Ayvalıklı zeytinci Salih Madra’dan ilginç iddia

By Fortune Türkiye

Zeytin üretim alanlarının enerji ve sanayi yatırımlarına açılmasına imkan tanıyan yasa tasarısının yarattığı tartışma devam ediyor. Tasarıya göre 25 dönümden (25 bin metrekare) küçük zeytinlikler sıradan arazı statüsüne alınarak, koruma kapsamından çıkartılıyor. Oysa Türkiye’de ortalama zeytinlik büyüklüğü 10 dönüm, yani 10 bin metrekare. Tasarı yasalaşırsa, Türkiye’deki zeytinlik alanların büyük bölümünün koruma kapsamından çıkarak, sanayi ve enerji yatırımlarına kurban edileceğinden korkuluyor.

Yasa tasarısının geri çekilmesi için sosyal medyada çok sayıda kampanya yürütülüyor. Bunların en etkilisi Türkiye’nin en ünlü ve en eski zeytincilerinden Madra Ailesi’nin bir ferdi olan Salih Madra’nın change.org’da açtığı imza kampanyası. “Türkiye’nin zeytinliklerinin ölüm fermanına hayır. Zeytin hayattır” başlığı ile açılan imza kampanyasına imzasıyla destek verenlerin sayısı, bu haber yayına verildiği sıralarda 73 bin 800 kişiye ulaştı.

Change.org’un Türkiye’deki kullanıcı sayısı 3 milyonu buluyor.

8 ve 14 Temmuz tarihlerinde toplanan imzaları Meclis’e ileten Madra’nın, 14 Temmuz sonrası kampanyaya katılan kişilerin imzalarını da ileterek bu sivil toplum girişimini sürdürmesi bekleniyor.
Salih Madra, Cuma sabahı kampanya katılımcıılarına yolldağı bir mailde, bu yasa tasarısının aniden gündeme gelmesinin zeytin sahaları civarındaki 5 projenin etkili olabileceğini ileri sürdü.

Madra, zeytinlikleri koruyan 3 kilometrelik inşaat va yatırım yasağının kaldıran ve 25 dönümden küçük zeytinlikleri “zeytinlik alanı dışında” birakan tasarıyı etkilediğini düşündüğü 5 projeyi şöyle sıraladı:

1) Kolin İnşaat’ın Soma’da yapacağı termik santral arazisindeki ve yakınlarındaki zeytinlikler
2) Mersin Akkuyu Nükleer Santrali arazisindeki ve yakınlarındaki zeytinlikler
3) Yatağan Termik Santrali arazisi ve yakınlarındaki zeytinlikler
4) Madra ve Kaz Dağları’nda hali hazırda maden arama ruhsatı olup işletme ruhsatı alamayan altın ağırlıklı madenciler
5) Bandırma-Orhangazi-İzmir yolu üçgeninde yeni köprü ile değerlenecek yol kenarındaki zeytinliklerin İmara açılması ve zeytinlik olan çok büyük bir alanın organize sanayi bölgesi arsası ilan edilmesinden gelecek değer artışı.

Salih Madra, 3 nesildir zeytinyağı üretimi ticareti ile uğraşan Madra Ailesi’nin bir ferdi. Ailenin Türkiye’deki kökleri Sezai Ömer Madra’ya dayanıyor. Sezai Ömer Bey 1917’de Midilli adasından İstanbul’a gelerek Yağ İskelesi’nde yağ ve sabun ticaretine başlıyor. İstanbul Sanayi ve Ticaret Odası’nın 142 numaralı üyesi oluyor. O yıllarda Ayvalık’ta da yerleşik düzene geçiyor.

Edremitli zeytinci Ali Rıza Karagöz’le 15 yıla yakın ortaklık yapıyor. Rusya ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda Avrupa ülkesine ihracat yapıyor. 1950’daki vefatının ardından işlerin idaresini oğlu Cem Madra devralıyor ve Sezai Ömer Madra markasıyla kaliteli yağ üretimi sürüyor. İstanbul Ticaret Odası’nın eski binasının yanında bulunan yazıhaneleri Dalan döneminde yıkılana kadar önce Sezai Bey, ardından da Cem Bey tarafından kullanılıyor.

2000’li yıllarda Sezai Ömer Madra markası Anadolu Grubu şirketlerinden Ana Gıda’ya geçti. Ana Gıda, Kırlangıç ve Komili markalarını da bünyesinde barındırıyor.

Şirketin kurucusu Sezai Ömer Madra’nın torunları Salih ve Sezai Madra ise faaliyetlerini Naturale Gıda adlı şirketle sürdürüyorlar. İki kardeş Z marka butik bir zeytinyağı üretiyor, Kardeşlerin Ayvalık’ta zeytinlikleri de bulunuyor. 

 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...