Ayakkabı Sektöründe “Zihniyet Devrimi” Talebi

By Fortune Türkiye

AYSAD-Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği’nin, Hilton Mall of İstanbul’da düzenlediği, sektör temsilciler ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve dernek üyelerinin katıldığı “Peki Şimdi Ne Olacak?” başlıklı toplantıda, ayakkabı sektörünün yaşadığı sorunlar ve olası çözümler dile getirildi. 

AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı yaptığı açılış konuşmasında şu açıklamada bulundu: “Bugün dünün eseridir. Bugün, her sektörde olduğu gibi ayakkabı sektöründe de sorunlar var. Kaldı ki resesyon, daralma, alım gücünün azalması gibi sorunlar tüm dünyada yaşanmakta. Sektörümüz, hepimizin bildiği gibi, emek yoğun bir sektör. Bazı devletler emek yoğun sektörlere tam destek verdiği için bizden hep bir adım öndeler.”

Son 2 yılda ihracatta inanılmaz bir düşüş olduğuna dikkat çeken Salıcı, 2023-2024 Ocak-Temmuz dönemi karşılaştırıldığında yüzde 27,1 düşüş olduğunu belirtti. İhracattaki düşüşe paralel, ithalatta da artış olduğuna dikkat çekti.

İhracattaki daralmanın tek etkeninin döviz olmadığını, ölçek ekonomisi, genel giderler, yeterli üretim kapasitesinin olmaması gibi sebeplerin de bu daralmanın bir parçası olduğunu ifade eden Sait Salıcı, “herkesi sektörel milli seferberliğe, zihniyet değişimine” davet etti. 

Salıcı şöyle devam etti: “Sektörün ihtiyacı olan nitelikli personelin yetişmesi için eğitimde, üretimin daha verimli olabilmesi için finansmana erişimlerde, yerel üreticilerin daha fazla artması için de yatırım kolaylıklarının sağlanmasında zihniyet değişikliklerine ihtiyacımız var. 

Emek yoğun sektörlerde ekonomik milli seferberlik içinde olmamız lazım ki, sektörler gelişebilsin, diğer ülkelerle rekabet edilebilsin. Türkiye üretim gücü olarak dünyada markalaştı ancak bir elin parmaklarından daha fazla ürün markası çıkaramadı. Daha çok üretip kazanalım dönemi sona erdi. Para kazanmak için dünya raflarına markalarımızı yerleştirebilmemiz için Türkiye artık maliyetler açısından ucuz bir ülke değil. Bunu artık kabullenip daha inovatif, markalaşmış, farklılaştırılmış ürünler ile dünya pazarlarına çıkarmamız gerekiyor. Önceliğimiz kaliteli ürün ve iş gücü ile küresel pazarda bir marka değeri oluşturmak ve bu doğrultuda yurt dışından gelecek talebi artırmak olmalı.”

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...