargo sektörünün, tedarik zincirinin önemli bir halkası olması sebebiyle her senaryoda hizmetine devam edeceğini öngörüyorduk ve düşündüğümüz gibi oldu. MNG Kargo olarak, sürecin başından itibaren, gerek finansal gerek operasyonel her türlü duruma hazırlıklı olmak adına farklı senaryolar oluşturduk. Tüketicilere kargolarını ulaştırmak için aralıksız çalıştık. Hizmeti tüketicilerin beklentisine ve sosyal mesafe kuralına uygun olarak yerine getirebilmek için teknolojiye dayalı inovasyonları çok hızlı bir şekilde geliştirdik. Benimsediğimiz çevik yönetim ile süreci başarıyla yönettik. Temassız kargo teslimatı sağlamak için OCR teknolojisinden faydalanarak, her türlü kimliği el terminalleri kullanarak otomatik olarak okuma fonksiyonunu kullanıma aldık.
Belirsizliklerin devam ettiği bir dönemdeyiz. Bununla birlikte online alışverişin artmasının taşımacılık sektörüne pozitif etkileri oldu. E-ticaret firmalarının en önemli çözüm ortaklarından biri olarak müşteri memnuniyeti sağlamak adına hizmetlerimizi çeşitlendiriyor, teknoloji kullanımımızla fark yaratacak projeler üretmeye devam ediyoruz.
Şu an taşıdığımız kargolarda e-ticaret gönderilerinin payı yaklaşık yüzde 50 civarında ancak e-ticaretin hızlı büyümesi yakın vadede bu payın artacağını gösteriyor.
Dijital dönüşüm alanında neler yapıyorsunuz? “Teknoloji Aktarma Merkezleri” hakkında bilgi verebilir misiniz?
“Teknoloji Aktarma Merkezleri” ile kargoculukta yeni bir dönem başlattık. Şu anda, MNG Kargo’nun dokuz tanesi “Teknolojik Aktarma Merkezi” olmak üzere toplamda 27 aktarma merkezi bulunuyor. MNG Kargo, “Teknolojik Aktarma Merkezleri”nde, araç indirme, otomatik ölçüm-tartım, barkod okuma, veri kaydetmenin yanı sıra kargoların gerek hat gerekse şube araçlarına otomatik geçişi ile ayrıştırma-yükleme işlemleri gerçekleşiyor. 2020 yıl sonunda Gebze ve Trakya’da birer yeni aktarma merkezi kurduk. Bu yıl da aktarma merkezlerimizin kapasitelerinin artırılması, yeni ayrıştırma sistemleri kurulmasına ilişkin çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Müşterilerimizin dijital ihtiyaçları, bizim teknoloji yatırımlarımızı sürekli şekillendiriyor. Özellikle “last-mile” olarak adlandırdığımız kargonun şubeden müşteriye teslim edilmesi sürecinin, müşteri açısından şeffaf, zamanında ve eksiksiz gerçekleştirilmesi için web sitesi, mobil uygulamalar ve online şube uygulamamızda yenilikler yapıyoruz. Yeni projelerimizde araçlarımızın ve kuryelerimizin takibi ve performanslarının ölçümlenmesi operasyon açısından kritik bir önem taşıyor. Geliştirdiğimiz mobil uygulamalarımızla araçlarımız ve kuryelerimizin takibini yaparken bu bilgileri müşterilerimizle de paylaşacağız.
2021’de e-ticaretin önündeki riskler ve fırsatlar sizce neler olacak?
E-ticaret giderek pazar yeri mantığıyla ilerliyor ve çok sayıda KOBİ bu platformları kullanıyor. Türkiye’nin her noktasından e- ticaret gönderimi yapılıyor. Bir de giden bu ürünlerin önemli bir kısmının iade süreci var. Maliyet analizlerini doğru şekilde yaparak e-ticaret siteleri ile birlikte bir sistem kurulması gerekiyor; operasyon sürecini yeniden dizayn ederek,
yapılacak yatırımlarla elleçleme sayısını azaltarak ve son teslimde müşteriyi kargo teslim süreçlerinde işin içine katarak sürdürülebilir bir kârlılık elde edilmeli. Böylece hem büyümelerinde en önemli destekçisi olduğumuz e-ticaret firmalarına, hem de kargo gönderici ve alıcı müşterilerimize en iyi şekilde hizmet verebiliriz.
Kargo firmalarının kargo kabul süreçleri, sorter sistemleri, “last
mile” teslimat araçları, PUDO (PickUp DropOff) diye adlandırdığımız müşterinin kargolarını kendilerinin gelip teslim aldığı, hem de iadesini yaptığı noktaların hayata geçirilmesi gerekiyor. E-ticaret firmaları da sürdürülebilir iş modeli için yeni sistemleri desteklemeli. Gelecek, e-ticaret firmalarına daha az maliyetli iş modeli geliştirmek ve yeni modelleri desteklemekten geçiyor.
2021 yılı ajandanızda hangi konu başlıkları yer alıyor?
Artan online alışveriş eğilimine cevap verebilecek yatırımları yapmanın ve gelişmeleri doğru değerlendirmenin önemli olduğunu düşünüyoruz. Günlük kapasitemizi artırma hedefimiz doğrultusunda başlattığımız aktarma ve teknolojik altyapı yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Yeni şube ve “mini hub” açılışları ile girişimci kurye sayımızı da artırmayı hedefliyoruz. Öte yandan müşteri memnuniyetini artırıcı yeni projeler ve teslimat modelleri üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
2020 yılını finansal performans açısından nasıl kapattınız, 2021 yılı hedefiniz nedir?
2020 yılını pandemi sürecinde e-ticaretteki büyümenin de etkisiyle yüzde 60’a yakın büyüme ile kapattık. 2021 yılı için de yüzde 40’lık bir büyüme ile 60 milyon TL’lik bir yatırım planımız var. Kargo sektöründe değişimi en hızlı kucaklayan ve bu süreçte sektörün ilklerini hayata geçiren bir firma olarak önce çıkıyoruz. Faaliyete geçtiğimiz yıllarda B2B odaklı bir sektör iken, son dönemde özellikle e-ticaretin gelişmesiyle bireysel müşterilere
daha fazla hizmet sunmaya başladık. Teknoloji kullanımının artması ve e-ticaretin büyümesi sektörümüzün gelişimini etkiliyor. Biz de bu değişimi fark edip, müşterilerimize kaliteli hizmet sunmaya ve müşteri memnuniyetini üst seviyelere taşımaya odaklandık. Yatırımlarımızı bu yönde şekillendiriyoruz. Alıcı müşterilerimize kaliteli bir hizmet verebilmek için paydaşlarımızla “kazan- kazan” ilkesine dayalı iş birliklerine imza atmak en büyük önceliğimiz.