Avrupa’da Tarihi Sıcaklarda Potansiyel Gaz Krizi

By Fortune Türkiye

Avrupa’yı kasıp kavuran aşırı sıcaklar ev ve işyerlerini soğutmak için gereken enerjiye olan talebi de artırıyor.

Rusya’nın gazını AB’ye taşıyan Kuzey Akım 1 boru hattının rutin bakım işleminin ardından bu perşembe açılması bekleniyordu. Ancak Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle AB’nin uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak, Moskova’nın vanayı tekrar açmayacağına dair endişeler büyüyor. 

Nitekim Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck bu ayın başında ülkenin “en kötüye hazırlıklı olması” gerektiğini söyledi. 

Boru hattı Avrupa’ya yılda 55 milyar metreküp doğalgaz aktarıyor; bu da Rusya’dan yapılan toplam ithalatın yaklaşık yüzde 40’ı. 

Gazprom, yaptırımlar nedeniyle Batı’nın doğalgaz sevkiyatında yaşamsal olan gaz türbinlerinin sevkiyatına izin vermemesini sert bir dille eleştirmişti.

Alman doğalgaz dağıtımcısı Uniper pazartesi günü yaptığı açıklamada, doğalgaz kesintileriyle ilgili olarak Gazprom’dan “force majeure” mektubu aldığını bildirmişti. Force majeure, şirketin taahhütlerini elden olmayan nedenlerden dolayı yerine getirememesini bildirmesidir. Genellikle doğal afetler gibi ekstrem koşullar dile getirilir. 

Aynı zamanda, aşırı sıcaklar da gaza olan ihtiyacı artırmış durumda. Fransa ve İspanya’da 40 dereceyi aşan sıcaklar büyük orman yangınlarına neden oluyor. 

Yüksek sıcaklıklar klimalar için elektrik tüketimini de artırıyor. İspanya’nın doğalgaz operatörü Enagas, geçen hafta yaptığı açıklamada, elektrik üretimi için gereken doğalgaz talebinin 800 gigawatt saatle yeni bir rekor kırdığını açıkladı.

Öte yandan, Avrupa ülkeleri kışın büyük bir enerji kriziyle karşı karşıya kalmamak için doğalgaz depolama tesislerini doldurma telaşındalar.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, AB’nin tedarikleriyle ilgili olarak “gelecek birkaç ayın kritik önemde” olacağını söyledi.

“Avrupa depolarını yüzde 90 seviyesine getirmeden Rusya doğalgazı tamamen kesmeyi kararlaştırırsa, durum daha da vahim hale gelecek” dedi.

Gas Infrastructure Europe’a göre, AB’de doğalgaz depolama seviyeleri halen yüzde 64 civarında.   

Bu ayın başında, büyük bir doğalgaz kesintisinin yaşanabileceğine dair endişeler gaz megawatt saat fiyatını 183 euro’ya çıkardı. Fiyatlar yılın başından beri yüzde 129 oranında arttı. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...