İngiltere Brexit süreciyle boğuşurken, bankalar ve diğer finans şirketleri de varlık ve istihdamı ülke dışına taşımaya devam ediyorlar.
Danışmanlık şirketi EY’ye göre, İngiltere’de finans hizmetleri şirketleri 1,3 trilyon doları AB ülkelerine taşımayı planlıyorlar. Pek çok banka Brexit sonrası işlerini garantiye almak için Almanya, Fransa, İrlanda ve diğer AB ülkelerinde yeni ofisler açmayı planlıyor.
Diğer şirketler de, İngiltere ila AB arasında sert ve ani bir kopmanın ardından meydana gelebilecek ani değişimlere ve keskin piyasa çalkantılarına karşı müşterilerini korumak için varlıklarını taşıyorlar.
Finans hizmetleri sektörü İngiltere ekonomisinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor ve 2,2 milyon kişiye istihdam sağlıyor.
Öte yandan, İngiltere dışına çıkacak iş sayısının da 7 bin olduğu tahmin ediliyor. Bu da İngiltere için en az 794 milyon dolarlık bir vergi kaybı anlamına geliyor.
Bu çıkışın nihai boyutu boşanmanın şartlarına ve ne zaman gerçekleşeceğine bağlı.
İngiltere’nin mart sonunda AB’den ayrılması öngörüyor ancak Başbakan Theresa May AB’yle vardığı anlaşma için parlamentodan onay alamadı. May şimdi AB’den Brexit’i 30 Haziran’a kadar ertelemesini talep ediyor. Eğer talebi kabul edilmezse, İngiltere sert bir şekilde 29 Mart’ta AB’den kopacak.
İngiltere Merkez Bankası bu senaryonun yaratacağı depremin 2008 yılı mali krizinden bile kötü olacağına dikkat çekiyor. (cnnmoney.com/çev: Anahid Hazaryan)