BSH Grubu’ndan 2021’de Rekor Rakamlar

By Fortune Türkiye

Dünyanın ev aletleri teknolojileri alanında öncü kuruluşu BSH Grubu, 55 yıllık şirket tarihinin en büyük kârını 2021’de elde etti, yüzde 12’lik bir büyümeyle 15.6 milyar euro ciroya ulaştı. Türkiye’de Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo markalarıyla hizmet veren BSH Grubu, dünya çapında da 11 markası ile yeni nesil ev aletleri üretiyor. Bu kapsamda şirket, düzenlediği uluslararası basın toplantısı ile 2021 yılına ait faaliyetlerini paylaştı.

Toplantıda konuşan BSH Grubu CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Carla Kriwet, “Mevcut durumda yaşanan zorluklara rağmen, 2021 yılında yeniden rekor bir verime ulaştık. Yeni dönemde de bu başarıyı devam ettirmek üzere çalışacağız. Ukrayna’da yaşananların yanı sıra halen devam eden koronavirüs pandemisi ve etkileri, tedarik süreçlerindeki değişkenlikler ve yarı iletkenlerin kıtlığı gibi küresel anlamda etki gösteren sorunların gelecek yılda da işlerimizi etkilemeye devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.

Hammadde kıtlığı BSH’nin Türkiye ve Avrupa’daki birçok fabrikasını, zaman zaman üretim faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyebiliyor. İlgili hammaddelerin eksikliğinden kaynaklanan son tüketicilerin ürün tedariklerinde de süreç dünya çapında etkisini koruyor. Ve ileride etkileri daha da hissedilecek. 

Dünya çapında istikrarlı büyüme, gelişmekte olan ülkelerde ise güçlü bir büyüme sağlandı

BSH, cirosunu 2021 yılında tüm bölgelerde güçlü bir şekilde artırmayı başardı. Avrupa’nın bir numaralı ev aletleri üreticisi olan BSH, güçlü global marka portföyünün yanı sıra tüketicilere sunduğu yenilikçi ve dijital hizmetlerinin de katkısı ile tüm bölgelerde büyüme gösterdi.

  • BSH, Avrupa bölgesinde tartışmasız pazar liderliğini koruyor. 2021’de bu bölgedeki cirosunda %9 oranında bir büyüme sağlandı. Özellikle Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya gibi Batı Avrupa’nın büyük pazarlarının yanı sıra Kuzey Avrupa ve Türkiye’de de önemli ölçüde büyüme kaydedildi. 
  • Amerika (ABD, Kanada) bölgesinde BSH, %23’lik güçlü bir büyüme ile 2021 faaliyetlerini tamamladı. 
  • Asya-Pasifik/Afrika bölgelerinde ise BSH, geçen yıla oranla cirosunda %18’lik bir büyüme elde etti. Bölgenin en büyüğü konumundaki Çin piyasasında, geçen yıla oranla cirosunu %17 artırmayı başardı. Çin’de BSH, merkezi Çin’de olmayan ev aleti üreticileri arasında lider konumdadır.

Tüm ürün kategorilerinde büyüme kaydedildi

2021 yılındaki en güçlü satış faktörleri, önceki yıla kıyasla %20’lik bir büyüme oranıyla soğutucu ürünleri kategorisi, sonrasında ise pişirici ürünleri kategorisi (fırın +%14, ocak ve aspiratörler +%13) oldu. Çamaşır yıkama alanında ciroda %9’luk bir büyüme sağlandı. Bulaşık makineleri ürün kategorisindeyse %7’lik bir artış kaydedildi. Kahve otomatları, mutfak makineleri ve elektrikli süpürgeler gibi küçük ev aletlerinde de %9 oranında pozitif gelişme görüldü.

Üretimde daha fazla çalışan

2021 yılının sonuna kadar BSH, önceki yıla göre yaklaşık %4 oranında artışla dünya çapında 62.400 çalışana istihdam sağladı. Artan talepleri karşılayabilmek için özellikle üretim alanında yeni işe alımlarda artış yaşandı.

Yerel tesis yatırımları hız kazandı

BSH, faaliyet gösterdiği bölgelerdeki yerel ARGE merkezleri için yaptığı yatırımların yanı sıra Çin, Mısır ve Meksika’daki gelişmiş ve yeni kurulan üretim tesisleriyle de farklı bölgelerdeki tüketicilerin özel beklenti ve ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda bölgesel üretim sayesinde taşıma mesafeleri ve tedarik zincirleri kısalıyor, CO2 emisyonlarının azaltılmasına da önemli bir katkı sağlanıyor.

Bu kapsamda ARGE harcamaları 2021 yılında 47 milyon Euro artarak toplamda 755 milyon Euro’ya, diğer bir deyişle toplam cironun %5’ine ulaştı. Gelecek dönemde de tüketici odaklı inovasyonlara, IoT çözümlerine, tüm değer zincirinde dijitalleşme ve işleyen bir dönüşüm ekonomisi oluşturma konularına odaklanılacak.

Karbon emisyonunu azaltma ve dönüşüm ekonomisi yatırımları

2020 yılından bu yana BSH, dünya çapındaki tüm tesislerinde CO₂ nötr (sıfır karbon) ürünler geliştirip üretiyor. BSH, Eylül 2021’den beri Polonya’daki Lodz şehrinde çamaşır makinesi üretimi için Salzgitter AG’den %66 oranında CO2 ayak izi azaltılmış yeşil çelik tedarik ediyor. 2030 yılına kadar da tüm tesisler %100 yeşil elektrik sağlanabilir duruma getirilecek.

BSH, yeni aletlerin üretiminde git gide daha fazla geri dönüştürülmüş malzeme kullanıyor. 2025 yılına kadar BSH ev aletlerinin en az %25’i geri dönüştürülmüş malzemeden üretilecek. 2030 yılına gelindiğinde ise en az iki katına çıkarılarak bu oran %50’ye ulaşacak. Bunlara ek olarak BSH, cihazlarda yeniden kullanılabilen malzeme oranını 2025 yılına kadar en az %80’e, 2030 yılına kadar ise en az %95’e çıkarmayı hedefliyor.

BSH, kısa bir süre önce Avusturya’da başlayan “Refurbished” (yenilenmiş) pilot projesi gibi yeni iş modellerine de yatırım yapıyor. Bu projede, profesyonel anlamda ilk kez yeniden işlenen Bosch marka çamaşır makinesi, üretici garantisiyle birlikte satışa sunuldu. 

Aynı zamanda tüketiciler, BlueMovement abonelik modeliyle 2021 yılından beri Almanya ve Hollanda’da ev aletlerini kiralayabiliyor. WeWash paylaşım modeli ise 2016 yılından beri Almanya ve Avusturya’da büyük sitelerde oturanlara, uygulama üzerinden çamaşır makinesi rezerve etme ve her yıkama işlemi için elektronik ödeme yapma imkânı tanıyor. 

Sürdürülebilir bir yaşamın yeni nesil teknolojiler ve bütüncül bir bakış açısıyla mümkün olduğunu dile getiren BSH CEO’su Dr. Carla Kriwet, “Sürdürülebilirlik ve kârlılık birbiriyle çelişmiyor. Tam aksine; sürdürülebilir süreçlere ve ürünlere yaptığımız yatırımlar, yalnızca kurumsal bir sorumluluk değil, aksine karşılığını aldığımız eylemlerdir” dedi.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...