Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch küresel büyüme tahminini ABD – Çin arasındaki ticaret savaşı endişesiyle düşürdü. 2019 yılı için küresel büyüme tahmini %3.2’den %3.1’e indirildi.
Çin’in 2019 yılı büyüme tahmini ise %6.3’ten %6.1’e düşürüldü. Fitch Şef Ekonomisti Brian Coulton ticaret savaşının artık bir realite olduğunu belirterek “ABD’nin Çin mallarına uyguladığı 200 milyar dolarlık ek tarifelerin küresel büyümeye belirgin etkisi olacak” ifadesini kullandı.
Açıklamada büyümenin daha az dengeli ve daha az senkronize bir hale geldiği de vurgulandı.
Türkiye Tahminleri
Kurum, bugün yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda ise Türkiye için büyüme beklentisini 2018 için %3.8, 2019 için %1.2 olarak belirledi.
Fitch Lira’daki değer kaybı nedeniyle 2018 enflasyon beklentisini %13’ten %20’ye yükseltirken 2019 beklentisini de % 10.8’den % 15’e çıkarttı. Temel senaryolarında Dolar/TL ‘nin 6.2 civarında istikrar kazanacağını öngören Fitch, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politika faiz oranının bu sene %24, gelecek sene %22, 2020’de %16 olmasını bekliyor.
TL’deki değer kaybının yüksek Döviz açığı bulunan özel sektörü zorlayacağını belirten kurum, bu durumun da çeşitli kanallar yoluyla bankalara ekstra baskı yapacağını öngördü.
TCMB’nin 13 Eylül’deki faiz artışının yakın vadeli kur baskılarını yatıştırdığını ancak enflasyonu düşürmek için faizlerin uzun süre yüksek kalmaya devam etmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Ekonominin yılın 2. yarısında resesyonda olacağını belirten kurum, yıllık etkilerin 2019’da daha belirgin olacğaını, büyümenin tahmin dönemi boyunca trendin altındakalacağını ifade etti.
Fitch: Türkiye’nin yeni ekonomi programı sorunları kabul ediyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye ekonomisine ilişkin yeni bir değerlendirme daha yaptı.
Kurum “Türkiye’nin yeni ekonomi programı sorunları kabul ediyor. Türkiye’nin açıkladığı yeni orta vadeli program karşı karşıya olan zorlukların bilincinde ancak programda detay yok. Yeni ekonomik programı hükümetin düşük büyümeyi tolere ediceğine işaret ” dedi.
Kuruluş ayrıca “Program özellikle finans sektörüyle ilgili detaylar içermiyor. Etkin bir politika yanıtına yönelik siyasi riskler Türkiye’de büyük olasılıkla devam edecek, özellikle para politikasına yönelik” diye ekledi
Başlamamış projelerin askıya alınmasının büyüme maliyetinin olacağına da işaret etti.