Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2019’daki ilk görüşmesini bugün yapacak.
Ankara’nın Suriye odaklı görüşme trafiği sürüyor. Washington ile yürütülen telefon diplomasisinin ardından trafik Moskova’ya da taşınıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya’ya gidiyor. Erdoğan, günübirlik çalışma ziyaretinde, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelecek. İki lider, yeni yılın ilk yüz yüze görüşmesinde Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirecek. Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye’den çekilme kararı, güvenli bölge konusu ve İdlib’deki son durum masada olacak.
Suriye sınırında güvenli bölge konusu, Fırat’ın doğusundaki terör örgütleri PYD ve DEAŞ ile mücadele, Türkiye’nin Münbiç’in güvenliğini sağlayarak, sahiplerine teslim etme kararlılığı. Tüm bu başlıklar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya ziyaretinde ele alınacak.
Kızıl Meydan’daki Kremlin Sarayı’nın kapıları Cumhurbaşkanı Erdoğan için açılacak. Yılın en soğuk günlerini yaşayan Moskova’da iki lider Suriye’nin sıcak gündemini değerlendirecek.
Suriye sınırında güvenli bölge
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin yeni yılın ilk yüz yüze görüşmesinde Suriye sınırında güvenli bölge konusunu değerlendirecek.
Türkiye, Moskova’daki görüşmede, bir kez daha terörle mücadeledeki kararlılığını yineleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çalışma ziyaretinde, İdlib’deki gelişmeler de gündemde olacak.
İki lider İdlib’de güvenli bölgeye yönelik tehditleri de ele alacak.
2018’de 25 görüşme
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, 2018’de başta Suriye meselesi olmak üzere, farklı konuların gündeme geldiği çok sayıda görüşme yaptı. İki lider bu doğrultuda 7’si baş başa, 18’i de telefonla olmak üzere 25 defa görüştü. Erdoğan ve Putin ayrıca 6 zirvede de bir araya geldi.
Tüm bu görüşmelerin dışında iki lider Fransa’nın başkenti Paris’te, Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreni sonunda bir süre sohbet etmişti.
İlk baş başa görüşme Ankara’da
Erdoğan ve Putin, 2018’deki ilk baş başa görüşmeyi 4 Nisan’da Ankara’da yapılan Suriye Konulu Üçlü Zirve’den bir gün önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirmiş, ardından Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı’na başkanlık etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla yapılan Üçlü Zirve’de ise Türkiye, Rusya ve İran’ın, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması için “terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair” her türlü girişimin reddedildiği vurgulanmıştı.
İki lider 6 zirvede bir araya geldi
Erdoğan ve Putin, 2018’de 6 zirvede bir araya geldi. İki lider, bu doğrultuda 4 Nisan 2018’de Ankara’da, 7 Eylül’de Tahran’daki Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi, 26 Temmuz’da 10. Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin-Güney Afrika (BRICS) Zirvesi, 17 Eylül’de Soçi Zirvesi, 27 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen Türkiye, Rusya, Fransa, Almanya Dörtlü Zirvesi, 1 Aralık’ta G20 Liderler Zirvesi olmak üzere toplam 6 zirvede görüşmüştü.
İki lider, ayrıca Astana süreci kapsamında Suriye’deki sorunun çözümü noktasında 2018 boyunca önemli adımlar atarken, bölgesel, ikili ilişkiler ve ekonomi gibi farklı konularda da yoğun temaslarını sürdürdü.
Erdoğan’ın, 7 Eylül’de Tahran’da gerçekleşen Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’nde, İdlib’de ateşkes konusunda yaptığı çağrı sonuç vermişti. Bu zirvenin ardından 17 Eylül’de düzenlenen Soçi Zirvesi’nde İdlib bölgesinde temas hattı üzerinde savaşçıların ve ağır silahların çekileceği bir bölge kurulmasına karar verilmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi’de yaptıkları ikili ve heyetler arası görüşmeler neticesinde İdlib’de silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını kararlaştırmıştı.
Enerji alanında Türk-Rus iş birliği
2018’de enerji alanında da görüşmeler gerçekleştiren iki lider, Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 3 Nisan’da temelini atmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden video konferansla törene katılmıştı.
Rusya ile devam eden S400 süreci
Türkiye-Rusya ilişkilerinin son yıllardaki en önemli başlıklarından olan S400 hava savunma sistemi alımı konusunda da geçen yıl önemli gelişmeler yaşandı.
ABD, uzun süredir Türkiye’nin Rusya’dan S400 alımını iptal etmesini isterken, Türkiye, S400’lerin iptal edilmesinin Patriot satışında ön şart haline getirilmesine itiraz etmişti.
Rusya Devlet Başkanı Putin, 3 Nisan’daki Türkiye ziyaretinde düzenlenen ortak basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerinde S400 sistemlerinin teslimat sürelerinin azaltılmasına karar verdiklerini açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da S400 füzeleriyle alakalı konunun, tamamıyla Türkiye’nin kendi kararı olduğunun altını çizerek, “Bu konuda değerli dostlarımız Rusya Federasyonu’nun bu talebimize olumlu yaklaşımı, aramızda bu anlaşmanın yapılmasını getirmiştir ve biz de S400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık, bitti o iş.” ifadelerini kullanmıştı.
Üçlü Zirve’de yeniden bir araya gelecekler
Erdoğan ve Putin’in görüşme trafiği, yarın Moskova’da gerçekleşecek buluşmadan sonra da devam edecek. Erdoğan, Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla Türkiye, Rusya ve İran arasındaki Üçlü Zrve’nin önümüzdeki aylarda yapılması planlanıyor.