Çin devleti, yabancı ülkelerde halka arz olmak isteyen şirketler için sıkı kurallar getirmeyi planlıyor.
Buna göre, başka bir ülkede borsaya açılmak isteyen şirket ilk önce Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’na kaydolmak ve hükümet tarafından getirilen bir dizi kurala uymak zorunda.
Mevcut taslak düzenlemeyle ilgili olarak Komisyon tarafından yapılan açıklamada, yurtdışına açılmak isteyen şirketlerin yabancı yatırım, siber güvenlik ve veri güvenliği alanlarındaki kanunlara, düzenlemelere sıkı sıkıya uymaları gerektiği kaydedildi.
Buna göre, Çinli yetkililer ulusal güvenliğe tehdit görürlerse, şirketlerin halka arzını engelleyebilirler.
Financial Times bu ayın başında, Çin’in yabancı yatırımcılardan fon almak için Değişken Paylı Kuruluş’tan (VIE) yararlanan şirketlerin girişimlerini kısıtlayabileceğine dikkat çekmişti.
VIE, yatırımcıların Çinli bir şirkette pay alabilmeleri için yurtdışında kurdukları yapıları tanımlıyor. Nitekim bisiklet paylaşım girişimi Didi, Alibaba, JD.com gibi teknoloji şirketler bu sistemden yararlandı.
Söz konusu yeni taslak yasada VIE’lerden söz edilmiyor. Ancak yetkililer, Çinli şirketlerin borsa yatırımlarının ulusal güvenliğe zarar vermemeleri kaydıyla VIE’den yararlanmaya devam edebileceklerine dikkat çekiyorlar. (Kaynak: cnnbusiness.com)