ERP’niz dijital evrime hazır mı?

By Fortune Türkiye

DÜNYADA 90’LI YILLARDA kullanılmaya başlanan ERP son 20 yılda büyük gelişmeler kaydetti. İlk kez üretim planlama sistemlerinde yaşanılan yetersizliklere çözüm olarak ortaya çıkan uygulamalar, zaman içerisinde sadece şirket içi operasyonların yönetildiği bir uygulama yazılımı olmaktan çıktı. ERP bugün kurumların tüm değer zinciri ile etkin iletişim kurabileceği bir sistem olarak kullanılıyor. ERP her ne kadar yazılım tabanlı çözüm ise de aslında şirketlerdeki kritik işlevi dolayısıyla bir yazılım değil, sistemdir.

İçinde bulunduğumuz bu hızlı dijital dönüşüm ortamında, özellikle üretim yapan şirketlerin kullandıkları sistemlerin başında ERP geliyor. 10 yıl öncesine kadar sadece büyük ölçekli şirketlerde bulunan bu sistemler şimdi küçük ve orta ölçekli şirketlerde de yoğun bir şekilde kullanılıyor.

Yeni iş dünyası kapalı devre ve bağımsız çalışma modelini hızla terk ederek açık ve bağlantılı bir yapıya geçiyor. Dijital dünya olarak adlandırdığımız bu çağda nesneler ve insanlar büyük bir paylaşım ağının üyesi olarak bilgi alışverişinde bulunuyor. Nesnelerin interneti, mobil ve bulut teknolojilerinin desteklediği bu yeni iş ve yaşam modeli üretimden tüketime, tasarımdan ticarete kadar her alanı dönüştürüyor.

ERP sistemlerinin de yeni rolü burada devreye giriyor. Bu sistemler şirketlerin kapalı devre çalışma mantığını dönüştürüp dijital ekosisemin bir parçası haline getirmek zorunda. Yeni nesil ERP sistemlerinin dijital, akıllı özellikleri sayesinde şirketler bulut, IoT, Endüstri 4.0 gibi dijital evrim basamaklarını kolayca çıkabilirler.
 
KUSURSUZ VERİ BÜTÜNLÜĞÜ VE AKIŞI
ERP şirketlerin kurumsal çalışma altyapılarını oluşturan yönüyle de tercih ediliyor. Özelikle dijital verinin çığ gibi büyüdüğü iş dünyasında veriyi bütünleşik kılıp şirketin tüm sinir sisteminde dolaşmasının sağlanması gerekiyor. İş birimleri arasında anlık ve kesintisiz veri ve bilgi alışverişi yapmaya olanak veren ERP sistemleri sayesinde planlamadan tedariğe, depodan üretime, kalite kontrolden sayıma, satıştan sevkiyata, cari hesaptan müşteri memnuniyetine kadar tüm süreç zincirinin birbiriyle her an her ortamdan konuşması ve çalışanların da bu bilgilere kesintisiz ulaşmaları mümkün.

Bu yönüyle de ERP dijital evrenin veri üretim canavarı konumunda. Dışarıdan ve içeriden gelen verilerin bilgiye ve yarara dönüştürülmesi için doğru,  zamanında ve kesintisiz veri akışının sağlanması çok önemli. Çoğu ERP projesinin başarısızlık nedenleri arasında da sisteme nasıl veri besleneceğinin yol haritasının çıkarılmaması yer alıyor.

ERP sistemlerine yatırım yapmak isteyen şirketler öncelikle yazılımın standartlarına bakmalı, esnek olup olmadığını ve kendi iş süreçlerine ne kadar uyarlanabilir olduklarını test etmeli. Çoğu şirket ERP projelerinde birçok zorluk ile karşılaşıyor. İş birimlerinin karmaşık talep ve isteklerinin hızlı, güvenli ve az maliyetli bir şekilde BT projesine dönüştürülmesi gerekiyor.

Bir ERP projesine başlarken analizin doğru yapılması, yani şirketin ihtiyaçlarının tam olarak çıkarılması, sadece iş süreçlerinin düzgün bir şekilde modellenmesi ile mümkün. Ciddi yatırımlar yapılarak kurulmaya çalışılan ERP sistemlerinin başarısızlık ile sonuçlanması veya uzaması, ERP projelerinin maliyetlerini yükselten ana sebeplerin başında geliyor.
 
ERP şirketlerin gelir ve performansını artırıyor
Mikro Yazılım Genel Müdür Yardımcısı Alpaslan Tomuş

Yeni nesil ERP sistemleri şirketlerin dijital dönüşümüne uygun olarak nasıl bir kimlik kazandı? ERP sistemleri şirketlerde dijital dönüşüme nasıl katkıda bulunuyor?
Bu uygulamalar, işletme verimliliğini önemli ölçüde artırarak doğru verilerin toplanmasını, veriden bilgi, bilgiden ise politika/strateji üretilmesini sağlıyor. Ayrıca etkin planlama (insan kaynakları, finansal akış, üretim vb.) ile verimlilik artışı elde ediliyor.

Şirketlerin yatırımları sonucunda elde ettikleri faydalar genel olarak şu başlıklar altında toplanabilir: Maliyetlerde azalma, gelirlerde iyileşme, gelişmiş nakit yönetimi, envanter ve personel sayılarında azalma, sipariş termin sürelerinin azalması, üretkenlik ve sipariş yönetiminde iyileşme, bilgi ve süreç akışlarıyla müşteriye hizmet sürelerinde iyileşme. ERP sistemine yönelen şirketler genellikle birçok eski sistemi ortadan kaldırıp bakım masraflarından tasarruf ettikleri için, bilgi teknolojisi maliyetleri de azalıyor. Diğer taraftan satılan malların maliyetinin gelirlere olan oranındaki gelişmelerin gözlenebilmesi için ortalama olarak üç yılın geçmesi gerekiyor. Fakat bu süre içinde çalışanların sayısının gelire oranında önemli iyileşmeler gözlenebiliyor.  Yatırımların sağladığı aydalar şöyle sıralanabilir:

Mikro Yazılım’ın kurulduğu günden bu yana genişleyen ve büyüyen müşteri portföyü ve bayi ağı, başlı başına ülkemizdeki kurumsal yazılım sürecinin geliştiğinin önemli bir göstergesi. Bugün geldiğimiz noktada, Mikro Yazılım olarak çok geniş yelpazede müşteri portföyüne sahibiz ve çok farklı sektörden pek çok şirketin kurumsal, ticari ve e-dönüşüm süreçlerini hayata geçirmeye devam ediyoruz.
 
ERP yatırımları sürecinde ka rar verme noktasında KOBİ’ler ve KOBi+ şirketler kadar büyük ölçekli şirketlerin de zorlandığını görmekteyiz.  Bu noktada firmalar kendi iş süreçlerine en uygun yazılımı seçmek adına, öncelikle kendi iş süreçlerini ve iş süreçleri ile ilgili ihtiyaçları net olarak ortaya koymak durumunda.
Mikro Yazılım olarak, firmaların elindeki çeşitli uygulamalardan elde edilen ham verinin analizi için gerekli araçlar ile kurum içi ve kurum dışı verileri tek bir platformda toplayarak verilerin bilgiye, bilgilerin de kararlara dönüştürülmesini sağlıyoruz. Böylelikle bilgiye en hızlı şekilde ulaşılması, kurumun gelir ve performansının en üst düzeye çıkarılması hedefleniyor.

Mikro ERP ürünleri; operasyonel süreçte kolaylık, orta düzey yöneticiler için taktik, üst düzey yöneticiler için staratejik araçlar sunar. Bu niteliğiyle işletmenin potansiyelini yükseltir, kararları otomatikleştirir, tüm işletme için tam bir otomasyon desteği sağlar.

Mikro ERP ailesi ürünleri çoklu dil desteğine sahiptir. Farklı ülkelerde bulunan yan kuruluşlar veya merkezler, (istenirse) iş ortaklarını tek çatı altında birleştirir ve tüm operasyonlar gerçekzamanlı yürütülür.
Mikro ERP farklı ülkelerin muhasebe sistemlerine uyarlanabilen alternatif mizan özellikleriyle de kullanıcılarına uygulamada kolaylık sunuyor.

Mikro ERP ürün ailesi açık kod mimarisiyle geliştirilmiştir. Mikro ERP ürünleri kullanıcıların programı kendilerine göre özelleştirmelerine yani kayıt alanları, rapor ve analiz eklemelerine olanak sağlar. Böylece kullanıcıların, kurumsal stratejilerinin hayata geçirilmesini, amaçların daha verimli kılınmasını ve hedeflerin doğru planlanmasını kolaylaştırır.

Bu açık ve esnek yapı sayesinde yatırım maliyetleri önemli ölçüde düşer. Programlardan hızlı bir şekilde geri dönüş sağlanır.

Mikro ERP, bilgi girişi veya analizi sırasında zaman kaybınızı önleyecek özelliklerle donatılmıştır. Kullanıcılar, programı kendilerine özel şekilde tasarlayabilir, menü ve alanlar yaratabilir. Bunun yanında detaylı hak ve kullanıcı tanımlamalarıyla maksimum güvenlik sağlanır. Programlar bir evraktan çıkmadan ilgili tüm alanlara yine aynı evraktan ulaşılabilmesini sağlayan kompakt bir yapıya sahiptir.
Burada en önemli fayda firmaların stratejik planlarını en doğru şekilde oluşturabilecekleri projeksiyonların onlara doğru ve hızlı bir şekilde sunulmasıdır.  Mikro Yazılım mühendisleri, bu noktadan sonra, şirketlerin var olan işlerini en üst düzeyde yönetecek ve verimli büyümelerini sağlayacak nitelikte kurumsal, ticari ve e-dönüşüm yazılımları geliştirirler.
 
Kamunun e-dönüşümü çerçevesinde uygulanmaya başlanan e-fatura arşiv çözümlerinin şirketler tarafında kullanım yaygınlığı oluştu mu? Bu çözümlerin ERP sistemine entegrasyonu süreçlerinde sıkıntılar yaşanıyor mu; nasıl çözümlenebilir?
Kamunun e-dönüşüm çerçevesinde uygulanan politikalar ile kurumlarda gerçekleşen e-dönüşüm sürecinin bütünleşmesi, günümüzde verimlilik artışının temelini oluşturuyor. Kamunun e-dönüşüm süreçleri, seviye ve kapsamda artış eğilimi gösteriyor. Mevcutta e-fatura, e-defter ve e-arşiv ile devam eden e-dönüşüm süreci, e-irsaliye gibi uygulamalar ile devam edecek.  Aslında, e-dönüşüm, kurumsal dönüşüm için şirketlere net bir yol haritası sunuyor. Bu dönüşümle e-fatura’da 50 bin, e-defter’de 48 bin ve e-arşiv’de 3 binden fazla kullanıcı platformda yerini alarak e-dönüşüm sürecinin avantajlarını yaşamaya başladı. Kamuda e-dönüşüm yol haritalarının daha genişlemesi, bütünsel ve kurumsal faydayı geliştirecektir.

e-dönüşüm hizmetlerini, mükellef olan firmaların yanı sıra gönüllü olarak kullanan firmaların olduğunu gözlemliyoruz. Firmalar özellikle, kullandıkları yazılımlara entegre çalışan e-dönüşüm hizmetlerine geçmek için daha hızlı ve kolay karar verebiliyorlar. Bu noktada Mikro Yazılım, şu anda sayıları 53 olan Özel Entegratörler arasında ilk beş’te yer alıyor. Mikro Yazılım çözümlerini kullanan firmalar, zorunlu ve/veya gönüllü olarak e-dönüşüm hizmetlerini kapsayan e-mikro hizmetlerinden (e-fatura, e-defter, e-arşiv, e-bordro, KEP) de yararlanıyorlar.

Mikro Yazılım, e-fatura, e-defter saklama, e-arşiv hizmetlerini tek çatı altında topladığı e-mikro markası ile işletmelere ilgili mevzuat gereği uygulamak zorunda oldukları veya gönüllü olarak kullanmak istedikleri e-fatura, e-arşiv, e-defter, entegratörlük ve Kayıt Saklama Gereksinimleri ve KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) hizmetlerinin uygulamalarının vergi mevzuatına ve teknik gerekliliklere uygun implementasyon süreçlerinde hizmet vermektedir. Büyük ve orta  ölçekli  şirketlerin yanı sıra daha küçük ölçekli şirketler için geliştirdiğimiz e-kontör uygulamasıyla da, firmanın e-mikro sitesinden doğrudan kontör satın alarak bu hizmetlerden kolaylıkla yararlanmasını  sağlıyoruz. Mikro Yazılım olarak az sayıda hem ERP hem özel entegratörlük sağlayıcısı firmalarından birisiyiz. Bizim için talep edilen e-dönüşüm, normal sürecimizin zaten doğal bir uzantısı. ERP üreticilerinden direkt bu hizmeti alan kurumların, herhangi bir entegrasyon sıkıntısı çekmesi söz konusu olamaz. Bu durum, Mikro Yazılım’ın müşterilerine sunduğu pek çok rekabetçi faydadan sadece bir tanesi.
 
SaaS, bulut bilişim çözümleri ERP sistemlerinin kullanımını nasıl etkiliyor?
Bulut bilişim çözümleri sayesinde işletmeler sunucu, bilgisayar, disk, elektrik, bakım, BT elemanları gibi tüm giderlerini sıfıra indirerek düşük maliyetli ve her yer-den bilgilerine erişerek oldukça verimli biçimde iş yazılımlarını kullanabilmekte. Örneğin işletme sahipleri cep telefonlarından ya da kullandıkları tablet bilgisayardan şirketleri ile ilgili varlıklarını, nakit akışlarını, satış istatistiklerini, masraf detaylarını, kasa ve banka durumlarını, gelir gider tablolarını tek tıkla analiz görüntüleyip, analiz edip stratejik kararlarını çok hızlı verebiliyorlar. Genelde BT departmanlarının yakındıkları kullanıcı şikayetleri ve onlara ayrılan zaman konuları, bulut çözümleri ile sorun olmak-tan çıkıyor. Tek yapmaları gereken internet erişimini kesintisiz sağlamak. Ayrıca yeni bir sunucu, disk, veritabanı programı lisansları ve sunucu lisansları gibi tüm maliyetlerden kurtularak şirketlerinin yatırım maliyetlerini düşürmüş olacaklar. BT uzmanları bulut çö-zümleri ile artık gerçek işleri olan araştırma ve geliştirme için çok daha fazla zaman ayırabilecek ve şirketlerine değer katacaklar.
Mikro Yazılım olarak, halihazırda var olan bulut çözümümüzde AR-GE yatırımları yaparak KOBİ’lere daha kullanıcı dostu işlevsel bir çözüm sunmak konusundaki çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz.
Önümüzdeki beş yıllık dönemde ERP sistemlerinin ciddi bir şekilde bulut bilişime kayacağını bekliyoruz. Bu konuda uluslararası firmalarla yürüttüğümüz ortak araştırma ve geliştirme çalışmaları var. Bu çalışmalardan çok önemli öğrenim ve çıkarımlarımız oluyor. Veriler doğrultusunda yeni ürünlerimize yön veriyoruz.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...