ABD’de Biden yönetiminin Çin’e ileri teknolojili yarı iletken satışına kısıtlamalar öngören yasayı devreye sokması, Pekin yönetimini bu alanda kendi kendine yeterli hale gelmek için yeni adımlar atmaya zorladı.
Ulusal Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu’nun üçüncü aşaması, merkezi hükümetten, çeşitli kamu bankalarından ve kurumlardan 344 milyar yuan (47,5 milyar dolar) topladı. Fon 24 Mayıs’ta oluşturuldu.
Big Fund III olarak bilinen yatırım aracı, Xi Jinping hükümetinin ABD’yle ilişkilerin gerildiği bir süreçte, kendi yarıiletken sektörünü kurma planını hızlandırmasını amaçlıyor.
Bu yeni fonun en büyük hissedarı Çin Maliye Bakanlığı; Shenzhen ve Pekin’deki yerel yönetimler de fona katkıda bulundular.
Çin, biyoteknoloji, elektrikli araçlar ve yarıiletken alanlarındaki gelişme hedefleri kapsamında Made in China 2025 adlı iddialı bir program ortaya koymuş bulunuyor.
Çin, bu programın ortaya konduğu 2015 yılından beri, SMIC gibi yerli çip üreticilerini teşvik etmek suretiyle sektörün önemli bir destekçisi oldu.
Ulusal çip fonu, on yıl kadar önce yaklaşık 100 milyar yuan bir sermayeyle kuruldu. Xi, Çin devlet başkanı olduktan hemen sonra, robotikten ileri teknolojili yarıiletkene kadar sofistike teknolojilerin ön plana çıkarılmasına ağırlık verdi.
ABD, Trump yönetimi sırasında ülkenin teknolojik üstünlüğüne çok fazla yoğunlaştığından, Çin Big Fund II’yi 2019 yılında ikiye katladı. Sermaye, SMIC’in yeni fabrikaları gibi ülkenin en iddialı çip projelerinden bazılarını fonlamak için kullanıldı.
Çin şimdi de, çip geliştirme ve üretiminde dönüm noktası olacak teknolojiler ortaya koymak için ulusal şampiyonu Huawei etrafında çip şirketlerinden oluşan bir ağ kuruyor. (Kaynak: Fortune.com)