Bıçakcılar ithalat bağımlılığını azaltacak

By Fortune Türkiye

Küresel tıbbi cihaz pazarının 2023 yılına kadar 409,5 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşması bekleniyor. Çin ve Hindistan sektörde daha fazla söz sahibi olurken, başarıyı yüksek teknolojili platformlarda üretilen, katma değerli çözümler ile üretimin yerelleştirilmesi belirliyor. Bu doğrultuda Aselsan ile birlikte stratejik iş birliği anlaşması imzalayan Bıçakcılar, ithal edilen tıbbi cihazların yerli üretime geçişini sağlayarak ithalata olan bağımlılığın azalması için çalışacak.

Begüm Nur Alkış

Günümüzde ileri teknolojili ve yüksek katma değerli bir sanayi kolu olarak da tanımlanan tıbbi cihaz sektörü, ekonomik değer bakımından da özel bir konumda yer alıyor. Dünya ekonomisinde önemli yer tutan sağlık sektöründeki yeni trendler tıbbi cihaz endüstrisinin dinamikleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahip. Lucintel tarafından yayınlanan piyasa raporuna göre, sağlık harcamalarındaki artış, teknolojik gelişim, yaşlanan nüfus ve kronik hastalıkların itici güç oluşturduğu küresel tıbbi cihaz pazarının 2023 yılına kadar yaklaşık 409,5 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Tıbbi cihaz şirketleri için tablo olumlu görünse de, sürdürülebilir olmayan sağlık maliyetleri ve yeni rekabet güçleri gelecekteki endüstri ortamını değiştirmekle tehdit ediyor.

 

Öte yandan sektördeki en önemli başarı faktörleri arasında inovasyon ve üretimin yerelleştirilmesi, ülkeye özgü dağıtım modellerine ve satış kanallarına uyum sağlanması, yerel teknoloji altyapısına yatırım yapılması yer alıyor. Tıbbi cihaz teknolojilerine öncelik vererek Ar-Ge yatırımlarının önemli bir kısmını bu sektöre ayıran şirketler, ekonomilerine de yön vererek ülkenin gelişmişlik düzeyini artırıyor. Türkiye’nin ilk tıbbi cihaz Ar-Ge merkezini 2016 yılında kuran Bıçakcılar, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini çağdaş teknoloji seviyesine taşımak, son kullanıcının ihtiyaçlarına yönelik kaliteli ve uygun fiyatlı alternatif çözümler sunmayı amaçlıyor.

 

Sektörde 60. yılına giren Bıçakcılar, Ar-Ge merkezi ile küresel pazarlara ürün ve hizmet sunabilen ve yurtiçinde mevcut ithal ürünlere yönelik pazar talebini karşılayacak nitelikte yerel çözümler üretiyor. Bunun yanı sıra 2018 yılında Aselsan ile birlikte çalışmak üzere stratejik iş birliği anlaşması imzalayan Bıçakcılar, anlaşma ile sadece tıbbi cihaz üretiminin yerlileştirilmesi değil, aynı zamanda yüksek teknolojili platformlarda üretilmiş ve sağlık sektörüne erişilebilirlik sağlayan çözümler de geliştirmeyi hedefliyor. Stratejik ortaklıkla; ithal edilen tıbbi cihazların yerli üretime geçişi sağlanarak yerli üretim ile ithalata olan bağımlılığın azalması için çalışılacak. Ortaklık ile sağlık hizmetlerinin daha uygun fiyatlı, ulaşılabilir ve etkili olmasına zemin hazırlanacak.

 

Sağlık sektörünün teknoloji dünyasındaki gelişmeler ile bir değişimin eşiğinde olduğuna dikkat çeken Bıçakcılar Tıbbi Cihazlar CEO’su Dr. Souheil ElHakim, “Dünya değişiyor. Çin ve Hindistan sektörde daha güçlü hale geliyor. Daha önce bu ülkeler dikkate alınmazken, şimdi söz sahibi oluyorlar. Bir sonraki nesil iş modeline geçmezsek, yaşamamız mümkün değil. Bu sebeple katma değeri yüksek olan akıllı çözümler üzerinde çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyor. ElHakim, yarım asrı aşkın bir süredir sektörün oyuncusu olan Bıçakcılar’ın, bir ameliyathanede ihtiyaç duyulan hemen hemen malzemeyi ürettiğinin altını çiziyor.

 

Bıçakcılar’ın şu an yılda 220 milyon parça üretimi olduğunu söyleyen ElHakim, şirketin bu sayıyı gelecek üç yıl içerisinde 350 milyon parça üretimine çıkarmak istediğini belirtiyor. Türkiye’deki pazar paylarının tek kullanımlık ürünlerde ortalama yüzde 60 ve cihazlarda ise yüzde 52 civarında olduğunu söyleyen ElHakim, 2019 yılında ihracatta yüzde 20’lik bir büyüme hedeflediklerini sözlerine ekliyor. ElHakim, Eylül 2017’de Bıçakcılar’a CEO olarak atanmadan önce şirketin Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı olarak küreselleşme ve inovasyon odaklı hedefleri gerçekleştirmek için görev yapıyordu. Kariyeri boyunca Amerika, Kanada, Fransa gibi farklı ülkelerde tıbbi cihaz endüstrisinde, operasyon, satış ve pazarlama, stratejik planlama, Ar-Ge departmanlarında görev yapan ElHakim, Türkiye’nin ise sektör için çok önemli bir pazar olduğunu söylüyor.

 

Bıçakcılar, toplam üretiminin yüzde 40’ını ihraç ediyor. Önümüzdeki dönem hedeflerinde önceliklerinin ihracat payını artırmak olduğunu söyleyen Elhakim, şu an ki ihracat rakamlarının yaklaşık 15 milyon dolar olarak açıklıyor. Şirketin yoğunlukla ihracat yaptıkları ülkeler arasında İtalya, İngiltere, Almanya, Fransa, İsviçre, Belçika, İrlanda, İspanya gibi Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinin yanında Tunus, Mısır gibi Afrika ülkeleri ve Endonezya, Filipinler gibi Uzakdoğu ülkeleri yer alıyor. Bıçakcılar ayrıca değişen müşteri taleplerini göz önünde tutarak, ürünlerini özelleştirebiliyor. Ürünlerin gönderileceği ülkelerdeki insanların boyutlarına göre, ölçülerde değişiklik yapılabiliyor.

 

Yurtiçinde ve yurtdışında 100’den fazla ülkede sağlık sektörü alanında hizmet veren Bıçakcılar, İstanbul Esenyurt Üretim Tesisleri’nde, Ankara, İzmir, Samsun, Antalya ve Adana satış bürolarında 800’ü aşkın çalışanı ile faaliyetlerine devam ediyor. 26 bin 500 metrekare alan üzerinde kurulu Esenyurt Üretim Tesisi’nin tek kullanımlık cihaz bölümünde enjeksiyon, ekstrüzyon, şişirme kalıbı, montaj, ambalaj, sterilizasyon ve elektro-medikal bölümleri bulunuyor. Cihaz üretim bölümünde ise metal işleme, talaşlı üretim, yüzey temizleme, boya, mekanik ve elektrik montaj bölümleri yer alıyor.

 

Tek kullanımlık tıbbi cihaz üretiminde, ürünlerin biyolojik yükü temiz odalarda kontrol altında tutularak sterilizasyon güvenliği sağlanıyor. Tek kullanımlık tıbbi ürünler, önceden belirlenmiş raf ömürleri süresince steril durumlarını koruyan ambalaj malzemeleri kullanılarak, temiz odalar içerisinde tam otomatik paketleme makinalarında ambalajlanıyor. Üretimin önemli aşamalarından birini de kalıp tasarımı ve üretimi çalışmaları oluşturuyor. Bıçakcılar’ın sahip olduğu kalıp üretim teknolojisi ise  yeni ürün geliştirme çalışmalarında esneklik ve geniş olanaklar sağlıyor. Şirketin 2020 stratejisi arasında aynı kulvarda ama herkese bağımsız fikirlerini üretebilecekleri alan tanıyarak ilerlemek yer alıyor.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...