Turizm ve otelcilik alanında 50 yılda önemli bir yer edinen Dedeman Hotels& Resorts International, ikinci otel markası Dedeman Park Otel konseptinin de etkisiyle son iki yılda önemli bir büyüme yakaladı. Yeni yatırımlarla otel grubu, yılda 6 milyona yakın misafir ağırlamayı hedefliyor. Grubun hazırlık yaptığı en büyük proje ise Mekke’de açılacak 5 bin 700 yataklı otelin işletmesini almak. Dedeman Otelleri Genel Müdürü Emrullah Akçakaya, Mekke projesi için “Dünyadaki en büyük projelerden biri. 5 bin 700 odalı, Kabe’ye bin metre mesafede. Bir Suudi Arabistanlı yatırımcının projesi. Baktığımızda 16 otelimizin 2 bin 800 odası var. Bu büyük bir operasyon. Uluslararası çapta önemli bir iş. İşletmesi için bizim gibi dünyadan 23 farklı grup talip oldu. Bizimle beraber dört şirket konkura kaldık. Dünyadaki en büyük otellerden birini Türk markası olan Dedeman adıyla işletmeye adayız. 50 yıllık deneyimimize güveniyoruz” diyor.
Son dönemde Türkiye’de turizm sektörünün lokomotifi olan konaklama sektörü, yurtiçindeki başarısını yurtdışına taşıyor. Türkiye’deki otellerin yüzde 90’ından fazlasının yatırım işletme ve yönetimi, Türklerin elinde ve bu alandaki başarı yurtdışına da yayılıyor. Dedeman da bu konuda iddialı. Türkiye ve dünyanın farklı noktalarında 2023 yılına kadar 50 otelin işletmesini yapmayı hedefliyor. Moskova’da iki, Riga’da bir otel, Dedeman markasıyla işletilecek. Yeni yatırımlar dosyası bir kenarda beklerken, mevcut otel sayısı 16 olan Dedeman, yurtdışında üç otelin işletmesini yürütüyor. Bunlar Kazakistan, Özbekistan ve Kuzey Irak. Şubat ayında da Moskova’da bir otel açılacak. İstanbul’daki iki otele, iki otel daha eklenecek. Otel sayısına bakıldığında Dedeman Hotels& Resorts International’ın yıl içinde doluluk oranları yüzde 70 seviyelerinde. Oteller yüksek teknolojiyle donatılmış olmaları ve çevreci özellikleriyle dikkat çekiyor. Sadece tasarım değil, uygulama anlamında da çevrecilik adına su ve enerji tasarrufu standartları otelin odaklandığı konular.
Genel müdür kısa süre içinde değer bulan, iş oteli markası Dedeman Park Otel’den ve yaratılan konseptten bahsediyor. Markanın çıkış noktasıyla ilgili şu bilgiyi paylaşıyor: “Genelde şehir-iş otelleri konusunda İstanbul tercih ediliyor. Zaman kısıtlı olduğu için müşterilerimiz otelin SPA’sı ya da spor merkezinden yararlanamıyor. Sadece iyi bir kahvaltı ve güçlü internet ağı istiyorlar. Alınmayan hizmetin bedelini ödemek yerine, ihtiyaçları olan hizmetlerin parasını ödemek daha anlamlı. Bu konsept uygun fiyat ve hızlı hizmet ağı sunmamızı sağlıyor” diyor.
Dört yıldız seviyesinde hizmet veren ilk Dedeman Park Oteli 2012’de Denizli’de açıldı. Dedeman Park Antalya ise geçirdiği renovasyon döneminin ardından konsepte dahil oldu. Ardından Bostancı Dedeman Park Otel açıldı. Otelin buradaki yatırımcısı Nuh Beton. İstanbul’un en değerli bölgelerinden biri olan Levent Kanyon AVM’deki Dedeman Park Levent, mayıs başında ilk misafirlerini ağırlayacak. Dedeman’ın bu projelerde yatırımcısı Halk GYO. 2016 yılının ilk çeyreğinde biri Tokat’ta, biri Çorum’da, bir de Batman’da olmak üzere yeni projeler de düşünülüyor. Tiflis’te de bir otel projesiyle ilgileniliyor.
Dedeman, turizmin farklı alanlarında yatırım odaklı projelerle ilerliyor. Sektörün geneline bakıldığında İstanbul başta olmak üzere Kayseri’den Denizli’ye, Bursa’dan Samsun’a, Konya’dan Eskişehir ve Gaziantep’e kadar gelişmekte olan illere yapılması planlanan otel yatırımlarında tam anlamıyla bir patlama yaşanıyor. Turizm Bakanlığı verilerine göre İstanbul’da ve Anadolu’nun gelişen 15 ilinde, önümüzdeki birkaç yıl içinde planlanan yaklaşık 224 otel yatırımı bulunuyor. Bu otellerin sadece kaba ve ince inşaat yatırım tutarının 10 milyar doları aşacağı şimdiden öngörülüyor.
Otelcilik sektörünün 2014 yılında en önemli sıkıntısı, komşu ülkelerde yaşanan siyasi gelişmeler oldu. Özellikle inanç turizmiyle öne çıkan coğrafi alanda otellerin doluluk oranları ciddi şekilde etkilendi. Akçakaya da bu problem yüzünden Dedeman’ın yaşadığı sıkıntıyı, “Buralarda yüzde 60 doluluk oranlarını göremedik” diyerek açıklıyor ve ekliyor: “Sorunlar ortadan kalktığında, ciddi fırsatlar gündeme gelecek. Şu an için verimli ve keyifli bir süreçte değiliz” diyor.
Öte yandan, Dedeman’ın özellikle Konya’da ciddi bir potansiyel yakaladığını, Konya Dedeman’ın Anadolu’da ilk yeşil yıldız alan otel olduğunu belirtiyor. Erzurum-Palandöken’in ise kısa sürede popüleritesinin arttığını söylüyor.
Bu yıl ve sonrasında Dedeman’ın yeni markası Dedeman Park Otelleri işlevsellik ve pratiklik açısından büyük metropollerin dışında da büyüyecek. Dört yıldızlı Dedeman Park markasını yaratan grubun planladığı otel yatırımlarının 15’i, bu marka ile olacak. 2023 yılında Dedeman Grubu, 20’si Dedeman, 22’si Dedeman Park olmak üzere toplam 42 otelle hizmet verecek. Bünyesine katılan otellerin yüzde 30’u, yurtdışındaki yatırımlara kapılarını açacak. Artan kapasiteye bağlı olarak 4 bin kişi istihdam edilecek. Yatırım ve projeler ile 2023’te marka değeri 1 milyar dolara ulaşacak.
50 yıllık markanın başında uzun yıllardır çalışan Akçakaya, Dedeman markasını uzun soluklu yaşatmaya dikkat ediyor. Ajandasında, otellerin yapısal değişimleri var. Zincire yeni halkalar eklemek ve buna bağlı olarak büyümek en öndeki hedef. Mekke’deki otelin işletmesi alınırsa, 5 bin çalışana ulaşılacak. Dedeman Hotels& Resorts International giderek artan müşteri sayısı ve büyüyen işgücüyle işletme masraflarını görece düşük tutarak başarılı bir yolda ilerliyor. Akçakaya’nın hedefleri tutarsa, küresel manada Dedeman markasının adının turizm sektöründe yükselme ihtimali yüksek.
Akçakaya, Türk turizmine katkı sağlamaktan dolayı mutlu olduklarını söylerken, 50 yıla yakın süredir faaliyetlerini sürdüren, Türkiye’nin ilk uluslararası otel zinciri olan Dedeman markasına yeni oteller eklemek için çalıştıklarını söylüyor. Akçakaya, “Dedeman’ın başarı hikayelerine yenilerini eklemek ve ülkemizin en kıymetli yerel otelcilik markasını değişen ve gelişen, yerel ve uluslararası yeni pazarlara taşımak için 2015’te de hızlı adımlarla ilerleyeceğiz” diyor. Turizm sektörü ve otellerin yeni yatırımlarıyla ilgili olarak TSKB’nin hazırladığı fizibilite raporları da otel ve turizmcilik sektöründe iş otellerinin yaratacağı katma değere vurgu yapıyor. Şehir otelciliğinin gayrimenkulde gelecek üç yılın yükselen alanı olması bekleniyor. Dedeman da bu alanda konumunu giderek daha da pekiştirecek gibi gözüküyor.