Yeni bir şeyler söylemek üzere pazardaki stratejisini kırmızı çizgide tutan BİM, “File” isimli market zinciriyle Migros ve CarrefourSA gibi büyük marketlerle rekabete hazırlanıyor.
“Hard-discount” pazarının lideri olan BİM, şu anda genellikle 300-350 metrekarelik dükkanlarda süpermarketlere oranla daha dar bir ürün yelpazesiyle hizmet veriyor. BİM mağazalarında genellikle müşterilerin kullanımına yönelik otoparklar bulunmuyor. Pastane ve fırın mamülleri, et ve şarküteri ürünleri BİM raflarında yer almıyor.
File zincirinde yer alacak mağazalar 1.000 metrekarenin üzerinde bir alana sahip olacak. BİM, File marketlerle konsept olarak da yenilikler deneyecek. Marketlerden içeri girdiğinizde yerlerde sergilenen ürünler, açık koliler ve markalı olmayan ürünler BİM’in “hard discount” stratejisi dahilindeki tablolardan biriyken, File market zincirlerinde Migros ve CarrefourSA gibi pastane, et reyonu, şarküteri çeşitleri ve özel gıda alan konseptleri yeni market zincirinin en belirgin özelliği olacak.
Taze gıdaya önem verecek
File marketlerinin bir diğer özelliği de metrekare olarak discount marketlere göre daha büyük alanlarda mağaza açmaya hazırlanıyor olması. Konusuna iyi odaklanmış ve birçok çeşidi bir arada sunan mağaza anlayışıyla yeni zincirine odaklanan BİM, büyük metrekarelerde rekabeti de kızıştıracak. File marketler, modern market algısıyla dikkat çekecek. Taze gıdaya önem verecek olan File ile kasap, şarküteri ve manav reyonlarına ağırlık verilecek. Müşterinin daha geniş alanlarda alışveriş yapabilmesi imkanı sağlanacak. Ücretsiz otopark hizmeti verilecek. Mağaza ürünlerinde sektördeki önemli markalar hedeflenirken, A ve A+ müşterilere odaklanılacak. Yeni marketlerle gelir seviyesi yüksek lokasyonlar hedefleniyor.
Pazardan ciddi pay almayı planlıyor
Hissedarları değişse de, sistemin aynı kaldığı sürekliliğe sahip BİM, yeni market modeliyle de pazardan ciddi pay almayı hedefliyor. Pazara girdiği anda söylediği şeyi anlamaya hazır kitlesi olan BİM, mağaza sayısını ve cirosunu istikrarlı biçimde artıran Fortune 500 şirketlerinden biri. 2014 Fortune 500 listesinde ilk 10’a yerleşen ve ilk defa bir perakende markasının liderliğe doğru ilerlediği listede BİM, 2013 net satışlarını yüzde 20 artışla 11,8 milyar TL olarak gerçekleştirdi.2013’te BİM’in yatırım tutarı ise 245 milyon TL oldu. Hem ciro, hem de mağaza sayısı bakımından Türkiye perakende sektör lideri BİM, Deloitte tarafından hazırlanan “Perakendenin Küresel Güçleri 2014” raporunda, aralarında Apple ve Amazon’un da bulunduğu, en hızlı büyüyen 10 şirket arasında 9’uncu sırada yer alıyor. 2013’te dört yeni bölge merkezinin yanı sıra 345 yeni mağaza açarak ve mağaza sayısında yüzde 9,5 oranında büyüyen BİM’in Türkiye’deki mağaza sayısı 4 bin. BİM’in yurtdışı operasyonlarında ise en başarılı olduğu ülkeler Fas ve Mısır.
BİM, haberimi üzerine Salı günü öğleden sonra açıklama yaparak, şu bilgileri paylaştı: “Bazı basın yayın organlarında Şirketimizin süpermarket alanında yeni bir zincir ile faaliyet göstermeye başlayacağına ilişkin haberler üzerine yapılan açıklamamızdır. Şirketimizce potansiyel yatırım imkanlarının tespit edilmesi ve bu fırsatların değerlendirilmesine ilişkin zaman zaman bazı araştırma çalışmaları yapıldığı kamuoyunca bilinmektedir. Şirketimiz nezdinde bugün itibariyle alınmış bir yatırım kararı bulunmamaktadır. Herhangi bir gelişme durumunda yatırımcılar bilgilendirilecektir.” |
Yaklaşık 1 milyon 250 bin metrekare satış alanına, 500 bin metrekare depolama alanına sahip BİM; 26 bin kişiye istihdam sağlıyor. 2014 sonuna kadar Malatya, Van ve Sivas’ta üç yeni bölge deposunu hizmete açacak olan BİM, böylece faaliyetteki bölge deposu sayısını 39’a yükseltecek. Faaliyetlerine 1995 yılında 21 mağazayla başlayan şirketin başarı formülünde, yaygın ve hızlı ağ konseptiyle hizmet sunma konusundaki başarısı yatıyor. BİM, gıda perakendeciliğinde sektöre yenilikler getirdi. Bu da şirketin, modern ticaretin halen gelişmiş pazarlara göre düşük seviyelerde olduğu Türkiye’de küresel rakiplerinin arasından sıyrılarak, ülkenin en büyük gıda perakendecisi olmasını sağladı. BİM, az ürün satarak rekabetçi stratejisiyle şube sayısını büyük oranlarda artırdı. Diğer yandan, discount mağazacılığı başlı başına psikoloji yönetmek gibi görüyor. Tecrübe, başarılı iş ortaklar, tedarikçiler, bölgesel yapılanma ve lokasyonu iyi tayin etmek, BİM’in başarılı olma koşulları.
Deloitte’un açıkladığı Ocak 2014 tarihli “Global Powers of Retailing” raporunda BİM, dünyadaki ilk 250 perakende şirketi içerisinde 167. sırada yer alıyor. İlk 250 arasında yer alan tek Türk şirketi BİM, ayrıca en hızlı büyüyen dokuzuncu perakendeci konumunda.
Temeli 1960lı yılların başında Alman Aldi tarafından atılan discount sisteminde, sınırlı ürün gamı, temel tüketici ihtiyaçlarını yansıtan ürünler, işletim gereklerine göre kolay ürünler, lider markalar ışığında mümkün olan en iyi kalite ve mümkün olan en düşük perakende fiyatları geçerli. Bugüne kadar basit olma stratejisiyle avantaj sağlayan BİM, File marketlerle bugüne kadar hipermarket ya da büyük market konseptinde önemli bir kulvarda rekabet etmeye hazırlanıyor. Ucuz olmanın yanında kâr da elde edebilme noktasından hareket eden BİM, File ile bir üst segmente odaklanacak.
“Ucuz kötüdür” algısını değiştirdi
Zapsu ailesinin, ‘toptan fiyatına perakende satış’ sloganıyla kurduğu BİM marketleri, iş dünyası için kısa denilebilecek bir sürede, sadece 15 yılda tüketicinin kafasında imaj olarak ciddi yer etti. Ucuz olan kötüdür algısını değiştirdi. BİM’in tüketicinin yanında olma kaygısı yok. Mutfak ve diğer ihtiyaç listesinde cüzdan muhasebesi yapan tüketici için tekrar tekrar iş modeli ya da strateji üretmeye kalkışmıyor. Aradan geçen sürede en çok dikkat çeken şey ise, BİM’in binlerce ürüne değil, en fazla 600-650 ürüne odaklanma fikrinin arkasında sağlam durması. Piyasadaki gelişmelere odaklanan ve ürünleri takip eden yapısı, istikrarını devam ettirdiğini gösteriyor.
Öte yandan şirketin GSM alanındaki stratejisi de aynen devam ediyor. BİM’in mobil iletişim hizmeti BİMCELL, toplam ciro içerisinde yüzde 1’lik ciroya karşılık geliyor. Tarifeleri ve hizmetleriyle dikkat çeken Bimcell, pazardaki gücünü arttırmaya odaklı. Bir yılda 650 bin abone kazanan Bimcell’in şu anda 965 binin üzerinde abonesi var. Yeni tarife ve paketler üzerinde çalışılıyor. Hedef kısa vadede bin kişi. Organik büyümeden yana olan BİM 2023’te dünyada, Türkiye’den çıkan markalardan biri olmayı hedeflerinin odağına yerleştirmiş şimdiden. BİM File ile bu hedefine hızlı yaklaşıyor.
Rakamlarla BİM
Yatırım: 2014 konsolide bazda 400 milyon TL’ye yakın yatırım yapacak. Geçen yıla göre yüzde 15-20 civarında artış öngörüyor.
İstihdam: 26 bin kişi.
Depo sayısı: Faal bölge depo sayısı 39’a yükseldi. Malatya, Van ve Sivas’ta üç yeni bölge deposunu hizmete sokacak.
Mağaza sayısı: Haziran 2014 tarihinde 4 bin 295. Yılsonu itibarı ile 4 bin 500’e çıkarmayı planlanıyor. Yurtdışı mağaza sayısını Fas’ta 234’e, Mısır’da ise 85’e çıkarmayı planlıyor.
Raftaki ürün sayısı: 600 adetle sınırlı.
Net satışlar: (2013): Bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 11.848 milyon TL düzeyinde gerçekleşti.