Çin, Trump’ın Gümrük Vergisine Karşı “Önemli Bir Silah”a Sahip

By Fortune Türkiye

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada, Meksika ve Çin’den yapılan ithalata gümrük vergisi uygulanması kararı Kanada ve Meksika’da büyük tepkiyle karşılandı ve her iki ülke misillemede bulundu ancak Çin henüz bu konuda harekete geçmedi, sessiz kalmayı tercih etti.

Trump’ın gümrük vergilerine karşı Meksika ve Kanada hemen harekete geçerken, Çin’in cevabı daha muğlak oldu; Pekin yönetimi diğer ülkelerle aynı tavrı sergilemekten kaçınabilir.

ABD’nin kararı uyarınca Kanada ve Meksika yüzde 25, Çin ise yüzde 10 ithalat vergisine maruz kalıyor. Ancak Meksika’nın uyuşturucu ticaretini önlemek amacıyla ABD’yle olan sınırına 10 bin asker göndereceğini açıklaması üzerine Beyaz Saray bu ülkeye gümrük vergisi uygulamasını bir ay ertelediğini duyurdu.

Kanada Başbakanı 105 milyar dolar değerinde Amerikan menşeli ürünlere gümrük vergisi kararı alırken, Meksika Cumhurbaşkanı Claudia Scheinbaum da ülkesinin gümrük vergileriyle misillemede bulunacağını söyledi. Çin ise yalnızca Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulunacağını ve “gerekli karşı önlemleri alacağını” belirtmekle yetindi. 

Öte yandan, IMF eski danışmanlarından ve Atlantik Konseyi JeoEkonomi Merkezi kıdemi direktörü Josh Lipsky, yüzde 10 gümrük vergisine maruz kalan Pekin’in elinde önemli bir silah olduğunu belirtti: Para devalüasyonu.

Lipsky şu açıklamada bulundu: “Bu hafta yuan’ın hareketlerine dikkat edin. Gümrük vergisindeki artışın büyük bir bölümü döviz kurlarıyla emilebilir ve bundan dolayı da Pekin’in sözlü cevabı sert olsa da, ekonomik misillemesi potansiyel olarak daha sessiz olacaktır.”

Çin merkez bankası, yuan’ın üst ve alt sınırlarını yüzde 2’yle sınırlayan referans bir orana sahip. Pekin yönetimi ihracattaki artışla iç tüketimdeki yavaşlamayı dengeliyor.

Dış İlişkiler Konseyi’nin bir başka analizinde de, Çin’in Kanada ve Meksika’ya kıyasla ABD’yle ticarete daha az bağımlı olduğuna dikkat çekiliyor.

Nitekim, ithalat ve ihracat Çin’in GSYİH’sinde yaklaşık yüzde 37’lik bir paya sahip; bu oran 2000’lerin başlarında yüzde 60’ın üzerindeydi. Bu arada, Çin AB, Meksika ve Vietnam gibi diğer ülkelerle ticaretini artırdı. Global ticaretteki payı 2016 yılından beri yüzde 4 artarken, ABD’ninki azaldı.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...