2020 yılını 240 milyon TL ciro ile kapatmayı hedefleyen Ayakkabı Dünyası, dijital kanallara yatırımlarını artırıyor. E-satışlarına özel kapsül koleksiyonlar hazırlayan marka, iki yıl içerisinde gelirinin yüzde 50’sini e-satışlardan elde etmeyi planlıyor.
Begüm Nur Alkış
Pandemiyle şekillenen yeni hayat kodlarına göre yatırımlarını ve büyüme stratejilerini planlamaya devam eden Ayakkabı Dünyası, Türkiye genelinde 50 mağazasıyla hizmet veriyor. Yeni mağaza yatırımlarını sürdüren Ayakkabı Dünyası’nın CEO’su Gürkan Ergenekon ile ayakkabı sektörünü, pandemi sürecinin sektöre yansımalarını ve şirket olarak yapılan çalışmaları konuştuk.
2020’de Ayakkabı Dünyası’nın genel müdürlük görevine geldiniz. Yeni görevinizle birlikte nasıl bir büyüme stratejisi izlemeyi planlıyorsunuz?
Ayakkabı Dünyası, bir “brand destination” olarak konumlanıyor. Önümüzdeki dönemde yaratacağımız kendimize ait yeni markamızla koleksiyonumuzu zenginleştireceğiz. Yeni dönemde rahatlığı ön planda tutan, trendlerden ilham alan önemli ürünleri ekleyeceğiz. Yakın zamanda kurumsal kimliğimizde yaptığımız değişikliğin bir adımı olarak logomuzu yeniledik. “Modadan ilham alan marka” imajımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.
E-satış alanında ciddi yatırımımız var. E-satışımıza özel hazırladığımız kapsül koleksiyonlar büyük ilgi görüyor. Aralık sonunda yepyeni yüzümüzle yer alacağız sektörde. “AdımKart” projemizle müşterilerimiz daha avantajlı alışveriş fırsatı bulacak. Ziyaretçilerimize online ve offline mağazalarımızda aynı deneyimi yaşatacak yatırımlara imza atıyoruz.
Ayakkabı sektörü pandemiden sizce nasıl etkilendi?
Pandemi süreci her sektörü olduğu gibi ayakkabı sektörünü de etkiledi. Ayakkabı sektörünün en önemli konusu kârlılık sorunu. Biz perakendeciler kârlılık sorununu aşmak için mağaza kiraları ve üreticilerle çalışma koşullarında iyileştirmelere odaklandık. Türk ayakkabı sektörü güçlü bir üretim altyapısına sahip. Hızlı gelişen teknolojilerle birlikte değişen tüketici davranışları ve ihtiyaçlar, e-ticaretin yüksek bir ivme yakalamasına olanak tanıyor. Genç nüfusun yeni marka ve ürünlere açık olması da pazardaki fırsatlar arasında.
Ayakkabı Dünyası için 2020 yılının riskleri ve fırsatları neler oldu?
Pandemi sürecinde 2,5 ay boyunca mağazalarımız kapalı kaldı, ancak bu dönemde de e-satış ile gelir yarattık. Hazirandan sonra bazı mağazalarımızın veriminin düştüğünü gözlemledik, ancak fırsat olarak gördüğümüz Vega İstanbul’da yeni mağazamızı açtık. Hem AVM hem de cadde mağazacılığı anlamında yatırım planlarımız var. E-ticaret platformumuz “ayakkabidunyasi.com.tr” geçtiğimiz altı yıl boyunca her yıl büyüdü ve şu anda satışımızın yüzde 25’ini oluşturuyor. İnternet mağazamızın toplam ciromuzdaki payını da 2021’de yüzde 35’e çıkartmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki beş yılın sonunda, satmakta olduğu önemli markaların dışında kendi markalarıyla “dijital bir şirket altyapısında” faaliyet gösteren bir Ayakkabı Dünyası göreceğiz.
Sektörde trendlerin şekillenmesinde, yeni teknolojilerin sizce nasıl rol oynayacak?
İlk defa online alışveriş yapan kitlelerde coğrafi ve demografik genişleme meydana geldiğini görüyoruz. Daha yüksek yaş gruplarına doğru genişleyen bir online alışveriş kitlesi var. Pazardaki hemen hemen tüm oyuncular online kanalda yatırımlarını artırıyor. Bu durum rekabeti de beraberinde getiriyor.