Fosil Yakıtlar Yeniden Revaçta

By Fortune Türkiye

Ukrayna kriziyle beraber, ülkeler fosil yakıtları yeniden gündeme almaya başlarken yenilenebilir kaynakların da mevcut duruma tek başına çözüm oluşturamayacağı ortaya çıkıyor. Ülkeler enerji güvenliğini sağlamak için özellikle de uzun zamandır göz ardı edilen kömür gibi fosil yakıtlara yöneliyorlar.

Kömür fiyatları son haftalarda petrol ve doğalgaz fiyatlarıyla beraber artmaya başladı. Ukrayna’daki kriz de, 2022 yılının ilk çeyreğinde ithalat miktarı azalmasına rağmen kömür fiyatlarının yüksek seviyelerde seyredebileceğini gösteriyor. Asya’da kömür ithalatı ocak ayında 61,92 milyon tonken geçen ay 59,27 milyon tona geriledi. Bu miktar, Ocak 2015’ten beri en düşük oran. Halen kıtada en büyük kömür ithalatçısı Çin; daha sonra sırasıyla Hindistan, Japonya, Güney Kore geliyor. 

Rotterdam benchmark’a göre, 23 Şubat itibariyle 186 dolar olan kömür ton fiyatı 10 Mart’ta 462 dolara yükseldi.

Kömür Asya’da yükselişe geçerken, Avrupa ise havayı en çok kirleten fosil yakıt niteliğindeki bu enerji kaynağından uzaklaşıyordu. Ancak son altı aydır doğalgaz fiyatlarının artmasıyla Avrupa da kömüre yönelmeye başladı. Avrupalı ülkeler kömür alımı için Güney Afrika, ABD, Avustralya ve Endonezya’ya yöneliyorlar. 

Pek çok ülkenin kömüre yönelmesi bazı siyasi liderleri şaşırtmıyor. Nitekim Avustralya Başbakanı Scott Morrison, “Rüzgâr esmediğinde ya da güneş parlamadığında” bu enerji kaynağının desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. 

Kömüre olan ilgi, kömür işletmelerinin hisselerine de yansıyor. Örneğin, Coal India Ltd’nin piyasa değeri şubat başından beri yüzde 16 artış kaydetti.

Öte yandan, ülkeler ham petrol arzındaki açığı kapatmak için de Kuzey Amerika gibi dünyanın çeşitli yerlerindeki petrol üretimini artırma potansiyelini de tartışıyorlar. 

Son zamanlardaki jeopolitik gelişmeler ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarını da daha hızlı büyütmeye teşvik ediyor. Rüzgar ve güneş enerjisi projelerinin geliştirilmesinin yanı sıra dalga ve jeotermal enerji gibi seçenekler de değerlendiriliyor. Ancak bu projelerin geliştirilmesi uzun yıllar gerektirdiğinden pek çok hükümet enerji güvenliği için eski ve güvenilir kaynak olan fosil yakıtlara yönelmiş bulunuyor. (Kaynak: oilprice.com)

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...