Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin cari açığının iyileştiğini ancak, sürekliliğin anahtar nitelikte olduğunu bildirdi.
Fitch açıklamasında, Türkiye’nin cari açığında geçen yıl gözlenen düşüşün, ülke ekonomisinin yeniden dengelenme için kapasitesini kanıtladığı belirtilerek, yeniden dengelenmenin sürekliliği ve yatırımcı güvenindeki ani değişikliğe karşı Türkiye’nin kırılganlığını azaltma miktarının, kredi notu değerlendirmesinin önemli bir parçası olduğu ifade edildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) cari açığın 2014 yılında yüzde 29 düşerek 45,8 milyar dolara gerilediğini bildirdiği anımsatılan açıklamada, “Buradaki ana sürücü ticaret açığındaki azalma ve petrol fiyatlarındaki düşüş oldu. Türkiye’nin cari açığı iyileşiyor ancak, süreklilik anahtar nitelikte” denildi.
Açıklamada, cari açığın finansmanında ana dayanak noktası olan portföy yatırımlarının payı ve kısa vadeli borçlanmanın, yüzde 81’den yüzde 56’ya gerilediğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi: “Bu da cari açığın finansmanının kalitesinin iyileştiğini gösteriyor. Portföy girişleri ise büyük ölçüde değişmedi ama kısa vadeli borçlanmada keskin bir düşüş yaşandı. Bu da banka ve şirketlerin uzun dönem borçlanmaya geçtiğini gösteriyor. Düşük cari açıkla sürdürülebilir büyüme yolunda yeniden dengelenme, net sermaye girişlerine daha az bağımlı ve bu da Türkiye’nin kredi profilini destekliyor. Bununla birlikte, Türkiye cari açığın büyüklüğü açısından gelişmekte olan ülkeler arasında öne çıkıyor. Geniş toplam dış finansman ihtiyacı ise ülkeyi yatırımcı hassasiyetindeki kaymalara savunmasız bırakıyor. Ayrıca, Türk Lirası’ndaki volatilitenin de devam ettiği görülüyor.”
Daralan cari açık ve net sermaye girişlerinin uzun dönemli olmaya başlamasının, Türkiye’nin dış finansmanında istikrarı artırabileceği aktarılan açıklamada, “Dış finansman son yıllarda şoklara karşı esnek oldu ve Türkiye, sermaye girişlerinde ‘ani duruş’a maruz kalmadı. Buna rağmen, ABD para politikasındaki sıkılaşma ya da halihazırda Rusya, Ukrayna ve Irak’a ihracatta hissedilen keskin düşüşe neden olan jeopolitik risklerle, bu esneklik (direnç) 2015 yılında test edilebilir. Euro Bölgesi’ndeki beklenenden daha yavaş toparlanma da aynı zamanda cari açıktaki düzelme sürecini yavaşlatabilir” değerlendirmeleri yapıldı.
Fitch, geçen yılın Ekim ayında Türkiye’nin “BBB-” olan kredi notunu teyit etmiş, görünümü ise durağanda bırakmıştı.
Fitch’in, bir sonraki değerlendirmesini 20 Mart Cuma günü yapması bekleniyor.