En Hızlı Gelişen Platform  

By Fortune Türkiye

Bitci CEO’su Ahmet Onur Yeygün, “Türkiye’nin en hızlı gelişen dijital varlık platformu söylemimizi aksiyonlarımız ile desteklemeye devam ediyoruz” diyor. Bitci, küresel kripto para ekosisteminin önemli oyuncularından TRON ile bir iş birliği yapıyor.

ERSAN TAYLAN 

Bitci, kripto paraların alım-satımı, transferi, saklanması alanında 2018 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin en hızlı gelişen dijital varlık platformları arasında gösterilen şirket, Global Fan Token ve Bitcicoin gibi ürünleriyle de kripto para piyasalarının gelişimine katkı sağlıyor. Ayrıca Türkiye’nin borsa entegrasyonu olan ilk blokzincir ağı BitciChain ile de şirketlerin ve kurumların blokzincire adaptasyonunu sağlıyor. Bitci CEO’su Ahmet Onur Yeygün ile şirketin büyüme planlarını, teknoloji yatırımları ve sektördeki gelişmeleri konuştuk. İşte ayrıntılar… 

Spot Bitcoin ETF’lerinin kabul edilmesiyle birlikte piyasalardaki tarihi zirvelerin yenilendiğini gördük. Bu hareketlilik devam eder mi? Yıl sonunda Bitcoin’de ulaşılmasını beklediğiniz bir bölge var mı?

Nisan ayının ortasında piyasalar oldukça zorlu bir dönem geçirdi. Halving öncesi geniş bir yatırımcı kitlesi yukarı yönlü bir hareket beklediği için pozisyonlarını da buna göre almıştı. Bu iniş çıkışlar ve dalgalanmalar esasında oldukça olağan bir durum ancak kısa vadeli işlem yapan pek çok yatırımcı için zorlayıcı bir süreç yaşandı. Halving gibi beklentilerin söz konusu olduğu dönemlerde piyasa çok volatil olabiliyor. Yarılanmanın tamamlanmasının ardından bu volatilitenin sona erdiğini ve piyasaların daha stabil bir şekilde yukarı yönlü hareket ettiğini görebiliriz. Bu yıl sonu için bir fiyat tahmininde bulunmak zor ancak 2025 sonuna kadar 200 bin dolar seviyelerini konuşabileceğimizi düşünüyorum. 

Bitcoin’in ardından farklı kripto para birimlerinin de ETF’lerinin piyasaya sürüldüğünü görür müyüz? Görürsek bunun piyasalara ve sektöre ne gibi etkisi olur?

Şu anda piyasalarda Bitcoin’in ardından en büyük market payına sahip kripto para Ethereum. Dolayısıyla öncelikli olarak Ethereum ETF’lerinin gündeme gelmesini bekliyoruz. İlerleyen dönemde de Ethereum’u farklı büyük kripto paralar takip edebilir. Tabii baktığımız zaman ne kadar çok kripto paranın ETF’i piyasaya sürülürse piyasalar için de o kadar iyi. Çünkü ETF’lerle beraber talep artışı yaşanıyor ve piyasalar da bundan pozitif etkileniyor. Öte yandan Bitcoin dışında farklı kripto varlıklarının da ETF’lerinin piyasaya sürülmesi bizi geleneksel finansın yalnızca Bitcoin’i değil, kripto paraların genelini artık kabullendiği sonucuna ulaştırır. Bu da hem ekosistemin gelişimi hem de kripto paraların yaygınlaşması için oldukça önemli.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile bir iş birliğine giderek TOFD Token’ın arzını gerçekleştirdiniz. Buradaki amacınız neydi? Önümüzdeki dönemde farklı STK’lar ile de benzer iş birlikleri geliştirecek misiniz?

Kripto paralar artık hayatımızın bir parçası ve çok yüksek ihtimalle de bu durum bundan sonra da değişmeyecek. Bizler bugüne kadar kripto paralara çoğunlukla fiyat hareketliliğinden dolayı maddi getiri elde edebileceğimiz dijital varlıklar olarak baktık. Ancak şahsi menfaatlerin dışında toplumsak olarak da önemli kazanımların elde edilmesinde bir araç olarak kullanılabileceğini gözden kaçırıyoruz. Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile gerçekleştirdiğimiz iş birliği de aslında bunu hatırlatmamıza vesile oldu. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketinde ilk kez kripto paralar üzerinden bağış yapıldığını görmüştük. Kripto paralar ve blockchain teknolojisi, dünyanın herhangi bir noktasından sınır tanımaksızın hızlı ve düşük maliyetli işlemlere imkân tanımasıyla STK’ların yardım toplama faaliyetleri açısından büyük avantajlar sağlıyor. Bitci olarak TOFD iş birliğinde ise farklı bir yöntem uyguladık. Kendi blockchain ağımız olan Bitcichain üzerinde TOFD Token’ı geliştirmemizin ardından bu token’ın arzını gerçekleştirdik. Aynı zamanda bu arz sürecinde TOFD Token’ın listelemesinin yapılmayacağını ve elde edilen gelirin tekerlekli sandalye alımında kullanılacağını duyurduk. Yani arza katılan kullanıcılarımız diğer token arzlarından farklı olarak bir getiri beklentisi olmadan talepte bulunarak bu sosyal sorumluluk projesine katkıda bulunmuş oldu. Önümüzdeki süreçte farklı STK’larla da benzer iş birlikleri geliştirerek toplumsal anlamda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeyi hedefliyoruz.  

2024 yılının ilk çeyreği kripto para piyasaları için iyi geçtiği konuşuluyor. Peki Bitci bu süreçte neler yaptı? Faaliyetleriniz açısından yıl sonuna ilişkin bir hedefiniz var mı?

Türkiye’nin en hızlı gelişen dijital varlık platformu söylemimizi aksiyonlarımız ile desteklemeye devam ediyoruz. İlk çeyrek süresince pek çok launchpad projeleri gerçekleştirdik ve Türkiye’deki ilk launchpool projelerini de tamamladık. Bitci olarak gerçekleştirdiğimiz launchpad’lerin ardından da bu projelerin gelişimine destek olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl arzı gerçekleşen NFTDeli Token ve NPAI Token’a dünyanın önde gelen Layer 2 ağlarından biri olan Arbitrum ağını entegre ederek bu token’ları multichain bir dijital varlığa dönüştürmüş olduk. Öte yandan küresel kripto para ekosisteminin önemli oyuncularından biri olan TRON ile bir iş birliğimiz oldu. Bu iş birliğiyle de güvenilir dijital varlıkları listeleme taahhüdümüzü de bir kez daha vurgulamış olduk.

Peki son olarak yeni çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz? 

Bitci olarak son bir yıllık süreçte çok ciddi bir atılım gerçekleştirdik. Şu an geldiğimiz noktada Türkiye’nin en hızlı gelişen dijital varlık platformuyuz. Ancak bu dönem yalnızca kendimizi değil aynı zamanda ekosistemimizi de büyütme hedefiyle ilerlediğimiz bir dönem oldu. Çalışmalarımıza ilerleyen süreçte de bu çizgiyi bozmadan devam edeceğiz. Gerek yeni projelerin desteklenmesi gerek kripto paraların yaygınlaştırılması gerekse de deneyimlerin sektöre aktarılması noktasında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeyi sürdüreceğiz.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...