Biraz daha protein lütfen!

By Fortune Türkiye

Market alışverişlerinizde paketlerin arkasını çevirip etiketteki protein oranına, ağırlığına daha dikkatli bakmaya başladığınızı fark ediyor musunuz? Sağlıklı ve doğru beslenme ve daha fazla spor yapma trendi, yüksek proteinli gıdalara yönelimde kesişiyor. Türkiye’de her yıl 2,5 milyon kişi spor salonuna yazılıyor veya üyeliğini yenilemeye karar veriyor. Enerji ihtiyacının karşılanması ve mümkünse pratik ve sağlıklı bir yolla karşılanması için yeni/yenilikçi ürünlerin tüketicilerde yarattığı heyecan şirketler tarafından çoktan fark edildi.  Pınar’ın üç yıllık çalışma sonucu ortaya çıkardığı Pınar Protein (süt ve yoğurt) da bu ürünlerden. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre bir insanın günlük protein ihtiyacı kilosu başına 0,8 gram, yani örneğin 80 kiloysanız günde 64 gram protein almanız gerekiyor, sporla ilgiliyseniz bu oranı iki katına kadar çıkarmakta fayda var. Pınar’ın 10 milyon TL yatırımla yeni bir kategori oluşturarak piyasaya çıkardığı yüzde 70 daha fazla protein içeren laktozsuz Pınar yüksek proteinli süt ve Pınar yüksek proteinli yoğurt; sütün içerdiği proteinin miktarının arttırılarak, protein içeriğinin peynir altı suyu ve kazein ile zenginleştirilmesiyle kurgulanıyor. Tükettiğiniz standart sütteki proteine kıyasla yüzde 70 daha fazla protein içeriyor. Ayrıca düşük yağlı, şeker ve tatlandırıcı ilavesiz ve laktozsuz, B vitamin grubunca zengin bir ürün. Pazarda bu kategoride Pınar’ın henüz tek bir rakibi var; Ülker İçim fit proteinli…  Pınar Protein süt çeşitlerinin bir bardağı (250 mililitre/mL) günlük protein ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor. Yüksek proteinli süt fiyatlarını, markanın standart sütleriyle kıyaslarsak litrede (10,60 liraya 4 lira) yaklaşık 2,5 kat fiyat farkı var.

Türkiye’de süt ve yoğurt tüketimi açısından ise durum hiç parlak görünmüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve ilkini Hacettepe Üniversite’sinin hazırladığı, daha sonra güncellenen Türkiye Beslenme Rehberi 2015 (TÜBER)’e göre, yetişkin bireylerin her gün üç porsiyon, çocukların, gençlerin, gebe ve emzikli kadınların 2-4 porsiyon süt ve ürünlerini tüketmeleri gerekiyor. (Bir orta boy kupa süt 240 mL veya yoğurt 200-240 mL ya da iki kibrit kutusu büyüklüğünde (ortalama 40-60 g) peynir bir porsiyona eşit). Araştırmalar yetişkinlerin neredeyse yüzde 60’ının sütü çok seyrek tükettiğini veya hiç tüketmediği gösterirken; her gün veya haftada 5-6 kez süt tüketen yetişkinlerin oranı sadece yüzde 14. Her gün süt tüketen yetişkinlerin günlük süt tüketim miktarı ise 65 mL yani yarım çay bardağına eş değer miktar… Türkiye genelinde süt-yoğurt-peyniri TÜBER 2015 toplam porsiyon önerilerinin altında tüketenlerin sıklığı yüzde 91 oranında bulunuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez; “Türkiye’de kadınlar ve özellikle 7-17 yaş arasındaki çocuklar yetersiz kalsiyum alıyor. Her gün bir bardak süt ya da bir kase yoğurt tüketilmeli. Türkiye’de her gün düzenli yoğurt tüketenlerin oranı yüzde 56; burada oran süte göre daha iyi fakat bu kez de miktar çok düşük, yarım kase civarında” diyor.

Pınar’ın hedefi, global süt sektöründe dünyada Türkiye’nin bayrağını dalgalandırmak. “Sağlık, lezzet ve yenilik Pınar’ın temelinde yatan üç unsur. Ayrıca gastronomi sektörüne de odaklanıyoruz” diyen Pınar Süt Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı, bu yıl Pınar Latte Art Barista süt, ekşi krema gibi ürünlerle öne çıktıklarına değiniyor. Türkiye’de yılda 18-19 milyon ton kadar süt üretiliyor. “Süt sektöründe milyarlarca dolarlık bir iç üretimimiz var. Aynı başarıyı ihracatta, dış ticarette sürdürebilmek için en önemli dinamik “inovasyon.” 300 milyon dolarlık ihracatı ancak bu tür katma değeri yüksek ürünlerle yukarı taşıyabiliriz” diyen Yaşar Holding İcra Başkanı Mehmet Aktaş da şöyle devam ediyor, “Değer zincirinin bütününde inovasyona ihtiyaç var. Çiftçilerin koşullarını iyileştirmek çok kritik öneme sahip. Çiftçimiz dünya standartlarında üretim yapabilir olmalı”. Türkiye’nin toplam süt ihracatının yüzde 20’sini gerçekleştiren Pınar’ın yeni yeni olgunlaşan bu pazarda cirosundaki payı şimdilik yüzde 10-15 seviyesinde olan inovatif ürünleri arttıracağı anlaşılıyor. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...