Expertera, iş ortağı ve aynı zamanda dünyanın en büyük geçici yönetici sağlayıcısı Senior Management Worldwide (SMW) ile birlikte geçtiğimiz günlerde Levent Wyndham Grand Otel’de ilk “Uluslararası Geçici Yöneticilik” panelini düzenledi. Yoğun ilgi gören ve İngiltere’den Çin’e kadar 15 ülkenin
katıldığı etkinlikte, esnek işgücü modelinin üst yönetim seviyesinde de kullanılmasının önemi ve yararları anlatıldı.
İnovatif platformu ile geleceğin çalışma modeli olan esnek işgücünü Türkiye’ye getiren Expertera, geçici yöneticilikle genişliyor. Esnek işgücü devrimi, “geçici yöneticilik” sayesinde en üst yönetim seviyesinde dahi kullanılıyor ve şirketlere birçok alanda önemli yararlar ve avantajlar sağlıyor.
Expertera, geçici yöneticilik modeline açıklık kazandırmak amacıyla iş ortağı ve dünyanın en büyük geçici yönetici sağlayıcısı olan Senior Management Worlwide ile birlikte Türkiye’deki ilk “Uluslararası Geçici Yöneticilik” panelini düzenlendi. Türkiye’nin önde gelen firmalarının yöneticileri ve yatırım firmalarının katıldığı etkinlikte İngiltere’den Çin’e kadar 15 farklı ülkeden üst düzey yöneticiler yer aldı. Panelde geçici yöneticilerle sağlanan başarılı projeler katılımcılarla paylaşıldı. Panel sonrasında yöneticiler, Expertera’nın uzmanlık platformundaki en yetkin geçici yöneticileriyle networking fırsatları yakaladı.
Expertera geçici yöneticiliğe de öncülük ediyor
Expertera’nın Şirket Ortağı ve Satış, İş Geliştirme ve Pazarlamadan Sorumlu Hayal Koç, “Bu etkinlikte amacımız, esnek işgücü devriminin önemli bir parçası olan ve Türkiye’de henüz yeterince kullanılmayan geçici yöneticilik iş modelini yerli ve global örneklerle canlandırmak ve bu modelin faydalarını göstermek oldu” dedi.
Hayal Koç, “Dünyanın en büyük küresel geçici yönetici sağlayıcısı olan Senior Management Worldwide’ın (SMW) Türkiye ve Ortadoğu bölgesi için iş ortağıyız. Geçici yöneticilik, özellikle Avrupa’da uzun süredir yaygın bir çalışma modeli olduğu için iş ortaklarımızı İstanbul’a davet ettik ve Türkiye’nin önde gelen yöneticileriyle örnek projeler ve etkili kullanım tüyolarını paylaşmalarını istedik. Özellikle proje örnekleri yoğun ilgi gördü, uzun ve detaylı soru-cevap bölümü yapıldı” bilgisini verdi.
Senior Management Worldwide’ın başkanı Maurizio Quarta ise şunları belirtti: “Senior Management Worldwide, ABD’den Çin’e kadar 17 ülke ve 50,000’in üzerinde geçici yöneticiden oluşuyor. İşbirliklerimiz sayesinde 40 ülkedeki üst seviye geçici yönetici adaylarına kolayca erişimimiz var. Organizasyonumuzdaki firmalar, bugüne kadar 8,000’den fazla geçici yönetici sağladı. Geçici yöneticilik, Avrupa’da uzun bir süredir yaygın bir model. Çin ve Türkiye gibi ülkelerde de hızla ivme kazanıyor. Geçici yöneticiler, neredeyse her sektörde; teknolojiden satışa ve hatta Genel Müdürlük pozisyonuna kadar birçok rolde önemli başarılara imza atıyorlar.”
Geçici yöneticiler cankurtaran rolu oynamaktan keyif alıyor
Panelde, projelerde yer alan geçici yöneticilerin tecrübeli ve sonuç-odaklı olduğu ve en önemlisi proje-bazlı çalışmayı tercih ettikleri vurgulandı. Ortalama 20 senelik iş deneyimi olan geçici yöneticiler, proje-bazlı çalışmanın getirdiği esneklik ve bağımsızlığı seviyor. Aynı zamanda zor durumda olan bir firmayı doğru yola çıkarmaktan ve cankurtaran rolü oynamaktan büyük keyif alıyorlar. Geçici yöneticilerin diğer önemli bir avantajı, daha önce benzer pozisyonlarda bulundukları için bir firmaya gelir gelmez, herhangi bir alışma süreci yaşamadan ilk günden katkıda bulunabilmeleri.
Hayal Koç panelde, “Expertera olarak şu ana kadar birçok firmaya geçici yönetici sağladık. Panelde de örnek olarak gösterilen son projelerimizde, global firmaların Türkiye operasyonuna geçici yöneticiler sağladık. Biri finansın başında CFO olarak, diğeri Genel Müdür pozisyonunda görev almakta. İkisinde de memnuniyet düzeyi çok yüksek. Hatta projeler uzatıldı ve geçici yöneticiler rollerine devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de da bu çalışma modelinin hızla yaygınlık kazanacağına inanıyoruz” dedi.
Geçici yöneticiler şirketlere büyük avantaj sağlıyor
Geçici yöneticilerin genellikle 6 ay ile 1,5 sene arasında bir dönem çalıştığını belirten Hayal Koç, “Geçici yöneticiler firmalara çok önemli avantajlar sağlıyor: Hızlı bir çözüme ulaşmak, tecrübeli ve sonuç odaklı bir yöneticiyle çalışmak, iç politika dengelerini etkilemeden sonuç elde etmek, efektif strateji üretmek ve uygulamak, eğitici ve egosu olmayan bir liderle çalışmak ve maliyet avantajı sağlamak bunun başında geliyor. Geçici yöneticilik yapan üst düzey yöneticiler ise farklı projelerde bilgi birikimleri ve deneyimlerini değerlendirebiliyor, zamanlarını diledikleri gibi ayarlayabiliyor ve tabii uzmanlıklarını gelire dönüştürme imkanına sahip oluyorlar” bilgisini verdi.
Geçici yöneticiler esnek işgücü modelinin bir parçası
Geçici yöneticiliğin, geleneksel İK çözümleri ve gününüzün on-demand çalışma modellerinin kesiştiği nokta olduğunu belirten Hayal Koç, geçici yöneticilik hakkında şunları söyledi: “Birçok firma dönemsel üst düzey yönetici açığı sorununu yaşıyor. Özellikle satın alma, dijital dönüşüm ve yeniden yapılanma gibi kapsamlı ve zorlu süreçlerde bilfiiil tecrübesi olan, deneyimli ve donanımlı uzmanlarla çalışmak en efektif çözüm. Böylelikle firmalar çok kritik bir geçiş döneminde veya önemli bir projede en yetkin ve tecrübeli uzmanlarla çalışma fırsatı elde edebiliyor.”
Hayal Koç, Expertera’nın ev sahipliğinde düzenlenen panelle ilgili olarak, “Geçici yöneticilik, artık esnek işgücü devriminin en üst yönetim seviyesinde bile kullanıldığını ve son derece faydalı bir model olduğunu kanıtlıyor. Bu devrimi Türkiye’ye getirdik ve öncülüğü yapmaya devam ediyoruz. Kendi bünyemizdeki 15,000 uzman ve SMW ortaklığımız sayesinde 50,000 üst seviye yönetici ile her boyuttaki şirkete ihtiyaç duydukları anda hızlı ve sürdürülebilir uzmanlık desteği sağlayabiliyoruz. Böylelikle dünyanın uzmanlığını Türkiye’ye getirdiğimiz, Türkiye’nin uzmanlığını da dünyaya ulaştırdığımız için çok mutluyuz” değerlendirmesini yaptı.
Expertera, geçici yöneticilik ile genişliyor
By Fortune Türkiye