Artık veri kavramı iş hayatının merkezinde ve şirketler yatırımlarını planlarken verinin korunmasına yönelik çözümlerini de hesaba katıyor. Teknotel ve Telehouse İstanbul Genel Müdürü Alper Selçuk ile günümüz iş dünyasının çözüm gereksinimlerini ve buna nasıl yanıt verdiklerini konuştuk.
Teknotel hangi profesyonel teknoloji çözümlerini sunuyor?
Teknotel Grubu’nun internet, veri merkezi, altyapı ve ses hizmetleri sağlayıcılığı kimlikleri ile faaliyet gösteren Teknotel Telekom olarak, kurumların erişim ihtiyaçlarına yönelik tümleşik erişim çözümleri sunuyoruz. İnternet, bulut, veri merkezi hizmetlerimiz kapsamındaki özel servislerimiz sadece kurumsal yapılara hizmet sunan güçlü network ve yurtiçi ve dışında konumlanan yedekli bağlantılar üzerinden yüksek performanslı ve kesintisiz olarak sağlanıyor. Ayrıca dünya devi veri merkezi işletmecisi Telehouse ve Teknotel Telekom işbirliği ile faaliyet gösteren Telehouse Istanbul Veri Merkezi’nde kurumların ihtiyacına yönelik Cloud ve Datacenter servisleri sunuyoruz. Türkiye’nin ilk “Carrier Neutral” yani “Operatör Bağımsız” veri merkezlerinden biri olan Telehouse Istanbul’un müşterileri farklı operatörlere ait internet erişim ve noktadan noktaya bağlantı seçenekleri sayesinde esnek ve kesintisiz hizmet alma imkanı sağlıyorlar.
Telekomünikasyon sektöründe 30 yılı bitiren Teknotel’in vizyonu nedir?
Teknotel Grubu olarak 30 yılı aşkın süredir telekomünikasyon sektöründeyiz. Teknotel Telekom olarak da hedeflediğimiz bir ivme ile büyümeye devam ediyoruz. Vizyonumuz, kaliteli, kesintisiz erişim servislerimiz ve müşteri memnuniyetini ön planda tutan yaklaşımımız sayesinde, uzun vadeli çözüm ortağı olarak şirketlerin yanında olmak, kendi işlerine odaklanabilmelerini ve iş süreçlerini sağlıklı bir şekilde yürütebilmelerini sağlamak. Hizmet sektöründe insan faktörü çok önemli. Amacımız, tüm departmanlarımız ile müşterilerimize hızlı geri dönüşün ve çözüm odaklı yaklaşımın farkını yaşatmak ki bunu da tecrübeli, eğitimli ve dinamik ekibimiz ile sağlıyoruz.
Teknotel’in veri merkezi hizmetinin özellikleri ve farklılıkları nedir?
Sunucu, kabinet ve cage (dedike ortam) bazında hizmet sağlayan, Cloud çözümleri, internet trafik kullanımı, VPN, ara bağlantı hizmetleri gibi çeşitli katma değerli servisler ve teknik destek hizmetleri sunan Telehouse Istanbul’un enerji, iklimlendirme, yangın/su baskını korunma ve elektronik/ fiziki güvenlik altyapıları dünyadaki tüm diğer Telehouse işletmeleriyle aynı standartlarda en üst düzeyde sağlanıyor. Disaster Recovery (Felaket Kurtarma) ve iş sürekliliği kavramlarını operasyonunun merkezinde konumlandıran ve Tier 3+ standardına göre tasarlanan Telehouse Istanbul Veri Merkezi’nde güvenlik ve devamlılık için oluşturulması gereken koşulları sağlıyoruz.
Teknotel’in uyguladığı bilgi güvenliği politikası nedir?
Bilgi güvenliği, kurumların ticari bilgileri ile korumak zorunda oldukları kişisel bilgilere, sadece erişmesini istediğimiz kişiler tarafından, istendiği her an ve kesintisiz olarak erişebilmesidir. Bilgi güvenliği prosedürleri, herhangi bir bilgi kaybı sebebi ile kurumların maddi, manevi, zaman ve prestij olarak zarar görmesini engellemek amacıyla uygulanır. Güvenlik uygulamalarında, bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirliğinin korunması ve bilginin herhangi bir şekilde kaybolması durumunda, en kısa zamanda bilginin tekrar kurtarılıp yerine konulması esas alınır. Teknotel Telekomünikasyon’da ISO 27001 standartları uygulanıyor.
Bulut bilişim hizmetleri şirketlere ne tür avantajlar sunuyor?
Günümüzde gelişen teknoloji ve artan içerik ile birlikte internete bağlı cihaz sayısının sürekli artması sonucu bulut bilişim daha fazla hayatımıza giriyor. Geniş bant internetin gelişmesiyle birlikte web tabanlı uygulama ve servisler artıyor buna bağlı olarak da bulut bilişim kavramı tüm dünyada yaygınlaşıyor. Artık şirketler bulut bilişim ile CRM, HR, muhasebe ve benzeri çok çeşitli uygulamaları çalıştırıyor. Bu da kurumların yüksek maliyetlere katlanarak kendi veri merkezlerini kurmak ve yönetmek yerine veri merkezi hizmetlerini outsource etmeyi tercih etmelerini sağlıyor. Başarılı işletmeler bulut servisleri sayesinde bilişim maliyetlerini yüzde 40 civarında azaltıyor, iş uygulamalarının sistemlere entegrasyon süresi de eskiye oranla hızlanıyor. Güncelleme, yapılandırma, veri yedekleme, profesyonel BT desteği gibi avantajları sayesinde firmaların, sürekli bir BT birimi veya çalışanına sahip olması gerekmiyor. Yazılım güncellemeleri, yama yönetimi ve veri yedeklemeleri otomatik olarak yapılıyor. Profesyonel teknik ekipler, arıza durumunda hızla müdahale ettikleri ve sorunu giderdikleri için firmalar, iş yükü, operasyon ve maddi kayıplardan da korunmuş oluyorlar.
KOBİ’ler de artık, bulut bilişim aracılığıyla büyük ölçekli işletmelerin kullandığı yüksek maliyetli profesyonel yazılımlardan yararlanabiliyor. Onlar için bu, büyük bir kazanım. Bulut bilişim servisleri sayesinde bu tip işletmeler; sistem odası, donanım ve yazılım harcaması yapmadan, birçok uygulamaya profesyonel veri merkezlerinde bulunan gelişmiş sunucular üzerinden sahip olabiliyor. Ayrıca bulut platformdaki uygulamaların, zaman ve mekan bağımsız olması, yani kullanıcıların, ihtiyaç duydukları kaynak ve uygulamalara, istedikleri zamanda istedikleri yerden, internet aracılığı ile rahatça ulaşabiliyor olmasının da bulut bilişime yönelik ilginin artmasının diğer bir sebebi olduğu söylenebilir.