Borsa İstanbul’da şirketler dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Yatırımcılar ise portföylerini yeniden gözden geçiriyor. Aynı şekilde analistler de bir yandan piyasalardaki gelişmeleri izlerken diğer yandan da şirketlerin son mali tablolarına göre öne çıkabilecek hisseleri listelemeye çalışıyor. Bilançoları düzenli olarak takip ettiğini ve temel analize göre hisseleri belirlediğini söyleyen yatırımcılardan Adem Çelik, son bilançolardan memnun olduğunu bununla birlikte işlem yaparken önümüzdeki dönemde kur ve faiz hareketlerini de göz önünde bulundurmak gerektiğine dikkat çekiyor. Bilanço verilerine göre işlem yapan bir başka yatırımcı Ferhat Derin ise şirketlerin kriz dönemlerinde bile büyüme kaydedebildiklerini, Türkiye’deki şirketlerin finansal piyasalardaki çalkantılara karşı hiç de zayıf olmadığını, düşünüyor. Açıklanan mali tablolarda kâr ve satışta öne çıkan, düşük fiyat/kazanç oranına sahip piyasa defter değeri birden büyük ikiden küçük borsa şirketleri, geçen onbir aylık dönemde yatırımcıya yüzde 30’un üzerinde kazandırdı. Bu şirketler yılbaşından bu yana kazandırmalarına rağmen hâlâ dikkat çekmekteler. İşte dokuz şirket ve beklentileri.
Ereğli Demir Çelik’ten rekor kârlılık
Erdemir üçüncü çeyrekte güçlü bir mali performans sergiledi. Şirketin 2017’nin dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre satışları yüzde 61,50 oranında artış gösterirken net kârı yüzde 161 arttı. Ata Yatırım, hisseyi bu yılın en beğenilenler listesine alırken Şeker Yatırım analistlerinden Fulin Önder, üçüncü çeyrek sonuçları sonrasında Erdemir’in yılı rekor kârlılıkla kapatabileceğini düşünüyor. Çelik ve hammadde fiyatının geçtiğimiz dönemlerdeki seyri bu olumlu etkiyi destekler nitelikte. Önder, şirketin kuvvetli bilançosunu önemsemekte ve 2017 yılı tahmini dağıtılabilir kârından hesapladıkları yüzde 11 civarındaki kâr payı veriminin hisse performansını desteklemeye devam edeceğini söylüyor.
Şişe Cam büyümeyi sürdürecek
Şişe Cam güçlü büyümesi ve fiyat/kazanç oranına göre düşük fiyatıyla dikkat çekiyor. Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman, dokuz aylık sonuçlarla ilgili değerlendirmede bulunurken topluluk olarak dokuz aylık dönemde yaklaşık 556 milyon TL düzeyinde yatırım harcaması gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kırman, büyüme politikalarını destekleyecek şekilde daha da güçlendirmeyi hedeflediklerini dile getiriyor. Açıklanan dokuz aylık bilançosunda brüt geliri 7,9 milyar TL seviyesinde bulunan şirketin dönem sonu kâr artışı ise yüzde 88,62 seviyesinde bulunuyor. Son üç yıllık zaman diliminde fiyat/kazanç oranı sektör ortalamalarını üzerindeyken 2017’nin ikinci yarısından itibaren önce ortalamalara ardından ortalamanın altında geldi. Kârdaki hızlı artış f/k oranının düşük kalmasına yol açarken hisse fiyatını cazip hale getirdi.
TAV’dan en yüksek çeyreklik ciro
TAV Havalimanları yılın dokuz aylık döneminde yüzde 81,75 kâr artışı ile dikkat çeken bir firma. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, 2017’yi toparlanma yılı olarak görüyor, Hissede yabancılar yıl başına göre paylarını altı puan artırırdı. 7 Kasım 2017 günü itibariyle halka açık kısım içindeki paylarını yüzde 67,63’e çıkardı. Yabancıları paylarını artırmasında şirketin güçlenen mali verileri etkişi. Şener: “Ciro artışı beklentilerimizin üstünde geldiği için sene başında açıkladığımız yatay seyir beklentilerimizi yukarı doğru revize ettik. TAV tarihinde elde ettiğimiz en yüksek çeyreklik ciro ve net kârı bu çeyrekte elde ettik.” dedi.
Aygaz ve Çemtaş’tan büyüme atağı
Aygaz ve Çemtaş’ta büyüme atağında. Kredi derecelendirme kuruluşu Saha, geçtiğimiz haziran ayında Aygaz’ın ulusal bazda uzun vadeli kredi notunu AAA, kısa vadeli notunu ise A1+ olarak değerlendirdi. Şirket 2017’nin dokuz aylık döneminde kârını yüzde 78 artırmasına rağmen yıl içinde yabancı yatırımcılar ağırlıklı olarak satış yönlü işlemlerde bulundu. Halihazırda halka açık kısım içindeki yabancı payı yüzde 26,90 seviyesinde. Metal işleme sektöründe faaliyet gösteren Çemtaş’ın devam eden fırın yatırımı yıl sonuna kadar devreye alınacak. Geçtiğimiz şubat ayında da bir diğer fırın devreye alınmış idi. Söz konusu yatırımların firmanın gelirlerine olumlu yönde katkıda bulunması beklenmeli.
Sarkuysan ve Erbosan yükselişte
Teknik olarak yükselen trend içinde hareket eden Sarkuysan, geçtiğimiz mayıs ayında en yüksek 3,10 TL’yi test ederken sonrasında hareketi yataya döndü. Zirve seviyelerinde inişler çıkışlar yapmakla birlikte halihazırda yükselen ivmesini koruyor. Bunda gelir ve kârlılığındaki büyümeyi sürdürmesinin etkisi bulunuyor. Yılbaşından bu yana yüzde 52 oranında artış kaydeden hissenin defter değeri ise 1,37 seviyesinde bulunuyor. Erbosan ise yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 106 kazandırdı. Fiyat/kazanç oranı 6,87 seviyelerinde bulunuyor. Takas verileri Sarkuysan ve Erbosan hisselerinin ağırlıklı olarak yerli yatırımcının elinde olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte yılın ilk gününden bu yana Erbosan hissesinde yabancı alımlarının arttığı dikkat çekmekte. Yılın ilk günü halka açık kısım içindeki yabancı yüzde 2 seviyesindeyken söz konusu oran 7 Kasım 2017 günü yüzde 10,43’e yükseldi. Yabancılar yılın dokuz aylık döneminde 4,6 milyon dolar tutarında net alım gerçekleştirdi. Alımların devam etmesi hissedeki çıkış ivmesini korumaya olanak tanıyor.
Ege Seramik ve Alkim Kağıt’tan yüksek getiri
Son bir yılda yatırımcısına kayda değer bir getiri sağlayan Ege Seramik’in beş lira seviyelerinde bulunan güçlü direncini aşabilmesi yükselişini devam ettirebilmesi için önemli. Şirket açıklanan dokuz aylık bilançosunda artan gelirine bağlı olarak kârda yüzde 85,44 oranında artış kaydetti. Aynı ivmenin son çeyrekte de korunması halinde yıl sonunda da güçlü bir kâr artışı yakalaması mümkün olabilecek. Kârdaki artış fiyat kazanç oranın makul seviyelerde kalmasında etkili olurken hissenin çıkış potansiyelini de korumasına olanak tanıyor. Büyümesini sürdüren bir diğer şirket Alkim Kağıt, dokuz aylık dönemde kârını yüzde 44,37 artırdı. Takas verilerine göre halka açık kısmın yüzde 64’ü tek bir kurum saklamasında bulunuyor.