Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye için son dönemde gündeme getirdiği Başkanlık sisteminde hangi modeli tercih edebileceğinin işaretini verdi.
Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda muhtarlarla yaptığı toplantıda, Başkanlık sistemiyle ilgili olarak “Meksika modelinden” bahsetti.
Peki Meksika modeli ne içeriyor? İşte Meksika’da 1917’den bu yana uygulanan “Başkanlık sisteminin” ayrıntıları:
- Meksika’da “Başbakan” yok. Başkan Yardımcısı da yok. Tüm yetkiler, Başkan’da toplanmış durumda.
- Meksika’daki Başkanlık sisteminin köşe taşını “tek sefer seçilmek” oluşturuyor. Meksika’da başkan, sadece bir kez bu göreve seçilebiliyor. Başkan’ın görevi ise altı yıl sürüyor.
- Meksika’da başkanlık seçimi tek turlu olarak gerçekleştiriyor. En çok oyu alan Başkan adayı seçiliyor.
- Akademisyenler ve siyasi gözlemciler, Meksika’daki mevcut başkanlık sistemini, Başkan’ın çok güçlü yetkileri nedeniyle “emperyal başkanlık” olarak nitelendiriyorlar.
- Meksika’da Başkan, neredeyse tüm yönetimini kendisi belirliyor. Başkan’ın, Bakanları, başsavcıyı, Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı, Emniyet Genel Müdürünü ve kuvvet komutanlarını atama yetkisi bulunuyor.
- Meksika Başkanı’nın bir başka yetkisi ise Meclis’e yasa tasarısı sunabilmesi. Başkan’ın ayrıca, Meclis’in geçirdiği yasaları, hatta bütçeyi “veto” yetkisi bulunuyor.
- Meksika’da Başkan “partili”. Üstelik Başkan seçildikten sonra kendi partisinin Meclis için aday göstereceği isimleri belirleme yetkisi de bulunuyor. Sadece vekilleri değil, kendisinden sonra Başkan olacak adayı da belirleme hakkı bulunuyor.
- Meksika’da Başkan’ın bir başka önemli yetkisi ise uluslararası anlaşmaları müzakere edebilmesi.