Fortune tarafından 2024’te ikinci kez yayımlanan Avrupa’nın en büyük şirketlerinin sıralaması, teknoloji söz konusu olduğunda bölgenin önemli bir ilerlemeye ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor. – Alex Wood Morton, Grethe Schepers, Elena Medina & Aslesha Meht
Fortune 500 Avrupa sıralamasına otomotiv, enerji ve finans sektörleri hakim. Bu endüstri karışımı da Google ve Meta’nın hayatımıza girmesinden önceki 20 yılın Fortune US 500’ünkine çok benziyor. Buraya bir not daha düşmek gerekirse, o da Avrupa 500’ün uzun vadeli görünümü: Listedeki pek çok şirket, Çin gibi rakiplerden kaynaklanan zorluklara adapte olmaya çalışırken varoluşsal bir kriz yaşıyor. Shell 2023’te, enerji piyasalarındaki yükseliş sayesinde, listemizin tartışmasız lideri oldu. 2024’te ise, Alman Volkswagen zirveye yerleşti. Ancak değişen dünya düzeni hem Volkswagen’in hem de bir zamanlar Avrupa ekonomisinin lokomotifi olan Almanya’nın altından halıyı çekti aldı. Bölgeyi daha da ileriye taşıyacak tek yol ise inovasyon ya da en azından inovasyonu kucaklamak. 2024 yılındaki listede, Accenture (No.48) ve SAP (No.113) dahil yalnızca 15 teknoloji şirketi vardı. Buna karşılık, ABD’nin sıralaması üç katı daha fazla teknoloji şirketine sahip ve bunların toplamı Amerika’daki sıralamanın toplam karının dörtte birine eşdeğer. Ölçek ise, teknolojideki sıçramayı engelleyen bir diğer faktör. Avrupa Birliği her ne kadar dünyanın en büyük tek pazarı olsa da yerel, ulusal ve AB düzeyindeki mevzuat Google’a rakip olabilecek bir teknoloji devinin ortaya çıkmasını engelliyor.
Fortune 500 Avrupa’nın lansmanı dolayısıyla Londra’da ilk kez düzenlenen Fortune’un CEO Forum’undaki oturumlarda, Avrupa’da teknoloji geliştirme, ortaya koyma ve kullanımının dünyanın diğer yerlerine göre daha zor olduğu herkesin ortak görüşüydü. Kuşkusuz, Avrupa’da da teknoloji şampiyonları var ancak kıtada her büyüme evresi biraz daha zor ve son derece rekabetçi bir pazarda, bu küçük farklılıkların etkisi büyük olabilir. Yine de, iyi haber şu: Avrupa’nın en büyük 500 şirketinin geliri 2024’te yüzde 5 artarak 14,5 trilyon dolar oldu; kardaki artış yüzde 8 ve istihdam da yüzde 3 oranında artış kaydetti; dolayısıyla kıta durgunluktan uzak bir tablo çizdi. Ayrıca Fortune 500 Avrupa, petrolden doğalgaza, ilaca pek çok sektörde yavaş yavaş yapay zekayı benimsiyor. Daha da önemlisi, Avrupa’nın büyük şirketlerinin CEO’ları devasa bir uluslararası deneyime sahip (bu trendi Fortune US 500 şirketlerinin tepe yöneticilerinde yaygın şekilde görmek pek mümkün değil.) Bu önemli özellik de onlara global ekonomide önemli bir rekabet avantajı sunabilir.