Doğalgaz fiyatlarında anormal artış. Kömür maliyetinde astronomik maliyet. Petrol varil fiyatı için 100 dolar tahmini…
Hava koşullarından ve talepteki artıştan kaynaklanan küresel enerji krizi, tüketimin doğal olarak arttığı kış mevsiminin yaklaşmasıyla alarm zillerinin çalmasına yol açıyor.
Öte yandan, dünya liderleri kasım ayındaki kritik iklim zirvesine hazırlanırken, temiz enerjiye geçiş için hükümetler üzerindeki baskı da artıyor.
AB enerji sorumlusu Kadri Simson, kıtada fiyat şokunun beklenmedik bir kriz yarattığını belirterek, bunun sosyal sonuçlarını yönetmek ve maddi açıdan zorlanan hane halklarını korumak için harekete geçeceklerini belirtti.
Avrupa’da halen doğalgazın varil fiyatı 230 dolardan işlem görüyor; bu da eylül ayı başına göre yüzde 130’dan daha yüksek ve geçen yılın aynı dönemine göre de sekiz katı bir artış anlamına geliyor.
Doğu Asya’da ise doğalgazın maliyeti eylül ayı başından beri yüzde 85 oranında artarak varili 204 dolara yükseldi. Doğalgaz ihracatçısı olan ABD’de fiyatlar görece daha düşük seyrediyor ancak burada da yine son 13 yılın en yüksek düzeyinde.
Analistlere göre en iyi senaryo, kış mevsiminin ılıman geçmesi. Ancak gelecek aylarda hava koşullarının kötüleşmesi, özellikle de İtalya ve İngiltere gibi enerji üretiminde büyük ölçüde doğalgaza dayanan ülkelerde çok ciddi bir sıkıntı yaratabilir. Özellikle de, depolama kapasitesi olmayan İngiltere kritik konumda.
Eurasia Group enerji, iklim ve kaynak ekibi direktörü Henning Gloystein, “İngiltere, Avrupa ülkeleri arasında kışın enerji sıkıntısı yaşama olasılığı en yüksek ülke. Eğer bu olursa, hükümet muhtemelen hanelere enerji temini için fabrikalardan üretim ve doğalgaz tüketimini azaltmalarını isteyecek” diyor.
Avrupa’da bu yılın başında kışın normalden uzun sürmesi ve daha soğuk olması kıtadaki doğalgaz stoklarını bitirdi.
Öte yandan, mevcut koşullar merkez bankaları ve yatırımcıların da kaygılanmasına yol açıyor. Artan enerji fiyatları, pandeminin etkilerinden kurtulamaya çalışan küresel ekonomi için ciddi bir baş ağrısı oluşturuyor. Kış mevsiminin doğal dinamikleri gidişatı daha da kötüleştirebilir.
Rusya: Gaz tedariğini artırabiliriz
Bu arada, Rusya’nın bu konuda adım atabileceği belirtiliyor. Societe Generale, Alman yetkililerin siyasi açıdan tartışmalara yol açan, Rusya’dan Avrupa’ya doğrudan gaz taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattını onaylamaları halinde, ciddi bir rahatlama sağlanacağına dikkat çekiyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün (Çarşamba) yaptığı açıklamada, Rusya’nın gerektiğinde üretimi artırabileceğini, Gazprom’un tüketicilere yönelik tedariği artırmayı hiçbir zaman reddetmediğini belirtti. (Kaynak: cnnbusiness.com)