BASKİ gelecek beş yılda 1.790 kilometre yeni içme suyu hattı döşemeyi, 5 içme suyu, 20 atık su arıtma tesisi kurmayı planlıyor. Hedef şehre 5 yılda 260 milyon metreküp su vermek.
BALIKESIR SU VE KANALIZASYON İDARESI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (BASKİ) şehrin 20 ilçesindeki 1130 mahalleye içme suyu ve kanalizasyon hizmeti götürüyor, arıtma ihtiyacını karşılıyor. BASKİ Genel Müdürü İzzet Günal öncelikli hedeflerini vatandaşlara sürdürülebilir hizmet anlayışıyla kaliteli içme ve kullanma suyu temin etmek olarak ifade ediyor. BASKİ atık suların modern yöntemlerle arıtılarak ideal çevre standartlarını sağlamak için de çalışıyor. Günal bu güne kadar yapılanları ve gelecek beş yılda Balıkesir için hedeflenenleri Fortuna’a anlattı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) Genel Müdürlüğü nerelere hizmet götürüyor, hedefleri ne?
Balıkesir, 20 ilçe merkezine bağlı 232 merkez, 898 kırsal mahalle olmak üzere toplam 1.130 mahalleden oluşuyor. Toplam nüfus 1 milyon 226 bin 575 kişi. BASKİ Genel Müdürlüğü 2014 yılında kuruldu. Halihazırda Genel Müdürlük binası, bir ek hizmet binası, 33 Abonelik ve Tahsilat Merkezi, 7 Şube Müdürlüğü ve ilçelerdeki 20 Şube Şefliğiyle hizmet veriyoruz. Kuruluş hedefimiz Balıkesir’de yaşayan vatandaşlarımızın tümüne sürdürülebilir olarak kaliteli içme ve kullanma suyu sağlamak, atık suların modern yöntemlerle arıtılmasıyla ideal çevre standartlarını gerçekleştirmek ve sürdürmek. 2024 yılı sonuna kadar beş yıllık dönem için içme suyu, atık su, enerji verimliliği ve kurumsal kapasitede sürdürülebilir bir hizmet sunumu için stratejimizi belirledik. Buna göre beş yılda 1.790 kilometre içme suyu hattı ve 1.455 kilometre kanalizasyon hattı döşenmesini, 5 içme suyu arıtma tesisi ve 20 atık su arıtma tesisi yapılmasını, beş yılda arıtma işlemi yapılmış 260 milyon metreküp suyun şebekeye verilmesini, 25 kilometrelik sondaj çalışmasının yapılmasını, arıtma çamuru yakma tesisinin fizibilitesinin tamamlanmasını öngörüyoruz.
“AVŞA ADASI’NIN IÇME SUYUNU DENIZDEN ARITIYORUZ”
Kesintisiz ve sağlıklı içme suyu için neler yapıyorsunuz?
BASKİ Genel Müdürlüğü tarafından Balıkesir’in 20 ilçesinde bulunan 1.130 mahallede 1.324 adet içme suyu deposu var. Biz bunların tamamında yılda en az iki kez olmak üzere dezenfeksiyon ve temizlik çalışması yapıyoruz. Her gün takip edilen klorlama işlemlerini de yapıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’ gereğince, alınan numunelerde uygun olmadığı anlaşılan içme suyu kaynaklarının yerine, yeni kaynaklar bulunana kadar çözüm olarak sekiz adet arsenik arıtma tesisi ve 118 adet arıtmalı çeşme yaptık. Ayrıca Avşa Adası’nın içme suyu ihtiyacı için 2010 yılında devreye alınan tesislerle Türkiye’de ilk olarak deniz suyundan içme suyu üretiyoruz. Yaz sezonunda tam kapasite çalışan bu tesisin kapsamlı bakım ve onarımını 2018 yılında tamamladık. Geçen yıl da işletme kabiliyetini artırmak için tesiste yer alan pompaların yenilenmesi ve değişimi yapıldı. Ayrıca Susurluk İlçesinde bir içme suyu arıtma tesisini tamamladık. Vatandaşların kesintisiz içme suyunu sağlamak için toplamı 2.144 kilometreyi bulan yeni içme suyu iletim, terfi ve şebeke hatlarıyla, eski ve ömrünü tamamlamış hatların yenilemesini yaptık. İçme suyunu kaynağından dağıtım hattına aktaran odacıklar olan kaptajlardan 342’sinin bakım onarım ve yapımını tamamladık. 298.760 içme suyu arızasını giderdik.
Atık suların bertarafı ve arıtılmasıyla ilgili yatırımlar var mı?
Genel Müdürlüğümüzce yapımı tamamlanan 11 arıtma tesisiyle birlikte bünyemizde işletilen toplam 25 atık su arıtma tesisi bulunuyor. Bu tesisler Kentsel Atık Su Arıtımı Yönetmeliği’nde öngörülen değerleri sağlayacak şekilde günde 214 bin metreküp arıtma kapasitesine sahip. Bu 1 milyon 200 bin kişilik bir nüfusa hizmet verebiliyor. Genel müdürlüğümüz bünyesinde işletilen 12 adet derin deniz deşarjı bulunuyor, bunların toplam uzunluğu 22.3 kilometre. Bu tesisler ‘Atık Suların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde arıtılarak denize deşarjını sağlıyor.
BASKİ olarak kuruluşumuzdan bu yana toplamı 1.146 kilometreyi bulan yeni kanalizasyon iletim, terfi ve şebeke hatları ve eski hatların yenilenmesi işlemini yaptık. Ayrıca 4.538 kilometre kanalizasyonun hattının temizliğini gerçekleştirdik, 54 bin kanalizasyon arızasına müdahale ettik.
“KAYIPLARA KARŞI 25 DEPO VE 2 BIN 114 KILOMETRELIK ŞEBEKEYI YENILEDIK”
Sudaki kayıp kaçakla mücadelede durum ne? Neler yapıyorsunuz?
Su kayıplarını oluşturan fiziki kayıpların, depolarda meydana gelen kayıpların önlenmesi için 1.324 içme suyu deposundan 305’inin bakım ve onarımını tamamladık. Bakım-onarımla iyileştirilmesi mümkün olmayan 25 depoyu yeniden yaptık, 23 deponun inşaatı sürüyor. 2020 yılında 60 deponun daha bakım ve onarımını yapmayı, 10 yeni depo inşa etmeyi planlıyoruz. Yine fiziki kayıpların önlenmesi için 2.114 kilometrelik içme suyu şebekesinin yenilenmesini yaptık. 2020 yılında dört ayrı bölgede toplam 135 kilometrelik içme suyu hattı yenilenmesini planladık. Ayrıca kullanımın yoğun olduğu Altıeylül, Karesi, Bandırma ve Körfez bölgelerini kapsayacak ‘Basınç Yönetim Sistemi’ ve ‘Alt İzole Bölgelerin’ oluşturulması için fizibilite çalışması yapılması planlandı.
Teknolojinin kullanıldığı uygulamalar var mı? Neler yapıyorsunuz?
Kurumumuz merkez ilçelerimizin de dahil olduğu 20 ilçemizde bulunan 40 farklı noktaya Türk Telekom fiber altyapısıyla bağlı. Bunun dışında içme suyu, atık su arıtma tesisi, terfi istasyonları ya da depolar ile VPN bağlantısı var. Üç terfi istasyonuna da uydu üzerinden bağlanıyoruz. Böylece bütün bu noktalarla Genel Müdürlük arasında kesintisiz iletişim kuruyoruz. SCADA sistemimizin aktif edildiği noktalarda depo seviyeleri, motor çalışma zaman aralıkları, elektrik kesintileri gibi bilgileri anlık olarak takip ediyoruz, depo seviyelerine göre motorların çalışmalarını otomatik olarak ayarlıyor ve sistemin uzaktan takibini yapabiliyoruz.
Abone Bilgi Yönetim Sistemi’yle her türlü abonelik işlemleri, tahakkuk ve tahsilat, kesme açma işlemleri dijital olarak yapılıyor, su faturaları SMS, e-posta ya da basılı olarak abonelerimize sağlanıyor. Ayrıca sayaç okuma işlemleriyle otomatik iş emri oluşturularak daha hızlı hizmet verebiliyoruz. ‘E-Borç Sorgulama’ ve ‘E-Tahsilat’ yazılımlarıyla vatandaşlarımızın su borçlarını sorgulamalarını ve ödeme yapabilmelerini sağlıyoruz.
Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) kullanıyoruz. Bu sayede abone konumları alınarak tahakkuk oluşturulan abonelerimizin CBS üzerinden takibi yapılıyor, ekiplerimizin anlık olarak konumları da takip ediliyor. Ayrıca kurumsal mobil uygulamamız ile vatandaşlarımız mobil cihazlarından faturalarını takip edebilir, tüm haber ve duyurulara ulaşabilir, görüş ve önerilerini bize iletebilir.
Balıkesir’in altyapısını geliştirmeye yönelik projeleriniz nelerdir?
Nihai hedefimiz, akıllı su şebekeleri kurmak, basınç yönetimi, kayıp kaçakların azaltılması ve işletme maliyetlerinin düşürülerek daha kaliteli hizmeti daha düşük maliyetle verebilmek.
Suyun etkin kullanımı ve tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Öğrencilerimizi küçük yaşlardan itibaren bilinçlendirmek gereğine inanıyoruz. Bu çerçevede 13 okulu ziyaret ettik, anaokulu, 1. ve 2.sınıflara ‘Su Tasarrufu’ adı altında sunumlar yaptık, onların sorularını cevapladık, ziyaret ettiğimiz okullara afişler astık, öğrencilere boyama kitabı ve tangram dağıttık. Abonelerimize faturaların yanında ‘Su Tasarrufu’ başlıklı broşürler dağıtıyoruz. Lise ve üniversite öğrencilerine Merkez İçmesuyu Arıtma Tesisini gezdiriyoruz, tesis hakkında bilgi veriyor, öğrencilere su tasarrufunu anlatıyoruz.