Çinli BYD’nin Kurucusu Yeni Henry Ford mu?

0
71

Çinli elektrikli otomobil markası BYD’nin Shenzhen’deki merkezinde duvarda yer alan 1000 patent, milyarder kurucu Wang Chuanfu ve mühendis ekibinin 30 bini aşkın inovasyonunu temsil ediyor. Düşük maliyetli demir fosfat lityum pilleri gibi çığır açıcı bu patentler, Wang Chuanfu’nun şirketini dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisine dönüştürdü. 

2023 yılında 3 milyon elektrikli ve hibrid araç satarak 85 milyar dolar kar elde eden BYD’nin bu yıl Tesla’yı geçmesi bekleniyor.

Şimdi artık Wang Chuanfu’nun hedefi, bir zamanlar Elon Musk’ın hedefi olan, 1000 dolardan daha ucuz elektrikli araç satarak, kitlelere bütçe dostu ulaştırma olanakları sunmak. Wang Chuanfu, elektrikli araç üretiminin yanı sıra pil depolama, yarı iletken ve güneş enerjisi gibi tamamlayıcı işlere de girişti ancak her zaman BYD’nin mottosu olan “Hayallerinizi İnşa Edin”  (Build Your Dreams, baş harfleri BYD’yi oluşturuyor) düsturundan şaşmamak için hisse fiyatını düşük tuttu.

Wang Chuanfu, pil üretiminin önemini erken kavrayan bir inovatör olmanın yanı sıra aynı zamanda yönetim ve uygulamada da uzman. Dikey entegrasyonun BYD’nin global stratejisinde önemli olduğunu biliyor: Tedarik zincirinin kontrolünün sağladığı düşük maliyet avantajları onu rakiplerinden üstün kılıyor. 

Wang Chuanfu’nun son 20 yılda elektrikli araç teknolojisine akıllıca yatırımları, ona Çin’in Elon Musk’ı sıfatını kazandırdı. 

Shanghai Auto Consultancy’den Bill Russo, Wang Chuanfu için “Henry Ford 20. yüzyılda otomotiv endüstrisi için ne idiyse, o da 21’inci yüzyıl elektrikli araç sektöründe aynı işlevi üstleniyor. Her iki girişimci de, dikey entegrasyonu ve ekonomileri kullanarak maliyeti düşürmek suretiyle mobiliteyi demokratikleştirdiler” diyor.