Dünyanın En Büyük Şirketleri

By Fortune Türkiye

BigTechbuyıl birkezdahadünyanınenbüyükşirketlerisıralamasına damga vurdu. Apple ve Nvidia gibi Fortune Global 500 devlerinin ilk adımlarını atmalarını sağlayan girişim sermayesi kuruluşu Sequoia Capital, teknolojinin olağanüstü hızlı büyümesinin arka planındaki bir numaralı gücü oluşturuyor. Türkiye’den ise Global 500 listesinin gediklisi olan Koç Holding 2024 yılında 67 milyar 500 milyon dolar satış geliriyle 194’üncü sıradan listeye girdi; 2023 yılında 259’uncu sırada yer alan Koç Holding böylece yüzde 24 oranında artan satış geliriyle 2024’te 65 basamak sıçramış oldu.

KOÇ Holding’in Fortune 500 Global 500’de İstikrarlı Yükselişi

Koç Holding, Fortune Global 500’e damgasını vuran Türkiye’den tek isim. Bu yükseliş, dalgalanmalarla değil düzenli olarak ilerliyor. 

KOÇ Holding’in varlığının Türkiye Cumhuriyeti’yle özdeşleştiğini söylemek abartı olmaz. Nitekim iki yıl sonra 100’üncü kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan Koç Holding, ulusal düzeydeki gücünü uluslararası arenadaki operasyonlarıyla da pekiştiren bir grup. 

Dünya ekonomisinin gidişatını ortaya koyan önemli bir kaynak olan Fortune dergisinin dünyanın en büyük 500 şirketini sıralayan Fortune Global 500’de yıllardır düzenli olarak yer alan tek Türk şirketi olarak dikkat çekiyor. Bu yıl 67,48 milyar dolarla 194’üncü sıradan listeye giren Koç Holding’in 2020 yılından beri listedeki sırasına bakıldığında basamakları düzenli olarak yükseldiği görülüyor: 

Koç Holding, hem içte hem de dış dünyada ekonomide iniş çıkışlara rağmen operasyonlarında istikrarını koruyabilen bir yapı. 

Türkiye ekonomisinin zor bir süreçten geçtiği bu dönemde, 2024 yılının ilk çeyreğinde konsolide bazda toplam 14 milyar dolar gelir elde etti ve bu sürede yaklaşık 750 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi. Böylece şirketin son beş yıldaki toplam yatırımları 11,6 milyar dolara ulaştı. 

Yarı yıl rakamlarını değerlendiren Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, belirsizliklerin hakim olduğu, jeopolitik gelişmelerin sarsıcı etkilerinin hissedildiği dönemlerde, uzun vadeli planlamalarla stratejik yönlerini tayin etmeye, bilançolarını, nakit akışını ve likiditeyi kontrol etmeye her zamankinden daha fazla  önem verdiklerini belirtiyor. Küresel çapta da faaliyetlerine hız veren Koç Holding, Türkiye’de adı beyaz eşyayla özdeşleşmiş olan amiral gemisi Arçelik ve ABD’li Whirlpool’un Avrupa’daki iştiraklerini bu yıl “Beko Europe” adlı yeni bir ortak şirket çatısı altında topladı. 

Grup, küreselleştirme hedefi çerçevesinde 69 yıllık Arçelik markasına son verip, Beko adı altında birleştirmeyi tercih etti. Beko Europe ile birlikte Beko (Arçelik), 57 ülkede 121 iştiraki, 22 markası  ve 55 bin çalışanı ile Avrupa’da bir numaralı beyaz eşya şirketi haline geldi. Marka Türkiye, Çin, Romanya, Rusya, Güney Afrika, Hindistan, Tayland, Pakistan ve Bangladeş’te üretim yapıyor. Beko’nun kendi Ar-Ge’sini üretmesinin başarısında kilit önemde olduğu vurgulanıyor. 

Sağlık yatırımlarına da önem veren Koç grubu bu yıl içinde, Anatolia Hospital markasıyla Antalya’da özel hastane işletmeciliğinde faaliyet gösteren Kemer Medical Center’ın yüzde 80’ini satın aldı. 

Koç Holding aynı zamanda 2050 yılı karbon nötr hedefleri doğrultusunda, 2023 yılı sonu itibariyle, karbon emisyonlarını 2017 yılına göre yüzde 13 azalttı. Grup, kuraklığın gittikçe daha fazla hissedildiği Türkiye’de su kaynaklarının daha etkin yönetimi için de teknolojik yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyor. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...